E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predavanje pod nazivom Europska prijestolnica kulture 2013.
22.11.2013. - Pozivamo Vas na predavanje pod nazivom Europska prijestolnica kulture 2013. koje će se održati 25. studenoga 2013. godine od 10:00 do 14:00 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Trg Marka Marulića 21, Zagreb. 

     Budući da se bliži datum donošenja Odluke kojom se definiraju aktivnosti izbora i provedbe projekta Europske prijestolnice kulture - EPK (Decision of the European Parliament and of the Council establishing a Union action for the European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033) koja donosi i popis zemlja čiji bi gradovi mogli dobiti priliku za kandidaciju za Europsku prijestolnicu kulture od 2020. godine nadalje. Usvajanje ove Odluke otvara mogućnost da titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine ponesu hrvatski i irski gradovi nakon čega će Ministarstvo kulture objaviti natječaj za dostavljanje službenih kandidatura hrvatskih gradova.
 
     Cjelokupne pripreme za ovaj opsežan projekt traju jako dugo. Riječ je o pothvatu koji zahtijeva ulaganje iznimno puno truda, vremena i volje, ali će zato njegovi dugoročni doprinosi za grad, regiju, a u konačnici i za cijelu Hrvatsku biti iznimno značajni. Jer, efekti projekta nisu značajni samo na području kulture i na gospodarski razvoj, socijalnu uključenost, turizam i druge sektore, posebice ako se uklopi u dugoročnu strategiju grada. Jedan od primarnih ciljeva projekta, naime, je održivost što znači da sve aktivnosti koje će on uključivati bitno utječu i na budući razvoj grada i njegove okolice, jednom kada i godina Europske prijestolnice kulture završi.
 
     Ministarstvo kulture je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci organiziralo konferenciju i radionicu na temu EPK u cilju što jasnijeg i pravovremenog informiranja gradova, županija i javnosti o važnosti, rizicima i dobrobitima koji se mogu dogoditi u pripremnoj fazi i u fazi same realizacije projekta.
     Kako se sve više približava period kada će hrvatski gradovi početi pripremati prijave, Ministarstvo kulture organizira predavanje na kojem će ugostiti predstavnike ovogodišnjih nositelja EPK naslova, Marseillea i Košica kako bi podijelili svoja iskustva sa zainteresiranom javnošću. Na predavanju će se također predstaviti i Muzej MuCEM (The Museum of European and Mediterranean Civilisations) koji se od dana svog otvorenja potvrdio kao jedan od kapitalnih stupova projekta Marseille-Provence 2013. Od samog početka natječajne procedure, Marseille-Provence i Košice su surađivali na izgradnji međusobnih veza i zajedničkih programa. Ova dva grada dijele mnoge sličnosti. Oba su smještena na „rubu“ Europe te imaju slična iskustva po pitanju imigracije, povijesti i gospodarskog razvoja. Zbog navedenih razloga oba grada su ugostila umjetnike s područja Mediterana i Istočne Europe te su se fokusirali na umjetničke intervencije na javnom prostoru. Krajnji cilj im je još više izgraditi i očvrsnuti međusobnu suradnju kako bi dugoročno ostali povezani. 
 

Program predavanja:
 
10:00 – 10:10 – Uvodna riječ - dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture
10:10 – 11:10 – EPK 2013 - Julie Chenot, Marseille-Provence 2013
11:10 – 12:10 – Muzej europskih i mediteranskih civilizacija (MuCEM), Marseille - Mikaël Mohamed
12:10 – 12:30 –  pauza
12:30 – 13:45 –  EPK - Blanka BerkyováKošice 2013)
 
 
Ukoliko ste zainteresirani za praćenje skupa, molimo vas, da svoj dolazak potvrdite na e-mail adresu anjamamic@min-kulture.hr
 ___________________________ 
 

 
Julie Chenot diplomirala je na ESSEC-u u Parizu. Od 1995. do 2002. godine radila je u Pekingu na više kulturnih projekata: u Veleposlanstvu Republike Francuske u Kini, kao suvoditeljica kineske kulturne agencije Yi Ren Culture and Arts Exchange Center, kao organizatorica prvih međunarodnih jazz festivala i festivala suvremene glazbe u Kini; potom na projektu francusko-kineske kulturne razmjene. Godine 2002. pridružila se uredu UNESCO-a u Phnom Penhu u Kambodži gdje je savjetnica ministra kulture i lijepih umjetnosti Kraljevstva Kambodža. Organizatorica je programa John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Vilar Institute for Arts Management u Washingtonu, naročito je aktivna organizaciji Festivala Kine u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Mikaël Mohamed diplomirao je modernu književnost te ima MA u političkim znanostima sa Sveučilišta u Varšavi i Sveučilišta Paris XII. Bio je zadužen za kulturni program i komunikaciju u Francuskom institutu u Rigi u Latviji od 2004. do 2007. godine, a k tome je sudjelovao u koordinaciji francuske sezone u Latviji. Također je radio u odjelu za komunikaciju i pokroviteljstva Fondacije "Budućnost medicinskog istraživanja" od 2007. do 2008. godine. Isto tako je vodio Francuski institut u Tetuanu u Maroku od 2008. do 2012. godine. Danas je zadužen za međunarodne odnose u Muzeju europske i mediteranske civilizacije u Marseillesu.
 
Blanka Berkyová diplomirala je na Fakultetu okoliša i ekologije Tehničkog sveučilišta u Zvolenu u Slovačkoj. Radi u Centru za razvoj zajednica na društvenim politikama, razvoju zajednica i strateško-urbanom razvoju. Od 2003. godine sudjeluje u strateškom planiranju razvoja Košica i njegovih distrikata na poziciji voditelja sekcije za društveni razvoj te kasnije kao konzultantica za strateško planiranje. Godine 2006. radila je kao konzultantica na međunarodnim istraživačkim projektima orijentiranih na uklanjanje zapreka u obrazovanju Roma u Slovačkoj, zatim kao trenerica i konzultantica na razvoju inicijativa mladih u socijalno zakinutim područjima i kao posrednik pri razvojnim projektima koji se provode u romskim zajednicama unutar međunarodnog programa Youth Empowerment Partnership Program (YEPP). Član je komisije za grantove Orange Foundation od 2007. godine, komisije Slovak Gas Foundation za potporu projekata na području kulture, umjetnosti i društvenog razvoja. Za vrijeme kandidature Košica za titulu Europske prijestolnice kulture bila je konzultantica na projektu SPOTs. Od 2009. godine uključena je u taj projekt kao izvršna menadžerica.


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature