E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Počeli "Bavarsko-hrvatski književni dijalozi"
16.5.2012. - U Zagrebu su započeli "Bavarsko-hrvatski književni dijalozi", dvodnevno književno događanje koje će u razgovoru i diskusiji okupiti renomirane bavarske i hrvatske pisce slične literarne poetike s ciljem popularizacije književnih susreta kao novog oblika književnog predstavljanja u Hrvatskoj. "Kao zemlja, mi smo tek na početku jednog većeg projekta poticanja čitanja i stvaranja navike da naši sugrađani odlaze na književne večeri čitanja umjesto na klasične oblike promocija", kazala je uoči početka zagrebačkog dijela programa hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ovakvi su projekti tim važniji, dodala je ministrica, jer će pridonijeti popularizaciji te prakse, koja bi mogla zamijeniti tradicionalnije forme klasičnog književnog predstavljanja.

Govoreći o autorima koji sudjeluju u 'dijalozima', ministrica se posebno se osvrnula na pisce koji predstavljaju hrvatsku stranu, napomenuvši kako su to redom autori "izrazito osebujne i personalne književne poetike, pisci koji kontinuirano razvijaju vlastiti način pisanja, iznimno pažljivo i postupno razvijajući svoj književni opus".

Dvodnevno događanje, plod dugogodišnje suradnje Bavarske i Hrvatske, u dva hrvatska grada - Zagreb i Osijek - dovodi šestero renomiranih suvremenih bavarskih pisaca mlađe i srednje generacije, kojima se u razgovoru o različitim književnim temama, mjestima međusobne poetičke bliskosti i razlika pridružuje po jedan hrvatski pisac. Riječ je o trećem izdanju književnog projekta koji zajednički organiziraju Hrvatsko društvo pisaca i Ministarstvo kulture s Bavarskim ministarstvom istraživanja i umjetnosti kao partnerom, a koji se ove godine po prvi puta odvija u Hrvatskoj.

Dijalozi su započeli večeras u Hrvatskom državnom arhivu, gdje su se sastali književni 'parovi' Ivana Sajko i Werner Fritsch, Ivana Simić Bodrožić i Heike Geissler, te Zoran Ferić i Thomas Lang, kako bi razgovarali o temama "Političko-ideološko naličje grada", "Granice prirodnog i kulturnog", te "Hibridni i flukturirajući identiteti".

U Osijeku, gdje će ih sutra u osječkoj Knjižari Nova voditi Ludwig Bauer i Petra Morsbach, Ivana Šojat Kuči i Dagmar Leupold, te Edo Popović i Georg M. Oswald, dijalozi se nastavljaju temama "Ideološki sustavi i njihov silazak u javne i privatne sfere kao aktualna književna tema", "Grad kao sjecište povijesti", "Ideologija - kulturna memorija grada", te "Privatno i javno, urbano i ruralno u Hrvatskoj i Njemačkoj kulturi i književnosti".

U Osijeku će neki od autora u sklopu programa sudjelovati u redovitom nastavnom programu osječkog Filozofskog fakulteta, gdje će studente buduće Germaniste upoznati s bavarskom književnošću. Sadržaj dijaloga bit će objavljen u časopisu "Tema".Koordinatorica bavarskog izaslanstva Verena Nolte naglasila je da su se svi bavarski pisci spremno odazvali na poziv da sudjeluju u ovom projektu te kazala kako je uvjerena da će ovi dijalozi postaviti temelj bogatijoj i raznovrsnijoj književnoj razmjeni između Hrvatske i Bavarske u budućnosti, te polučiti rast broja novih čitatelja s obje strane.

Književni susreti hrvatskih i bavarskih pisaca započeli su 2008. u Bavarskoj, gdje su se u toj godini u tri vala odvijala gostovanja hrvatskih autora. Projekt se odvija u okviru Stalne Hrvatsko-bavarske komisije koja ove godine bilježi 40. godina postojanja. Program 'dijaloga' obuhvaća i obilazak institucija, te će tako u Zagrebu bavarski gosti posjetiti Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, u Osijeku tamošnje kulturne institucije, a gostovanje će zaključiti posjetom Vukovaru.   (Hina)

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature