E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture obišla 1. Međunarodni trijenale grafike u Livnu
3.7.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je u nedjelju, 2. srpnja 2017. godine, Franjevački samostan, muzej i galeriju Gorica u Livnu.    U pratnji v. d. ravnateljice Dražene Džeko i kustosice Trijenala grafike Željke Markov, ministrica kulture obišla je stalni postav Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, kao i izložbu prvog Međunarodnog trijenala grafike u Livnu, koja je otvorena 26. lipnja 2017. godine. Prilikom susreta razgovaralo se i o suradnji Muzeja s hrvatskim institucijama te o budućim planovima i projektima.

   Međunarodni trijenale grafike u Livnu prva je manifestacija ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, a otvorena je s ciljem populariziranja grafičkog medija, dijeljenja iskustva i ujedinjenja zemalja putem umjetnosti.   Održavanjem prvog Međunarodnog trijenala grafike, u kojem je sudjelovalo 109 međunarodno priznatih grafičara i profesora iz 33 zemlje, ostvarene su namjere Franjevačkog muzeja i galerije o spajanju umjetnosti izvan granica jedne zemlje.

   Okosnica formiranja suvremene grafičke zbirke u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno bila je donacija vrijednih grafičkih listova iz Zbirke Biškupić, koja je pridonijela pokretanju međunarodne manifestacije. U okviru Međunarodnog trijenala grafike priređena je i izložba Dževada Hoze, jednog od najistaknutijih grafičara u BiH.   Franjevački muzej i galerija u Gorici nastoji putem izložaba, arheoloških istraživanja i izdavačke djelatnosti očuvati i promicati bosanskohercegovačku baštinu. Bogatstvu njihova sadržaja pridonosi samostanska knjižnica te mnoge dosad izložene numizmatičke, etnografske, umjetničke i arheološke zbirke.

   Franjevački muzej i galerija posjeduje i stalni memorijalni postav slika Gabriela Jurkića, stalni arheološki postav, postav lapidarija arheološke zbirke, kao i katalogiziranu i automatiziranu staru i suvremenu knjižnicu.


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a