E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoreno 57. splitsko ljeto
15.7.2011. - Na Prokurativama je sinoć službeno otvoreno 57. splitsko ljeto koje se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a zatim je premijerno izvedena opera "La Gioconda" pod ravnanjem mastra Nikše Bareze i u režiji Ozrena Prohića. Festival je otvorio saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP), izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, a festivalsku su zastavu podignuli nacionalna prvakinja Zoja Odak i dramski prvak Ante Čedo Martinić.

"Predsjednik Republike posebno cijeni napore koji su se uložili u organizaciji još jednog festivala koji će i ove godine cijeli Split pretvoriti u veliku ljetnju pozornicu", istaknuo je Bauk. Po njegovim riječima, Split je stoljećima pridonosio razvoju hrvatske kulture i "predsjednik je uvjeren da će, bez obzira na sve krize koje prožimaju hrvatsko društvo u cjelini, tako biti i u vremenima koja dolaze". Bauk je podsjetio da su predsjednici Republike tradicionalno u proteklih 57 godina bili pokrovitelji Splitskog ljeta.

"Kroz gotovo šest desetljeća svoje povijesti Splitsko se ljeto suočavalo s brojnim izazovima, mijenjale su se države, ali, uprkos svemu, uspjelo se održati i nametnuti visoke umjetničke standarde", rekao je Bauk i dodao da je Split grad u kojem su kultura i umjetnost živjeli od njegova nastanka te da Splićani trebaju biti ponosni na tu tradiciju.

"Tradiciju treba njegovati u vremenima poremećenog sustava vrijednosti u kojima duhovno i kulturno bogatstvo sve više gube na cijeni", rekao je Bauk.

Izaslanik Vlade RH, ministar kulture mr. Jasen Mesić istaknuo je kako je Splitsko ljeto jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj.

"Kultura u Splitu živi stoljećima, splitska je publika znala primati utjecaje i filtrirati ih stvarajući originalni identitet i duh koji poštuje tuđe, a čuva svoje", rekao je ministar Mesić, dodajući kako su građani Splita znali stvoriti original i jedinstven kulturni identitet.

Nakon svečanog otvorenja festivala premijerno je izvedena opera "La Gioconda" Amilcarea Ponchiellia (1834.-1886.).

U glavnoj ulozi nastupila je armenska sopranistica svjetskog ugleda Hasmik Papian, kojoj je to bio prvi nastup u Splitu. "Karijeru Hasmik Papian već su obilježile najprestižnije scene poput Metropolitana, La Scale, Carnagie Halla", navedeno je u materijalu za splitsku premijeru opere "La Gioconda".

Ostale uloge tumače Kristina Kolar (Laura, dama iz Genove), Ivica Čikeš (Alvise Badoero, inkvizitorski vođa, Laurin muž), Terezija Kusanović (La Cieca, slijepa Giocondina majka), zatim rumunjski pjevač Constantin Nica (plemić iz Genove Enzo Grimaldo), austrijski pjevač Markus Butter (inkvizitorski doušnik Barnaba) te Mate Akrap (Zuane, lađar i Barnabejac), Vinko Maroević/Špiro Boban (pisar Isepo), Franjo Pavić (pjevač) i Jadran Barišković (peljar).

Tijekom 32 dana 57. splitsko ljeto publici će ponuditi 43 izvedbe: jednu opernu, dvije dramske i jednu baletnu premijeru te mnoge reprizne i gostujuće opere, drame i koncerte uz likovne i festivalske izložbe i projekcije izabranih filmskih naslova s 58. festivala igranog filma u Puli.

Na 57. splitskom ljetu sudjelovat će više od 600 domaćih i gostujućih umjetnika, a predstave će se izvoditi na 19 mjesta u Splitu, Solinu i Vrlici. (Hina)
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a