E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljen program "Ruksak pun kulture"
3.4.2013. - Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, rekla je da se ovim projektom želi uspostaviti doticaj umjetnika i kulturnjaka s djecom i učenicima koji će kroz njega, naglasila je, "u vrtićima i školama razvijati kreativnost, stjecati samopouzdanje te slobodu izražavanja vlastitoga identiteta". 

Djeca tijekom školovanja moraju upoznati sve vrste umjetnosti, a ovaj će projekt omogućiti da kultura sada djeci dolazi u školu i tako im postaje dostupnija, izjavila je ministrica Zlatar Violić, na predstavljanju pilot-programa Ruksak (pun) kulture.

 

Pilot program "Ruksak pun kulture", kojemu je cilj umjetnost i kulturu približiti djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi, danas su učenicima i nastavnicima Gimnazije Nova Gradiška predstavili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu da su s radošću prihvatili projekt jer donosi kvalitetu u obrazovanju, a škole učenicima čini zanimljivijim i prihvatljivijim. Ministar Jovanović kazao je da se Vlada RH bori da država bude društvo znanja i jednakih šansi te da svatko dijete bude ono što želi.

"Želimo biti država slobodnih ljudi i da svatko na temelju svoga obrazovanja dobije radno mjesto od kojega će moći živjeti. A znanje je moć i što znamo više to smo moćniji. Cilj nam je da škola ne bude samo mjesto ocjenjivanja i ocjena već da se učenici razvijaju kao osobe i da nauče razmišljati", naglasio je ministar Jovanović.Prigodom predstavljanja projekta u vrlo živoj atmosferi, uz sudjelovanje ministrice Zlatar Violić i ministra Jovanovića, održana je i prva radionica pod nazivom "Izgradnja zajednice ritmom i zvukom". Vodio ju je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš rock grupe Zabranjeno pušenje.

"Ruksak pun kulture" ostvaren je zajedničkom inicijativom i ulaganjem Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te je dio kulturne politike Vlade RH.


   
Projekt je okrenut vrtićima, osnovnim i srednjim školama, odnosno djeci od treće do osamnaeste godine.

U prvoj fazi "Ruksak" je namijenjen vrtićima i školama udaljenijim od gradskih središta, kojima su samom tom činjenicom kulturni i umjetnički programi manje dostupni.

Program će provoditi stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici, a prilagođavat će se potrebama jedinica lokalne samouprave i županija. Djeci i mladima omogućit će da se upoznaju s umjetničkim djelima i kulturnim dobrima, a pokrivat će široko područje izvedbenih umjetnosti, likovne, filmske, glazbene i scenske umjetnosti, književnosti i kulturne baštine, kao i sve inovativne kulturne prakse.

Do kraja godine program će biti realiziran u 20 škola širom Hrvatske. Ove se godine provodi pilot projekt, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013. godine. (MK/Hina)

 


 

 Ljiljana Ptačnik, nastavnica - Gimnazija Nova Gradiška:
 
„Na stranicama Ministarstva kulture vidim da projekt Ruksak (pun) kulture uspješno osvaja Hrvatsku. To je tako dobra i velika stvar. U male sredine takvi projekti donose radost i osjećaj da smo svi važni. Danas nam, na žalost, svima trebaju takvi osjećaji. Malo optimizma da se pokrenemo.“

 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature