E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Uručene "Nagrade Vladimir Nazor"
19.6.2011. - Čestitajući nagrađenima, ministar Mesić je naglasio kako "Nagrada Vladimir Nazor" i ovaj put ponovno ističe najbolje i najvrjednije u hrvatskoj kulturi, ono što nas je držalo ukorijenjenim u europski i svjetski kulturni krug. Državnu "Nagradu Vladimir Nazor" - koja se dodjeljuje kao godišnja i nagrada za životno djelo za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma - danas je dobitnicima uručio ministar kulture mr. Jasen Mesić na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu. 
 
 
 
Odluku o dodjeli Nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2010. donio je Odbor "Nagrade Vladimir Nazor" na čelu s akademikom Milanom Mogušem na sjednici 20. svibnja 2011.

U području književnosti, nagrada za životno djelo pripala je književniku Ivanu Aralici, a godišnja nagrada Nadi Gašić za roman "Voda, paučina".
 
Nagradu za životno djelo u području glazbe dobio je skladatelj Ruben Radica, a godišnju nagradu Ljerka Očić za diskografsko ostvarenje Hrvatska orguljska glazba.
 
 
 
Glumica Božidarka Frait dobitnica je nagrade za životno djelo u području filmske umjetnosti, dok je godišnja nagrada pripala Danilu Šerbedžiji za režiju dugometražnog igranog filma "Sedamdeset i dva dana".

Na području likovne i primjenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je kipar Šime Vulas, godišnju nagradu dobio je Ivan Faktor za izložbu "Prvi program" u Galeriji Klovićevi dvori u rujnu i listopadu 2010.

Glumac i kulturni djelatnik Zlatko Vitez nagrađen je nagradom za životno djelo u području kazališne umjetnosti, a Jagoda Kralj Novak dobitnica je godišnje nagrade za ulogu Juliške u predstavi "Familija u prahu" Nine Mitrović.

Nagradu za životno djelo u području arhitekture i urbanizma dobio je arhitekt Dinko Kovačić, dok je godišnja nagrada pripala Nikoli Bašiću za Spomen obilježje poginulim vatrogascima na Kornatu.
  

 
"Ministarstvo kulture i nadalje će znati posvetiti svoju odgovornost i dodatnu pažnju u stvaranju okvira za samostalan, slobodan, umjetnički doprinos", rekao je ministar Mesić.

"Učinak na polju kulture učinak je najvišega dostignuća jer njegovati kulturu znači njegovati dijalog. I uvijek kada može, društvo to nagrađuje", kazao je akademik Moguš.

Istaknuo je da se nagradom koja nosi ime Vladimira Nazora prisjećamo Nazorove ljudske i pjesničke veličine, a želimo zahvaliti onima koji su radošću svog umjetničkog poziva i stvaralačkom mukotrpnošću ostvarivali ponajbolje, vrhunske dosege u književnosti, glazbi, u likovnosti, u filmu, u kazalištu, u arhitekturi.

U ime svih dobitnika Nagrade Vladimir Nazor zahvalio je književnik Ivan Aralica. (Hina, FAH)
 
 
>>> Fotogalerija
 
 
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a