E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Noć muzeja počela u obnovljenom vukovarskom Dvorcu Eltz
26.1.2013. - "Ovaj Muzej je vaš i samo ćete vi, svojim zalaganjem, upornošću, željama i nastojanjima odrediti njegovu budućnost", rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na otvorenju ovogodišnje Noći muzeja, dodajući kako je vukovarski muzej i muzej cijele Hrvatske ali i ujedinjene Europe u koju će  Hrvatska uskoro ući. 
Noć muzeja počela je u obnovljenom vukovarskom Dvorcu Eltz svečanim otvorenjem prvoga dijela stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar u nazočnosti više od 3.500 posjetitelja.Prikaz je to povijesti muzeja, odnosno osnivanje i razvoj muzeja, potom segment postava posvećen osnivaču dr. Antunu Baueru te donatorima i sponzorima. Posebice značajna cjelina postava su rekonstrukcije najreprezentativnijih prostorija dvorca, Mramorne dvorane, Dvorane zrcala, Barokne dvorane, Baroknog salona, Lovačkog salona i prostorije s prikazom Vlastelinstva Eltz. Obnavljanjem zidnih i podnih površina, štuko dekoracije i drvenih oplata dobiven je okvir za izlaganje djela iz kolekcije umjetnina obitelji Eltz, koja su više od šezdeset godina bila pohranjena u raznim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama. Ovi ambijentalni prostori i prezentirana građa sa svojim tematskim cjelinama i umjetničkim slikama, namještajem, raritetnim izdanjem, starim kartama i arhivskom građom, svjedoči o vrijednostima prošlih vremena i ocrtavaju važne segmente života plemstva. Predstavljeni likovni materijal izvorno je iz dvorca Eltz.

Cjelokupni postav biti će dovršen tijekom 2013. godine i kao muzeološko-galerijski, znanstveni i  kulturni multimedijalni centar doprinijeti gospodarskom, turističkom i kulturnom razvoju grada, te će uz prezentaciju kulturne baštine Vukovara prezentirati i suvremeni kulturni trenutak šire zajednice.I obnova dvorca Eltz i navedenih kuća u povijesnoj jezgri Vukovara dio su projekta „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok –Vukovar- Vučedol“. Projekt koji obuhvaća povijesnu jezgru Iloka, grad Vukovar te arheološki lokalitet Vučedol  financiran je sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i zajmom Razvojne banke Vijeća Europe, s ciljem istraživanja, obnove i prezentacije kulturne baštine, obogaćenja kulturnoga krajolika i podizanja razine svijesti o vrijednosti prostora podunavske regije. U realizaciju su uključeni i Hrvatski restauratorski zavod, Gradski muzej Vukovar, Institut za arheologiju i Muzej grada Iloka.

Kao svojevrsni uvod u „najluđu muzejsku noć“ ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić predala je gradonačelniku Vukovara Željku Sabi zapisnik o primopredaji osam obnovljenih kuća u povijesnoj jezgri grada Vukovara.Osim spomenute obnove dvorca Eltz, vlastelinskih kurija i barokne jezgre grada Vukovara, projektom „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok –Vukovar- Vučedol“ obuhvaćeni su obnova dvorca Odascalchi, platoa i zidina tvrđave, Franjevačkog samostana, Žitnice te uređenje parkovnih površina u Iloku. Pored arheoloških istraživanja na lokalitetu Vučedol dovršena je gradnja Muzeja Vučedolske kulture koji obuhvaća budući istraživački centar i radionicu starih zanata u Vili Streim.
 
Prigodom otvorenja stalog postava Gradskog muzeja Vukovar, gradonačelnik Željko Sabo poručio je da će proces povratka u Vukovar biti završen onoga dana kada se u vukovarski arheološki muzej, čija je izgradnja pri kraju, vrati Vučedolska golubica, koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić nije mogla sakriti uzbuđenje zbog činjenice da se Gradski muzej "konačno vratio kući". Izrazila je uvjerenje da će muzejske zbirke starijim Vukovarcima biti podsjetnik na neka prošla vremena, a onima rođenim u progonstvu ili nakon povratka na korijene kojima pripadaju.

O manifestaciji Noć muzeja govorila je predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća Dubravka Osrečki Jakelić, rekavši kako je od 2005. godine kada je pokrenuta, Noć muzeja prerasla u manifestaciju nacionalnog značenja u koju je ove godine uključeno 200 institucija u 80 gradova.>>>  Fotogalerija

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a