E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Višnja Machiedo dobitnica životne nagrade "Iso Velikanović" za prevoditeljstvo
29.3.2010. - Ugledna romanistica Višnja Machiedo dobitnica je životne nagrade "Iso Velikanović" u 2009. za prevoditeljstvo koju dodjeljuje Ministarstvo kulture, a godišnju nagradu dobio je Mladen Martić za prijevod djela "Trans-Atlantik" poljskog autora Witolda Gombrowicza.Nagrade je na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) uručio ministar kulture Božo Biškupić.
 

 
U obrazloženju nagrade, uz ostalo, istaknuto je da je Višnja Machiedo, u Hrvatskoj i Francuskoj akademski formirana romanistica, vrlo rano, još prije 40-ak godina, odredila svoj književnoprevoditeljski put. Machiedo je hrvatskom čitateljstvu otkrivala autore kao što su Louis Celine ili Boris Vian i unutar opusa autora slavnih kao Charles Baudelaire.

Njezin prevoditeljski opus obilježilo je kritičkoprevoditeljsko djelo "Osamnaest izazova", t.j. 18 susreta s opusima 18 francuskih pjesnika) iz 1996. te također dvosveščani Francuski nadrealizam iz 2002. te još mnogo prije Komedija dell'arte iz 1987.
 

  
Višnja Machiedo je za svoje književnoprevoditeljske pothvate nagrađena i uglednim francuskim priznanjem Viteškinja legije časti. Ona izvrsno poznaje ne samo avangardni francuski nego i starofrancuski, referentnu točku u svom prevođenju koje se ne odriče, navodi se u obrazloženju nagrade.

Mladen Martić, đak vrsna polonista Zdravka Malića, negdašnjeg profesora zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, 20 godina nakon svoga profesora počinje prevoditi Gombrowiczevo djelo. To se u prevođenju djela poljske književnosti smatra najvećim izazovom jer se najuglednija poljska nagrada za prevođenje domaće književnost na strane jezike zove "Trans-Atlantik", navodi se u obrazloženju.
 

  
Iso Velikanović, po kojemu je nazvana ta nagrada, bio je na prijelazu 19. u 20. stoljeće prvi u nizu poznatih hrvatskih prevoditelja djela poljske književnosti, rečeno je na današnjoj svečanosti.

Dobitnici su zahvalili na nagradama, a ministar Biškupić je istaknuo njihovo umijeće prepoznavanja vrijednosti pojedinih djela stranih književnosti te vještinu prenošenja značenja tih tekstova u hrvatski jezik. (Hina)
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a