E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Najave
 16. srpnja 2019. – Otvorenje 44. Osorskih glazbenih večeri
Ministrica kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorit će 44. Osorske glazbene večeri u utorak, 16. srpnja 2019. godine.  

U povodu 200. obljetnice rođenja Franza von Suppéa, 44. Osorske glazbene večeri otvorit će se 'Missom Dalmaticom' u izvedbi orguljaša Marija Penzara i Muškoga zbora HRT-a, pod ravnanjem dirigenta Vetona Marevcija.


13. i 14. srpnja 2019. - Otvorenje 66. Pulskog filmskog festivala i 65. Splitskog ljeta
 
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvovat će otvorenju 66. Pulskog filmskog festivala u subotu, 13. srpnja 2019. godine. 
 
Ovogodišnji je Festival ljubiteljima filmske umjetnosti pripremio više od stotinu filmova među kojima je hrvatskih naslova više od trideset, a raznovrstan je i studentski te program za djecu i mlade. Posebice se ističe Hommage Oliveru Dragojeviću kao i bogat popratni program s brojnim izložbama, radionicama te glazbenim događanjima.

Ministrica će u nedjelju, 14. srpnja 2019. godine prisustvovati i svečanom otvorenju 65. Splitskog ljeta.
 
Splitsko ljeto počinje premijernom izvedbom opere Rigoletto Giuseppea Verdija, orkestrom i zborom splitskog HNK ravnat će maestro Ivo Lipanović, dok će naslovne uloge tumačiti: tenor Amir Saračević (Vojvoda od Mantove), bariton Elia Fabbian (Rigoletto), sopranistica Elena Mosuc (Gilda), bas Ivica Čikeš (Sparafucile) te mezzosopranistica Terezija Kusanović (Maddalena).

Ovogodišnje Splitsko ljeto pripremilo je na 15 lokacija u Splitu, ali i u Vrlici, Gatima te Makarskoj ukupno 48 kulturnih priredbi, među kojima su operne, dramske i baletne predstave, koncerti, izložbe, filmske projekcije te jedna književna promocija.10. - 11. srpnja 2019. - Otvorenje 70. Dubrovačkih ljetnih igara
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 10. do 11. srpnja 2019. godine. 
 
U srijedu, 10. srpnja 2019. godine, ministrica kulture kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sudjelovat će na otvorenju 70. Dubrovačkih ljetnih igara u Dubrovniku.  Istoga dana ministrica će sudjelovati i na Svečanoj sjednici Festivalskog vijeća.
 
Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na približno trideset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Ministrica će u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine prisustvovati gala koncertu u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha.9. srpnja – Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na konferenciji Creative Transformations – Culture for Democratic and Sustainable Europe u Helsinkiju
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Helsinkiju u utorak, 9. srpnja 2019. godine na konferenciji Kreativne transformacije – kultura za demokratsku i održivu Europu (Creative Transformations – Culture for Democratic and Sustainable Europe). 
 
Finska ministrica znanosti i kulture Annika Saarikko i povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics otvorit će konferenciju, prvu u okviru finskog predsjedanja Vijećem EU.
 
Ministrica Obuljen Koržinek će na početku konferencije održati uvodni govor na temu Kultura za održivu Europu, a glavne teme konferencije su: Kultura, demokracija i održivost, Vrijednosti, prosvjećivanje, kreativnost te povećanje ljudskog kapitala kroz kulturu, edukaciju i suradnju, Od smjernica prema konkretnim akcijama: kreativne transformacije.
 
Planiran je i susret ministrice Obuljen Koržinek s ministricom Saarikko koje će tom prilikom razgovarati o daljnjem razvoju kulturne suradnje između dviju zemalja.


4. srpnja 2019. - Okrugli stol „Žene u hrvatskom društvu”
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića sudjelovat će na okruglom stolu „Žene u hrvatskom društvu” u četvrtak, 4. srpnja 2019. godine u Muzeju Mimara.
Okrugli stol „Žene u hrvatskom društvu” održat će se povodom pokretanja internetske stranice www.zeneimediji.hr, koja će informirati javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu. Donosit će i informacije vezane za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena našega društva, ali i skrenuti pozornost na probleme s kojima se žene susreću.
 
Okrugli stol održat će se u organizaciji Agencije za elektroničke medije, a planirano je i potpisivanje sporazum o suradnji na ovom projektu između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija.


18. lipnja 2019. – Dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu
Šezdeseti jubilarni put održat će se dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Svečana dodjela održat će se u utorak, 18. lipnja 2019. godine u 20 sati u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Dodjelu će izravno prenositi HRT na Prvom programu HTV-a s početkom u 20:05 sati.


14. - 15. lipnja 2019. – Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u posjetu Šibeniku
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Šibeniku od 14. do 15. lipnja 2019. godine, kako bi prisustvovala otvorenju Restauratorskog odjela u Šibeniku, Tvrđave sv. Nikole u Šibeniku i otvorenju 59. Međunarodnog dječjeg festivala. 

U petak, 14. lipnja 2019. godine, u 20 sati ministrica kulture otvorit će Restauratorski odjel u Šibeniku, Hrvatskog restauratorskog zavoda. (Mandalina, ul. Milice i Turka 4.)
 
Kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica kulture sudjelovat će u subotu, 15. lipnja 2019. godine, na otvorenju Tvrđave sv. Nikole u Šibeniku, nakon što je zbog sanacije i građevinskih radova bila zatvorena za javnost. Tvrđava je 2017. godine upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine kao dio međunarodnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”, a uz katedralu sv. Jakova postala je druga šibenska znamenitost na UNESCO-ovom Popisu.
 
Istoga dana, u subotu, 15. lipnja ministrica će prisustvovati otvorenju 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, koji će se ove godine održati od 15. do 29. lipnja.


14. lipnja 2019. - Otvorenje izložbe „Idemo na tjelesni!“ u Hrvatskom školskom muzeju
Državni tajnik Krešimir Partl će kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvoriti izložbu „Idemo na tjelesni!“ u petak, 14. lipnja 2019. godine u 18 sati u Hrvatskom školskom muzeju.

Izložba je rezultat suradnje Hrvatskog športskog muzeja i Hrvatskog školskog muzeja u povodu 145. obljetnice uvođenja obvezne nastave tjelesne i zdravstvene kulture u hrvatske škole, 125. obljetnice obrazovanja za provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture (TZK-a) i 60. obljetnice osnivanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a bit će otvorena do 22. rujna 2019. godine.

Autor izložbe je doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, kustosica je Petra Husain Pustaj dok  vizual i likovno oblikovanje potpisuju Bachrach & Krištofić.


11. lipnja 2019. - Savjetovanje konzervatora Ministarstva kulture u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja
Energetska obnova, prostorni razvoj i očuvanje karaktera kulturno povijesnih cjelina
 
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na trećem po redu savjetovanju konzervatora Ministarstva kulture koje će se održati u utorak, 11. lipnja 2019. godine, u 10 sati u Muzeju Mimara.

Teme savjetovanja su primjena mjera energetske učinkovitosti, prostorni razvoj i očuvanje karaktera kulturno povijesnih cjelina, integracija provedbenih planskih i konzervatorskih dokumenata te ostale teme međusektorske suradnje.
 
Savjetovanje je namijenjeno unaprjeđenju zajedničkog pristupa Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja području graditeljske baštine. Nizom izlaganja i prezentacija, namjera je podići razinu informacija na temelju primjera dobre prakse.

 
>>> Program 3. savjetovanja  .pdf


8. lipnja 2019. - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će otvaranju Muzeja na otvorenom u Betini
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će u subotu, 8. lipnja 2019. godine na svečanosti otvaranja vanjskog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje.  

Otvaranje Muzeja na otvorenom održat će se u okviru međunarodnog Foruma pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM). Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg 25. foruma kojem će se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH. 


22. i 23. svibnja 2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će sjednici Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Bruxellesu od 22. do 23. svibnja 2019. godine na sjednici Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS).
 
Na sjednici EYCS Vijeća koja će se održati pod rumunjskim predsjedanjem Vijećem EU, na dnevnom redu vijeća ministara kulture predviđeno je: usvajanje zaključaka Vijeća o mladim kreativnim generacijama i o audiovizualnim koprodukcijama, odnosno poboljšanju prekogranične cirkulacije EU djela s naglaskom na koprodukcije. Ministri kulture raspravljat o temi borbe protiv dezinformacija u kontekstu ulaganja u razvoj medijske pismenosti.


3. svibnja 2019. - Otvorenje izložbe Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti u Gradskom muzeju Sisak
 
Izložba Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti kojom je u travnju u Arheološkom muzeju u Zagrebu javnosti predstavljeno višeslojno arheološko nalazište Bojna – Brekinjova Kosa s područja Grada Gline, bit će otvorena u petak, 3. svibnja 2019. godine u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak.

>>> Svečano otvorenje izložbe Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti u Arheološkom muzeju Zagreb3. svibnja 2019. - Neformalni sastanak ministara kulture povodom konferencije „Europska baština“ u Parizu koji je sazvan na temu stradanja katedrale Notre-Dame
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na neformalnom sastanku ministara kulture povodom konferencije „Europska baština“ u petak, 3. svibnja 2019. godine u Parizu. 
 
Sastanak ministara kulture predvodit će francuski i rumunjski ministar kulture, Franck Riester i Valer-Daniel Breaz. Sastanku za ministre kulture uz ministricu prisustvovat će i pomoćnik ministrice Davor Trupković, dok će sastanku za ministre europskih poslova prisustvovati državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.
 
Nakon održanih sastanaka očekuje se usvajanje Deklaracije o zajedničkoj suradnji na razini Europske unije o obnovi kulturne baštine.


2. svibnja 2019. - Posjet ministrice kulture Hvaru i otvaranje obnovljenog hvarskog kazališta
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvorit će obnovljeno Hvarsko kazalište u četvrtak, 2. svibnja 2019. godine.

Programom „Ova lipost uzorita grihota bi da se stara" koja će se održati u srijedu, 1. svibnja 2019. godine, počinje trodnevno događanje povodom otvorenja obnovljenog Hvarskog kazališta.

Otvorenje kazališta u četvrtak, 2. svibnja, uveličat će izvedba „Judite" međunarodnog ansambla Dialogos u glazbeno-scenskoj interpretaciji Katarine Livljanić, koju će izravno prenositi Hrvatska radiotelevizija Trećem programu.
Cijelokupno događanje odvija se u okviru 46. Dana hvarskog kazališta, znanstvenog skupa na kojem će sudjelovati pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i pročelnik dr. sc. Radoslav Bužančić.

Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi koje je sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala koji se nalazio na samoj morskoj obali. Kontinuirano od 1990. godine Ministarstvo kulture i Grad Hvar pružaju financijsku potporu projektu obnove Hvarskog arsenala s povijesnim kazalištem, dok je 2012. godine započela temeljita obnova unutrašnjosti kazališta. Tijekom tri desetljeća konzervatorsko-restauratorskih radova, koje je predvodio Konzervatorski odjel u Splitu, uloženo je više od 35,000.000,00 kuna. Grad Hvar sudjelovao je s iznosom od oko 15,000.000,00 kn, dok je Ministarstvo kulture do ožujka 2018. godine doprinijelo sredstvima u visini od oko 14,000.000,00 kn, a potom je do kraja 2018. zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU izdvojilo još 6,180.056,25 kn.

29. travnja 2019. - Konferencija za medije u povodu nastupa Hrvatske na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu
U povodu nastupa Hrvatske na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine, u 12:00 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, 1. kat).  
 
Konferenciji za medije uz pomoćnicu ministrice dr. sc. Ivu Hraste Sočo prisustvovat će autor izložbe Igor Grubić, kustosica Katerina Gregos, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković. 
 
Projekt Igora Grubića, Tragovi nestajanja (u tri čina) nastajao je tijekom trinaest godina, od 2006. do 2019. godine. Sačinjavaju ga tri povezana fotografska eseja i animirani film, postavljeni u posebno osmišljenoj mizansceni. Projekt je započeo 2006. kada umjetnik otpočinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta. Projektom se istražuje njegov utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima.

Izložbu prati katalog s tekstovima Katerine Gregos i kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW koji je grafički oblikovala Rafaela Dražić. Izdavač kataloga je Sternberg Press, a suizdavač Moderna galerija. Izdavanje kataloga podržao je Kontakt: Umjetnička zbirka Erste Grupe i Fondacija ERSTE.
 
Hrvatski nastup na 58. Venecijanskom bijenalu organizira Moderna galerija, a povjerenik je Ministarstvo kulture RH.

http://croatianpavilion-venicebiennale.hr

https://www.facebook.com/CroatianPavilionVenice29. travnja 2019. - Posjet ministrice kulture Mostaru, Grudama i Ljubuškom
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima boravit će u radnom posjetu Mostaru, Grudama i Ljubuškom u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine. 
  
Tom prigodom ministrica kulture sa suradnicima susrest će se s ministrima, predstavnicima općina, gradova i županija te ravnateljima kulturnih ustanova. Ministrica kulture svečano će otvoriti 56. Šimićeve susrete.


26. travnja 2019. - Primopredaja palače Moise na otoku Cresu nakon završetka radova obnove
Dana 26. travnja 2019. godine u 12 h u Gradu Cresu održat će se primopredaja palače Moise nakon završetka radova obnove. Obnovljenu palaču Moise od izvođača radova „Ing-grad“ d.o.o. iz Zagreba preuzet će Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao potpisnik ugovora za izvođenje radova obnove, korisnik projekta Ministarstvo kulture, vlasnik palače Grad Cres i krajnji korisnik Sveučilište u Rijeci.

Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek događanju će prisustvovati državni tajnik Krešimir Partl i načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Anastazija Magaš Mesić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i voditelj projekta ispred Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin.

Projekt IPA 2013 „Obnova palače Moise na otoku Cresu“ primjer je projekta održive obnove i revitalizacije te rehabilitacije kulturnog dobra koji u konačnici doprinosi gospodarskom i društvenom razvoju otoka Cresa i šire regije. Projekt je pripremljen u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage - IRPP/ SAAH, a u suradnji s vlasnikom palače – Gradom Cresom i budućim korisnikom – Sveučilištem u Rijeci.

Palača Moise postat će Sveučilišni reginalni centar za cjeloživotno učenje, humanističke i društvene znanosti. Očekivani rezultati projekta su nova radna mjesta, bolja kvaliteta obrazovanja za lokalno stanovništvo, razvoj selektivnih oblika turizma i produljenje turističke sezone u Cresu.

Projekt u iznosu od 4.149.638,84  EUR sufinanciran je kroz program IPA 2013 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija,  i to u omjeru 85 % EU sredstva, 15 % sredstva Ministarstva kulture. Projekt se provodi kroz tri ugovora (ugovor za radove obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za opremu), a svečanom primopredajom 26. travnja 2019. godine obilježava se završetak ugovora za izvođenje radova cjelovite obnove palače Moise.

Palača Moise ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z_3957. Smještena je u jugoistočnom dijelu zaštićene povijesne jezgre grada Cresa i najveća je renesansna kuća u Cresu. Palača Moise ističe se između ostalih creskih renesansnih palača svojim horizontalnim i vertikalnim dimenzijama, arhitektonskim rješenjima neuobičajenim za cresko podneblje (trijem, svodovi) i oslikanim interijerom.

FOTO: Krizmanić


18. travnja 2019. - Otvorenje izložbe Ive Šebalja, Slikarski memento (1994. - 2001.)
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, otvorit će izložbu slikara Ive Šebalja pod nazivom Slikarski memento (1994. - 2001.) u četvrtak, 18. travnja 2019. godine, u Moderoj galeriji.

Izložba u autorskoj koncepciji arhitekta Nenada Fabijanića, slikarovog monografa Zdenka Rusa i ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter Plančić, prezentirat će 52 djela, odnosno uljane slike, studije i crteže nastale devedesetih godina prošloga stoljeća. Među pet monumentalnih diptiha i triptiha bit će izložen i javnosti dosad posve nepoznat umjetnikov diptih „Moj memento na barbarstvo u crkvi u Kninu“, ostvarenje kojim je autor reagirao na strahovita ratna stradanja ljudi i krajeva razornim djelovanjem barbara na kninskom području.


15. i 16. travnja 2019. - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na sastanku ministara kulture u Bukureštu
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na neformalnom sastanku ministara kulture EU koji će se održati 15. i 16. travnja 2019. godine u Bukureštu. 
     
Za vrijeme predsjedanja Rumunjske Vijećem Europske unije, vodeći se mišlju kako kultura osvještava zajedničke europske vrijednosti i nosi ključnu ulogu u održavanju kohezije u Europi,  za jedan od prioriteta određeno je stvaranje novih prilika za europske kulturne i kreativne sektore. Time su zadane dvije temeljne teme susreta: Financiranje i inovacije za kulturne i kreativne sektore te Učenjem iz prošlosti, gradimo našu budućnost: europska kulturna baština u središtu pozornosti. Na marginama konferencije ministrica će održati bilateralne sastanke s ministrima kulture Francuske i Njemačke.
 


11. i 12. travnja 2019. – Boravak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u Dubrovniku

Nakon službenog otvorenja Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u Dubrovniku, 11. i 12. travnja 2019. godine, povodom sudjelovanja na 8. sastanku na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine.
 
Osmi sastanak na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine održava se pod nazivom „Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove“, a uz sastanak na vrhu, istovremeno će se održati i 9. poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine.
 
U petak, 12. travnja 2019. godine, državni tajnik Krešimir Partl sudjelovat će na panel diskusiji pod nazivom „Opportunities for creative and tourism industries“ u okviru 9. poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine.
 
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl za vrijeme boravka u Dubrovniku, u četvrtak, 11. travnja 2019. godine, u 10:00 sati prisustvovat će otvorenju šestog izdanja međunarodne konferencije videoigara Reboot Develop Blue 2019., koja se održava od 11. do 13. travnja kao jedna od svjetskih konferencija posvećenih industriji videoigara. Izjave za medije ministrice kulture i predstavnika konferencije koja okuplja više od 2000 sudionika predviđene su u 11:00 sati.


5. travnja 2019. - Panel-rasprava na temu „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma"
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na panel-raspravi na temu „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma" u petak, 5. travnja 2019. godine u dvorcu Miljana u Zagorskim Selima. 

Panel-rasprava na temu „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma" održava se u okviru 4. nacionalnog susreta Udruge nezavisnih. Svoje sudjelovanje na panel raspravi potvrdili su ministar turizma Gari Cappelli, ministar financija Zdravko Marić, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, direktor Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, senior partner Horwath HTL-a Miroslav Dragičević i vlasnik dvorca Miljana Dragutin Kamenski.


29. ožujka 2019. - Jubilarna dodjela Nagrade „Iso Velikanović“ za 2018. godinu
Jubilarna petnaesta dodjela Nagrade „Iso Velikanović“ za najbolja ostvarenja u području književnog prevodilaštva u Republici Hrvatskoj održat će se u petak, 29. ožujka 2019. godine u 12:00 sati u Hrvatskom državnom arhivu.
 
U toj će prigodi ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručiti nagradu za životno djelo  prevoditelju i književniku Mati Marasu te godišnju nagradu prevoditeljici Andi Bukvić Pažin za prijevod romana „Manji smo boemi“ spisateljice Eimear McBride koji je objavljen u izdanju Frakture. Posebnu pohvalu Odbora Nagrade Iso Velikanović, ove godine iznimno, dobiva Lea Kovács za prijevod pjesničke zbirke „Tijelu“ mađarskog autora Szilarda Borbelya, u izdanju Naklade OceanMore.
 
Nagradu dodjeljuje Ministarstvo kulture na prijedlog Odbora Nagrade „Iso Velikanović“ na čijem je čelu predsjednik prof. dr. sc. Svjetlan Lacko Vidulić te članovi Vjera Balen-Heidl, Tatjana Tarbuk, prof. dr. sc. Dubravka Sesar, Sead Muhamedagić, dr. sc. Marko Kovačić.


21. ožujka 2019. - Sastanak s predstavnicima kulturnih i kreativnih industrija vezano uz Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održat će sastanak s predstavnicima kulturnog i kreativnog sektora: HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HGU – Hrvatska glazbena unija, HDU – Hrvatska diskografska udruga, HAVC – Hrvatski audiovizualni centar i DZNAP – Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava vezano uz Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Sastanak s predstavnicima udruga održat će se u Ministarstvu kulture u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine, nakon čega su u 13:30 sati predviđene izjave za medije.

Tema sastanka je najavljeno glasovanje u Europskom parlamentu o Direktivi o autorskom pravu i potrebi poboljšanja autorsko-pravne zaštite kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na Internetu.


19. ožujak 2019. – Objava dobitnika Nagrade „Iso Velikanović“ za 2018. godinu
Dobitnici Nagrade „Iso Velikanović“ za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu bit će objavljeni na konferenciji za medije koja će se održati u utorak, 19. ožujka 2019. godine, u 11.00 sati u Ministarstvu kulture (Mala dvorana, 1. kat).
 
Priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela ove se godine dodjeljuje jubilarni petnaesti put kao godišnja nagrada u kategoriji najboljih prijevoda književnih djela objavljenih u protekloj godini i kao nagrada za životno djelo istaknutim prevoditeljima koji su svojim prevoditeljskim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Uz pomoćnicu ministrice kulture dr. sc. Ivu Hraste Sočo na konferenciji će sudjelovati članovi Odbora Nagrade „Iso Velikanović“ – predsjednik prof. dr. sc. Svjetlan Lacko Vidulić te Vjera Balen-Heidl, Tatjana Tarbuk, prof. dr. sc. Dubravka Sesar, Sead Muhamedagić i Marko Kovačić.

Svečana dodjela Nagrade „Iso Velikanović“ za 2018. godinu održat će se u petak, 29. ožujka 2019. godine u 12:00 sati u Hrvatskom državnom arhivu.


18. - 19. ožujak 2019. - Posjet ministrice kulture Brodsko - posavskoj i Vukovarsko - srijemskoj županiji
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravit će u radnom posjetu Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, u ponedjeljak i utorak, 18. i 19. ožujka 2019. godine.  
  
Povodom šezdesete obljetnice Državnog arhiva u Slavonskom Brodu ministrica će u ponedjeljak 18. ožujka otvoriti izložbu „Naših prvih 60 godina“. Ministrica će održati radne sastanke sa županom Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom i kao i s ravnateljima ustanova u kulturi te će sa suradnicima obići Muzej Brodskog Posavlja i Galeriju Meštrović u Vrpolju.

U utorak 19. ožujka radni boravak će se nastaviti posjetom Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje će se održati radni sastanci sa županom Božom Galićem, gradonačelnicima Vukovara Ivanom Penavom i Županje Davorom Miličevićem te ravnateljima ustanova u kulturi na tom području.


11. ožujka 2019. - Objava dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2018. godinu
Pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo objavit će imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2018. godinu, na konferenciji za medije koja će se održati u ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine, u 11.00 sati u Ministarstvu kulture (Mala dvorana, 1. kat).

Na konferenciji za medije uz pomoćnicu ministrice kulture dr. sc. Ivu Hraste Sočo sudjelovat će članovi Stručnog povjerenstva za dodjelu Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2018. godinu u sastavu: predsjednica Branka Cvitković, Nenni Delmestre i doc. dr. sc. Alen Biskupović.

Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva. Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu.


4. ožujka 2019. - Posjet ministrice kulture Koprivničko – križevačkoj županiji
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravit će u radnom posjetu Koprivničko – križevačkoj županiji u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine. 
Tom prigodom ministrica kulture održat će radni sastanak sa Koprivničko – križevačkim županom Darkom Korenom i suradnicima te ravnateljima kulturnih institucija. Nakon održanog sastanka, ministrica kulture sa suradnicima obići će Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović” Koprivnica i galeriju Mijo Kovačić. 
 
Predviđen je obilazak Starog grada u Đurđevcu i Muzeja Grada Đurđevca gdje će se ministrica susresti s gradonačelnikom Hrvojem Jančijem, nakon čega će uslijediti obilazak Grada Križevaca i radni sastanak s gradonačelnikom Marijo Rajnom.

7. veljače 2019. - Otvorenje izložbe fotografija Petre Slobodnjak: „LADO / RELJEFI / TRAGOVI"
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvorit će u četvrtak, 7. veljače 2019. godine, izložbu „LADO / RELJEFI / TRAGOVI“ u Muzeju za umjetnost i obrt.

Ovom izložbom Ansambl LADO započinje svoju sezonu i simbolično najavljuje obilježavanje 70. obljetnice umjetničkog djelovanja kojim obavlja svoju zadaću čuvara i interpreta najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Ansambl je surađivao s mnogim poznatim fotografskim imenima, dok je izložba „LADO / RELJEFI / TRAGOVI“ rezultat trogodišnje suradnje s nagrađivanom umjetnicom Petrom Slobodnjak. Sinergija plesača pjevača, glazbenika i fotografkinje Petre Slobodnjak rezultirala je umjetničkim djelima koja tumače priču o izvedbenoj folklornoj umjetnosti ispred i iza scene, a impresivni kadrovi govore o plesnom tradicijskom nasljeđu koji na ovaj način ostaje sačuvan za vječnost.

Izložba će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


1. – 3. veljače 2019. - Dubrovnik slavi baštinu
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na konferenciji u povodu obilježavanja 40 godina upisa Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, koja će se održati u petak, 1. veljače 2019. godine, u Amfiteatru sveučilišnog Kampusa. Konferenciju koja se održava u organizaciji Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika otvorit će predsjednik Vlade Andrej Plenković.
  
Nakon konferencije ministrica će sudjelovati na 141. sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je ukupno 9. sjednica Vlade izvan Zagreba u ovom mandatu.
 
U okviru manifestacije „Noć muzeja 2019.“, ministrica će posjetiti programe u ustanovi Muzeji i galerije Konavala.
 
U subotu će ministrica sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika te svečanom otvorenju Feste sv. Vlaha kao i na misi i procesiji u nedjelju 3. veljače.


1. veljače 2019. - Svečano otvorenje manifestacije „Noć muzeja 2019.“
Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovat će otvorenju manifestacije „Noć muzeja 2019.“ u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti, u petak, 01. veljače 2019. godine.

U skladu s temom ovogodišnje, četrnaeste po redu Noći muzeja „Inovacije i digitalna budućnost“, Muzej suvremene umjetnosti pripremio je prigodan program kojim će posjetiteljima približiti teme poput robotike, umjetne inteligencije, programirane i kinetičke umjetnosti, strojne ekologije i mikroračunala te predstaviti MSU kao uzbudljiv prostor inovacije. Uz besplatna stručna i tematska vodstva po izložbama, posjetitelje očekuju i filmske projekcije, plesni performans, nezaobilazne kreativno-edukativne radionice te otvorenje nove interaktivne izložbe tehnologija pod nazivom „STEM Revolucija“.

Pomoćnik ministrice dr. sc. Hrvoje Manenica u okviru manifestacije „Noć muzeja 2019.“, obići će Zavičajni muzej Benkovac, Zavičajni muzej Biograd, Arheološki muzej Zadar, Muzej antičkog stakla Zadar, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru i Narodni muzej Zadar.

Nakon svečanog otvorenja manifestacije „Noć muzeja 2019.“ državni tajnik Ivica Poljičak posjetit će izložbu „Monoliti“, mladog umjetnika, akademskog slikara Domagoja Rogine u Galeriji Studentskog centra.


Foto: Domagoj Rogina, Monoliti


11. siječnja 2019. - Panel – diskusija „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na panel diskusiji „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“ koja će se održati u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija „Intelektualno vlasništvo“, u petak, 11. siječnja 2019. godine, u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.   

Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu koja se trenutno nalazi u fazi trijaloga između Europske komisije, Vijeća i Europskoga parlamenta izazvala je velik interes javnosti. U fokusu bit će članak 11. koji uređuje novo srodno pravo novinskih izdavača na temelju kojeg bi oni trebali moći kontrolirati korištenje pisanih medijskih sadržaja na internetu te članak 13. koji sadržava odredbe za premošćivanje tzv. vrijednosnoga jaza između onoga što zarađuju internetske platforme za dijeljenje sadržaja i kreativne i kulturne industrije. Arhiva
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature