E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečanost u povodu obnove spomenika "Bjelovarac"
9.12.2010. - U spomen parku Borik, u Bjelovaru, održana je svečanost u povodu obnove i ponovnog postavljanja spomenika NOB-a, skulpture "Bjelovarac" akademskog kipara Vojina Bakića.
Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović i izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić. Spomenik Bjelovarac Vojina Bakića miniran je i uništen 1991., 2000. pokrenut je apel za njegovu obnovu te je 2007. osnutkom Inicijativnog odbora započeta i realizacija. Ministarstvo kulture poslove je povjerilo Hrvatskom restauratorskom zavodu. Obnovljen je pod vodstvom akademskog kipara Alana Vlahova i izliven u ljevaonici Zagrebačke akademije likovnih umjetnosti.
  
 

FOTO: HINA

   
Predsjednik Josipović je istaknuo je kako je to suprotstavljanje bezumnom činu rušenja spomenika i pokušaju rušenja sustava vrijednosti antifašističke tradicije demokratske Hrvatske i prljanja Domovinskog rata. Hrvatska je pokazala da je jača od vandala i da one vrijednosti koje Hrvatsku legitimiraju kao europsku, demokratsku i zemlju tolerancije znamo sačuvati, rekao je.
 
Ministar Biškupić je istaknuo da je Bakićev spomenik "poziv na ustanak" ili "Bjelovarac" kako ga se najčešće zove, nezaobilazno ostvarenje njegova umjetničkog opusa čvrsto utemeljeno u hrvatskoj kulturnoj baštini. Njegovim ponovnim otkrivanjem očitujemo nepristajanje na gubitke nacionalnih vrijednosti i spremnost da ih vratimo u okrilje našeg povijesnog i umjetničkog nasljeđa, te jasno usmjerenje prema očuvanju baštine i nastavak izgradnje Hrvatske na temeljima ravnopravnosti, slobode i međusobne snošljivosti, rekao je.
      

FOTO: HINA

   
Ne smijemo danas, kada imamo samostalnu Hrvatsku, zaboraviti žrtve onih koji su kroz povijest ginuli za Domovinu, slobodu i ravnopravnost, poručio je. Spomenik je na neki način utjelovaljenje antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i svjedoči i kroz autorovu osobnu tragediju pogibijom njegove četvorice braće u razdoblju borbe protiv zla, što su fašizam i nacizam svakako bili. Ministarstvo kulture i Vlada nastoje i u ovim teškim vremenima obnoviti i urediti oštećenu kulturnu baštinu angažirajući sredstva za obnovu uništenih spomenika, kazao je Biškupić.
 
Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i župan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Čačija, bjelovarski gradonačlenik Antun Korušec te povjesničar umjetnosti Tonko Maroević.
 
Svečanosti su bili nazočni i predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović, saborski zastupnici bjelovarsko-bilogorskog kraja Đurđa Adlešič, Zdenka Čuhnil i Karmela Caparin, ministar turizma Damir Bajs i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.(Hina) 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a