E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  44. dodjela Vjesnikovih nagrada za umjetnička postignuća
ADRENALINSKE NAGRADE UMJETNICIMA
 
Dodijeljene Vjesnikove nagrade za kulturu. Ovogodišnji laureati su Anka Žagar (književnost), Robert Šimrak (likovnost), Krešimir Seletković (glazbena umjetnost), Saša Anočić (kazališna umjetnost) i Relja Bašić (filmska umjetnost)
 
Mala dvorana Vatroslava Lisinskoga ugostila je svečanu dodjelu Vjesnikovih nagrada za umjetnička postignuća u 2008. godini u četvrtak navečer.

U Lisinski su pristigli brojni uglednici iz društvenoga, umjetničkog i političkog života, a svečanosti dodjele nagrade laureatima prisustvovao je i ministar kulture Božo Biškupić te tako odao počast kako nagrađenicima, tako i Vjesniku kao listu koji zna izdvojiti vrsne umjetnike i nagraditi njihove nesumnjive zasluge za hrvatsku umjetnost, odnosno kulturu.
 
“Vjesnikove nagrade za umjetnička postignuća već desetljećima vrednuju stvaralački vrhunci hrvatske umjetnosti, a nagrađenici se zlatnim slovima upisuju u knjigu hrvatske kulturne povijesti. Vjesnik se već skoro 70 godina zalaže za vrhunski tretman kulture i umjetnosti, posebno u današnje vrijeme, te je uspio sačuvati ono ponajbolje od tradicije i dati krila tendencijama koje svjedoče novo i drugačije”, rekao je glavni urednik Vjesnika Darko Đuretek u svom pozdravnom govoru. Svim nagrađenima čestitao je na nagradama i poželio im toplu dobrodošlicu u Vjesnikovu obitelj nagrađenika.
 
Da se Vjesnikovim umjetničkim nagradama vrednuju najbolji među najboljima svjedoče i imena ovogodišnjih laureata koja se pridružuju nizu od dvjestotinjak imena, među kojima su velikani kao što su Jure Kaštelan, Ranko Marinković, Miroslav Krleža, Ivan Slamnig, Ivan Kožarić, Fabijan Šovagović, Boris Dvornik...
 
Najstarija Vjesnikova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1964. godine, a nosi ime velikoga domoljuba Ivana Gorana Kovačića. Ove je godine ona dodijeljena poetesi Anki Žagar za njezinu devetu zbirku pjesama “Stvarnice, nemirna površina”, koja je kruna njezina dvadesetpetogodišnjeg književnog rada - potvrđuje Žagarino pomno tkanje između govora i šutnje i nadasve autentično “pjesmište”. Pjesnikinji je nagradu uručila urednica Vjesnikove rubrike Kultura Branka Džebić.
 
Nagrada za likovnost “Josip Račić” dodijeljena je Robertu Šimraku za originalan site specific projekt “Wireframe” održan u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, kojim je Šimrak rekodirao svoju osobnost u cyber-prostoru novog milenija te njime potvrdio svoje jedinstveno mjesto na hrvatskoj likovnoj sceni. Nagradu je umjetniku predao predsjednik Uprave Narodnih novina d.o.o. Milivoj Fučkar.
 
Mladi skladatelj Krešimir Seletković dobitnik je nagrade za glazbenu umjetnost “Josip Štolcer Slavenski” za “Koncert za violončelo, glasovir i gudače” koji je prepoznat kao suptilno istkana cjelina s minimalističkim pristupom materijalu, dijalog povijesnog naslijeđa i suvremenih tendencija. Skladatelju je nagradu uručio zamjenik glavnoga urednika Vjesnika Marinko Bobanović.
 
Glumac i redatelj Saša Anočić u “Kaubojima” je isprepleo zadivljujućom lakoćom i sustavnošću elemente slapstick komedije i mjuzikla, groteske i melodrame, i time zaslužio nagradu za kazališnu umjetnost “Dubravko Dujšin” koju mu je uručio predsjednik Uprave Narodnih novina d.o.o. Bojan Divjak.
 
Nagrada za filmsku umjetnost “Krešo Golik” jedina je Vjesnikova nagrada koja se dodjeljuje za životno djelo, utemeljena je 1997. godine, a ovogodišnji laureat legenda je hrvatskoga filma i glumišta Relja Bašić, koji je tijekom svoje bogate pedesetpetogodišnje filmske karijere nastupio u više od 140 filmskim i televizijskih uloga. Nagradu svima omiljenom gospodinu Fuliru predao je glavni urednik Vjesnika Darko Đuretek.
 
“Vjesnikove nagrade adrenalinske su nagrade umjetnicima, nekima manje, nekima više, jer pobuđuju želju za novim i daljnjim uspješnim radom”, istaknuo je Relja Bašić obraćajući se u ime svih ovogodišnjih laureta okupljenima, našalivši se pritom kako ga, iako je u maloj dvorani nastupio 771 put, nikad nije tresla tolika trema.
 
Odmjeren, ugodan i svečarski ugođaj Vjesnikove dodjele nagrada popratili su glazbeni intermezzi ispunjeni Verdijevim arijama koje je interpretirala mlada sopranistica Ivana Kladerin uz pratnju Pavla Mašića na klaviru. Nakon svečanosti dodjele, Vjesnikovci i njihovi uzvanici nastavili su se družiti uz raskošan domjenak.
 
Umjetnošću “zarobiti” ljude
 
Stvaralaštvo ovogodišnjih laureata predstavljeno je na dodjeli nagrada kratkim filmovima. “Svojom glazbom želim "zarobiti" ljude i držati ih te slušatelja dovesti u stanje svijesti u kojem će najviše upotrebljavati svoju maštu”, objasnio je svoje umjetničke intencije Krešimir Seletković, ovogodišnji dobitnik nagrade za glazbenu umjetnost “Josip Štolcer Slavenski”.
 
Dok je radio predstavu “Kauboji”, koja će postati apsolutni hit, Saša Anočić, ovogodišnji dobitnik nagrade za kazališnu umjetnost “Dubravko Dujšin”, priznao je da prvi put nije razmišljao o prijemu predstave kod publike. Možda je to pravi način da se stvori predstava za koju se i godinu dana nakon prve izvedbe traži stolica više. Nakon dvadeset i pet godina književnog stvaralaštva Anka Žagar, dobitnica nagrade za književnost “Ivan Goran Kovačić”, potvrđuje se kao prava pjesnička zvijezda. Samozatajna pjesnikinja u filmu je progovorila, a čime drugim nego vlastitim stihovima, i njen je glas zazvučao jasno i prodorno.
 
Relja Bašić, dobitnik nagrade za životni doprinos filmskoj umjetnosti “Krešo Golik”, glumio je u 140 filmskih i televizijskih uloga, ali ostat će zauvijek zapamćen u ulozi markantnog zavodnika, gospodina Fulira, u najzagrebačkijem filmu svih vremena “Tko pjeva, zlo ne misli”. U filmu je kazao da su mu u tom moru uloga najznačajnije bile nekarakterne uloge, uglavnom dvostrukih špijuna, zbog kojih su ga mnogi mrzili. I konačno, Robert Šimrak, dobitnik nagrade za likovnu umjetnost “Josip Račić”, pravi je umjetnik 21. stoljeća pa čak i budućnosti koji kompjuterske tehnike koristi kao umjetničko sredstvo izražavanja.
 
BOŽO BIŠKUPIĆ: Veliki datumi u hrvatskoj kulturi
Vjesnik su novine koje imaju najbolju rubriku kulture i na tome sam zahvalan i kao građanin i kao ministar kulture.
Čestitam na skorom 70. rođendanu, ali i na 44. dodjeli nagrada jer veliki su to datumi u hrvatskoj kulturi i povijesti. Vjesnikovci zdušno i kvalitetno rade svoj posao, što potvrđuje i impozantan popis nagrađenika na kojem se nalaze sve odreda velikani hrvatske kulture.
 
OTON REISINGER: Novi umjetnički pravci
Svake godine ovdje vidim sve mlađe i mlađe ljude - i to me veseli. To su novi pravci i nova umjetnička kretanja koja se iz godine u godinu obnavljaju.
 
VLADIMIR KRANJČEVIĆ: Potvrda iznimnog talenta
Ovogodišnji laureati s punim pravom nose svoju titule, a pogotovo me raduje nagrada za glazbenu umjetnost koja je pripala Krešimiru Seletkoviću - što je još jedna potvrda njegova iznimnog talenta.
 
PETAR KRELJA: Fenomenalna ceremonija
Čitava ceremonija dodjela nagrada fenomenalno je izvedena. U takvom okruženju oni koji su ove godine osvojili nagradu uistinu su mogli zablistati.
 
ZVONKO MAKOVIĆ: Visoki standard hrvatske kulture
Kad pogledam ovogodišnje laureate vidim da oni sežu od Relje Bašića, mog najdražeg glumca, do Anke Žagar, najveće hrvatske pjesnikinje. Vjesnikove nagrade postavljaju visoki standard hrvatske kulture i umjetnosti.
 
BRANIMIR BOŠNJAK: Veliki ugled
Vjesnikova nagrada ima dugu tradiciju i veliki ugled, što je potvrdila i ovogodišnjom ceremonijom. Posebno me raduje nagrada za književnost koju je osvojila pjesniniknja Anka Žagar, čija djela imaju važno mjesto u našoj suvremenoj poeziji.
 
TIHOMIL MAŠTROVIĆ: Nagrade u pravim rukama
Nagrade su došle u prave ruke. Osobito mi je drago što je nagrađen Relja Bašić, što je samo formalna potvrda njegovih visokih umjetničkih standarda. I svojim je govorom, kojim se u ime svih laureata zahvalio Vjesniku, pokazao širinu duhovnog obzora i talent za kazalište.
 
KREŠIMIR NEMEC: Dostojno priznanje Anki Žagar
Značajno je da je nagradu dobila Anka Žagar, kao najznačajnija pjesnikinja srednje generacije. Smatram da njeno stvaralaštvo do sada nije valjano vrednovano u hrvatskoj kulturi, pa je ova nagrada dostojno priznanje za sve što je napravila.
 
VLADO MARTEK: Duga i značajna tradicija
Vjesnikove nagrade su veoma stimulativne za nagrađene, ali i za našu kulturu u cjelini. Njihova tradicija je uistinu duga i značajna i držim fige da još dugo potraju.
 
TONKO NINIĆ: Nagrade su impuls umjetnicima
Neizmjerno je važno davati nagrade mladim umjetnicima, jer one su impuls za daljnja nastojanja i umjetničko usavršavanje. Vjesnik je jedan od rijetkih listova koji još prate kulturu, iako bi glazbu mogao i bolje, te treba ostati toliko dobar i postati još boljim.
 
ZVONIMIR MRKONJIĆ: Kultura na dostojnoj razini
Drago mi je da je Vjesnik napokon prekoračio kriterije poznatosti, nadišao opća mjesta i nagradio jednu veliku pjesnikinju - što Anka Žagar i jest.
Mada osobno spadam u ljude koji ne čitaju dnevne novine jer sam ogorčen na položaj kulture, Vjesnik je iznimka i trudi se održati kulturu na dostojnoj razini.
 
BISERKA CVJETIČANIN: Istaknuli se mladi
Dodjela Vjesnikovih nagrada svake je godine izvanredan događaj i jedan od najvećih kulturnih događaja koje Hrvatska ima. Drago mi je da su se ove godine istaknuli mladi umjetnici, a posebno bih izdvojila Krešimira Seletkovića, dobitnika nagrade za glazbenu umjetnost koji pokazuje veliki talent.
 
MIA OREMOVIĆ: Nastavljam čitati
Očekivala sam da će Relja dobiti nagradu jer je to zaslužio svojim i filmskim i kazališnim radom, te moram priznati da ju je mogao dobiti i ranije.
Vjesnik mi je ostao u divnoj uspomeni iz djetinjstva, kada sam ocu ujutro trčala po njega. S radošću ga nastavljam čitati.
 
ZVONIMIR MILČEC: Poticaj umjetnicima
Strašno sam sentimentalno vezan uz Vjesnik jer uz njega me vežu moji novinarski počeci - "Vjesnice s Bukovca” objavljene su upravo u Vjesniku.
Nagrade su izvanredan poticaj umjetnicima, ali i znak da netko tu istu kulturu i pomno prati.
 
ZRINKA ZORČEC
INES KOTARAC
 
VJESNIK, 05.06.2009.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a