E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture u radnom posjetu Osijeku
4.7.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima posjetila je u utorak, 4. srpnja 2017. godine, Osijek gdje je održala sastanak u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku te obišla nekoliko ustanova u kulturi kao i Konzervatorski odjel u Osijeku.     Na sastanku sa županom Ivanom Anušićem i suradnicima glavna je tema bio status Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, jedinstvenog u Hrvatskoj budući da su mu suosnivači grad i županija. Ministrica je najavila reviziju Zakona o kazalištima te je istaknula da Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, kao osnivači i suvlasnici, moraju razgovarati o održivim rješenjima za najveću izvedbenu kulturnu ustanovu u ovom dijelu Hrvatske. Navela je i da će u razgovorima sudjelovati i predstavnici Ministarstva, kako bi se, ovisno o dogovoru osnivača, dugoročno riješio financijski problem osječkog HNK.
 
   Ministrica je, zajedno s državnim tajnikom Ivicom Poljičkom i pomoćnicom Maricom Mikec, održala sastanak s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i suradnicima, a sastanku su prisustvovali i ravnatelji ustanova u kulturi u gradu Osijeku.
 
   Tijekom sastanka razgovaralo se o statusu i radu više kulturnih institucija u gradu. Otvoreno je pitanje sufinanciranja HNK, opremanje novog kulturnog centra, mogućnosti zamjene državnih i gradskih nekretnina za ustanove u kulturi, poput Muzeja Slavonije i objekta Vege, kao i pronalaženje primjerenih prostora za određene kulturne ustanove čija građa zahtijeva smještaj sukladan propisima. Tema sastanka bila je i rješavanje međusobnih odnosa i sufinanciranja ustanova u kulturi i programa i manifestacija poput Osječkog ljeta kulture te pitanje razdvajanje sveučilišne i narodne knjižnice. Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo kulture i Gradska uprava započnu s izradom projekata i radom na investicijama koje će biti definirane kao prioritetne.
 


   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen najavila je kako će Ministarstvo kulture financirati i projektnu dokumentaciju za projekte u kulturi na području Slavonije, a sve u skladu s Vladinim Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, kojim se želi omogućiti brže i učinkovitije korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova te osigurati sredstva iz fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. 
  
„Osijek je veliko i važno kulturno središte, s iznimno bogatim kulturnim životom, koji se vrlo dobro razvija i kao sveučilišni centar. Mislimo da koristeći proračunske resurse, te različite EU fondove, možemo napraviti iskorak kako bismo riješili velike infrastrukturne probleme, poput trajnog smještaja važnih baštinskih i drugih institucija, ali i da ima prostora za pojačavanje programskog financiranja“, poručila je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
 
   Ministrica se, nakon razgovora u Županiji i Gradu, sa suradnicima i ravnateljima uputila u obilazak ustanova u kulturi u sklopu osječke Tvrđe kako bi se upoznali s problematikom o kojoj je bilo riječi tijekom radnog susreta u Osijeku te su posjetili Državni arhiv, Muzej Slavonije te posebno njegovu knjižnicu koja je najbogatija muzejska knjižnica u Hrvatskoj kao i oružarnicu, tzv. Vegu. U skladu s posebnom skrbi koju Vlada Republike Hrvatske pruža Slavoniji i putem Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ministrica je najavila intenzivan i sveobuhvatan pristup rješavanju izazova s kojim se suočavaju kulturne ustanove u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.
 
 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a