E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održana svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“
20.6.2017. - Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma svečano su dodijeljene u ponedjeljak, 19. lipnja 2016. godine, u Hrvatskome državnome arhivu u Zagrebu.    Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i nagrada za životno djelo, a dodjeljuje ju Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

   Na čelu je Odbora akademik Zvonko Kusić, a članovi su dr. sc. Nikola Polak, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, prof. Branko Ivanda, Biserka Rauter Plančić, Almira Osmanović, akademik Stanislav Tuksar, Joško Ševo i Ivica Kunčević.

   Nagradu su dobitnicima uručili ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora akademik Zvonko Kusić. Prilikom uručenja nagrade ministrica kulture čestitala je svim ovogodišnjim laureatima i zahvalila na svim njihovim djelima kojima su pridonijeli hrvatskoj kulturi i umjetnosti te im poželjela da jednako uspješno nastave s umjetničkim radom na čast hrvatske kulture.

   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svome je govoru naglasila kako je dodjela najuglednije i najviše državne nagrade iznimna prilika da se podsjetimo vrhunskih dometa i bogatstva kulture i umjetnosti te nadodala kako Nagrada ima poticajni utjecaj na trajno obogaćivanje hrvatske kulture na svim područjima umjetničkih izričaja ‒ od onih oslonjenih na baštinu do vrlo suvremenih umjetničkih djela.   „Od svojega utemeljenja Nagrada „Vladimir Nazor“ predstavlja posebno priznanje zaslužnim hrvatskim autorima, istodobno vrlo svjesnim vlastite pripadnosti kao i neupitne pripadnosti europskim i svjetskim kulturnim krugovima“.
   „Bogatstvo kulturnih događanja, njihova raznolikost i izvrsnost te sve veća međunarodna prepoznatljivost hrvatske kulture potvrda su iznimnoga talenta hrvatskih umjetnika. Upravo ta raznolikost i bogatstvo ukazuju na vitalnu energiju i izniman stvaralački potencijal hrvatske kulture i umjetnosti“, rekla je ministrica kulture.

   Naglasivši kako Nagrada „Vladimir Nazor“ pripada najboljima, ministrica kulture zahvalila je i članovima stručnih povjerenstava koji su vrlo pomno i studiozno između mnogobrojnih prijavljenih kandidata za ovo najviše državno priznanje u različitim područjima kulture izabrali ovogodišnje laureate.

   „Svjesni vlastite pripadnosti oni stvaraju suvremeni hrvatski identitet i pridonose oblikovanju našega zajedničkog europskog identiteta ispisujući najnoviju povijest hrvatske umjetnosti i kulture. U uvjetima globalizacije hrvatska umjetnost na poseban način čuva i potvrđuje naš nacionalni identitet kao značajan dio europske i svjetske baštine“, istaknuo je akademik Kusić.   U ime svih laureata na visokome priznanju zahvalio je akademik Jelčić kazavši kako „baviti se bilo kojom znanstvenom ili umjetničkom disciplinom nije zanimanje, nego poziv, poziv s kojim se živi, poziv u koji onaj koji se njemu predao ne ulaže samo svoje znanje i svoj senzibilitet nego i cijeloga sebe“.

   U području književnosti dobitnik je nagrade za životno djelo akademik Dubravko Jelčić, a godišnju nagradu dobio je akademik Krešimir Nemec za monografiju Gospodar priče: Poetika Ive Andrića. Nagradu za životno djelo u području glazbe dobio je prof. emeritus Vladimir Kranjčević, a godišnju nagradu pijanist Ruben Dalibaltayan za diskografsko ostvarenje Blagoje Bersa: za klavir.

   U području filmske umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je glumac Božidar Smiljanić, a godišnju nagradu redateljica Hana Jušić za scenarij i režiju debitantskoga dugometražnog filma Ne gledaj mi u pijat. Nagradu za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti dobio je slikar Eugen Feller, a godišnju nagradu akademski kipar Peruško Bogdanić za izložbu Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju održanu u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda . Dobitnik nagrade za životno djelo u području kazališne umjetnosti glumac je i redatelj Mustafa Nadarević, a godišnja nagrada pripala je baletnoj solistici Ivi Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija.

   U području arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo dobio je akademik Branko Kincl, a godišnju nagradu arhitekti Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk za Bazenski kompleks Svetice.

   Dodjelu Nagrade ove je godine izravno prenosila Hrvatska televizija na Prvome programu.
 
    >>>      Monografija ovogodišnje Nagrade s obrazloženjima o svim dobitnicima (pdf, 921 KB)
Fotogalerija >>>
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a