E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod
Europska godina kulturne baštine 2018.

Iz medija
Novinarski radovi u neprofitnim medijima

Na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima pristiglo je pedeset projekata. Novinarke i novinari svoje su prijedloge slali anonimno, pod šifrom, uz pismo namjere uredništava neprofitnih medija da njihove radove, dobiju li potporu, i objave. Njih petnaest dobit će jednomjesečnu podršku za rad na predloženoj temi (u visini prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, uz osigurane putne i druge troškove u iznosu do 2000 kuna), a tri projekta dobit će tromjesečnu podršku (u visini tri prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, uz osigurane putne i druge troškove u iznosu do 6000 kuna). Ovo je prvi put da Ministarstvo kulture izravno financira novinarske radove, a ujedno i prvi put da će o dodjeli javnih sredstava odlučivati cjelokupna zainteresirana javnost.

Svi prijedlozi pristigli su u predviđenom roku (do 1. listopada 2013.), a utvrđeno je i da zadovoljavaju formalne kriterije natječaja, usvojene nakon javne rasprave i objavljene u dokumentaciji natječaja. Nakon toga, sedmeročlano stručno povjerenstvo za neprofitne medije (koje čine Željko Blaće, Đurđica Klancir, Dejan Kršić, Stojan De Prato, Nada Zgrabljić Rotar, Sanja Sarnavka i Mima Simić) pregledalo ih je, recenziralo i ocijenilo prema kriterijima ustanovljenima tijekom javne rasprave. Projekti su sada dostupni svim zainteresiranim građankama i građanima Republike Hrvatske, koji ih mogu proučiti da bi od 1. do 8. prosinca, u internetskom glasanju koje će biti organizirano na posebnoj stranici, izravno rasporedili predviđene podrške, odlučujući sami o tome koje teme najviše odgovaraju javnom interesu.

Recenzije i ocjene povjerenstva, zajedno s koncepcijama i informacijama o prijavljenim projektima, pronaći ćete na listi projekata prijavljenih za jednomjesečne podrške i na listi projekata prijavljenih za tromjesečne.•   Rezultati glasanja za javno ugovaranje novinarskih radova
Od 1. do 8. prosinca traje internetsko glasanje za novinarske radove koji će dobiti podršku Ministarstva kulture i biti objavljeni u neprofitnim medijima. Nakon registracije, ovdje možete proučiti prijedloge i rasporediti najviše petnaest jednomjesečnih te najviše tri tromjesečne podrške.
  
  
  - Projekti prijavljeni za jednomjesečne stipendije

  - Projekti prijavljeni za tromjesečne stipendije 

Najave  RSS
e-Pisarnica
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Otvorene metode koordinacije

 Kulturne politike i rezidencijalni programi