E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježavanje Dana europske baštine 2012.
6.9.2012. - „Stalan posao Uprave za zaštitu kulturne baštine, konzervatorskih odjela i ostalih institucija nije samo njegovanje i zaštita baštine već  otkrivanje i raspoznavanje onog vrijednog,  obrana baštine  i borba za afirmaciju onih vrijednosti koje baština sadrži.  Nadam se da će ovogodišnja manifestacija doprinijeti još većoj afirmaciji tog rada i da će se  naša baština pokazati u vrlo visokoj vrijednosti u europskom kontekstu“ – rekao je pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac, na konferencija za medije održanoj u Ministarstvu kulture povodom obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj.Program obilježavanja Dana europske baštine  započinje u Zagrebu, svečanim otvaranjem izložbe „SLIKE BAŠTINE - Između dokumentacije i umjetnosti“ u Galeriji Klovićevi dvori u utorak,11. rujna 2012. u 19 sati.  

Manifestacija će trajati do 7. listopada 2012. godine, u okviru koje će se diljem cijele Hrvatske održati niz aktivnosti kojima se nastoji ukazati na značaj same afirmacije u očuvanju kulturne baštine. Program Dana europske baštine izložila je  voditeljica službe za dokumentaciju i promociju kulturne baštine i projekte Europske unije Martina Juranović Tonejc.


Tijekom manifestacije dodijelit će se i  'Nagrada Vicko Andrić' koju dodjeljuje  Ministarstvo kulture  za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja i kao nagrada za životno djelo.

U zemljama članicama Europske unije,  svakog  rujna održava se manifestacija pod nazivom 'Dani europske baštine', koja je utemeljena od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice.  U okviru Dana europske baštine održavat će se razne izložbe, predavanja, radionice , prezentacije konzervatorsko-restauratorskih  projekata kako bi se pokazao proces aktivnost vezanih uz obnovu kulturnih dobara. 

Izložba "Slike baštine – Između dokumentacije i umjetnosti", koja će predstaviti tristotinjak radova iz fundusa Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture  otkriva pojedinosti o djelatnosti konzervatora, pojavljuju umjetnički crteži, akvareli i grafike istaknutih slikara i arhitekata, od Branka Šenoe do Stjepana Podhorskog.

Po prvi put predstaviti će se pojedina djela iz tog fundusa, među ostalim Adolfa Loosa i Hansa Poelziga, zatim će se  izložit i serije grafika iz 17. i 18. stoljeća te vrijedne hrvatske karte,  rekao je Krešimir Galović, viši stručni savjetnik Uprave za zaštitu kulturne baštine.Važnu ulogu muzeja istaknula je pomoćnica ministrice Vesna Jurić Bulatović, koja ističe  muzeje kao institucije  koje afirmiraju kulturnu baštinu  i razni projekti koji pomažu kako bi se  Hrvatska pozicionirala kao kulturno-turistička destinacija.

Viša kustosica Klovićevih dvora Jasmina Bavoljak, napomenula je kako se izložbe temelje na kulturnoj baštini, najavivši izložbu Julija Klovića, te izložbu o razdoblju socrealizma koje bi trebale dati novi pogled na hrvatsku baštinu.

U obilježavanju Dana europske baštine uz ministarstvo sudjeluju: Galerija Klovićevi dvori, Društvo povjesničara umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti, Hrvatski restauratorski zavod, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Muzej grada Zagreba, MDC, Europski dom Dubrovnik, Muzej ovčarstva Lubenice, Filozofski fakultet u Zagrebu, Filozofski fakultet u Rijeci, Muzej Like Gospić, Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Fotoklub Zagi.
 


   
     PROGRAM DANA EUROPSKE BAŠTINE 2012. pdf
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a