E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano obilježena tri desetljeća djelovanja Muzeja Mimara
18.7.2017. - Tri desetljeća djelovanja Muzeja Mimara svečano su obilježena u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine, otvorenjem izložbe koja je okupila brojne istaknute predstavnike muzejskog, kulturnog i političkog života Zagreba i Hrvatske, među kojima je bio veliki broj ljudi koji su sudjelovali u njegovu otvaranju. 


FOTO: Goran Vranić
   
     Otvarajući izložbu ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitala je svima koji su doprinijeli otvaranju i razvoju Muzeja Mimara te istaknula da se s vremenom pretvorio u svojevrsno znanstveno središte za gotovo sva umjetnička svjetska razdoblja, po čemu je ta ustanova u samom vrhu suvremene muzeološke prakse.

    Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila na riječi gospodina Ante Topića Mimare prilikom otvorenja muzeja koji je kazao da će mu srce biti ispunjeno neizmjernom radošću zbog ostvarenja njegova životnog cilja, ispunjenja duga prema domovini i hrvatskom narodu, te kazala da je donacija dokaz njegove iznimne filantropije i istinskog i velikog domoljublja.
 
FOTO: Goran Vranić 
 
    Zahvaljujući mnogima koji su sudjelovali u tadašnjem društveno-političkom životu, Hrvatska je tom donacijom dobila u posjed nesumnjivo najbogatiju zbirku jednog privatnog kolekcionara umjetnina, koju će zbog njezine povijesno-umjetničke vrijednosti i sadržajne raznolikosti i u budućnosti biti gotovo nemoguće nadmašiti, rekla je ministrica.
 
   „Muzeji kao pokretači društvenih promjena i razvoja postaju generatori kulturnih događanja, ali i mjestima kulturne proizvodnje gdje se razvija kreativna zamisao, čime je Muzej Mimara, pored svoje redovite djelatnosti, od samih svojih početaka postao prepoznatljivo žarište kulturnog života grada Zagreba i cijele Hrvatske.
    U ovakvom ozračju izražavam želju da ovaj naš Muzej i dalje pohodi još veći broj posjetitelja, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ostvarenju ispunjenja Mimarinog sna te zbrinjavanju i prezentaciji njegove ostavštine", nadodala je ministrica i još jednom čestitala na uspješnih 30 godina predanog rada i promicanja hrvatske kulture i umjetnosti.

FOTO: HINA
 

   Otvaranju izložbe bila je nazočna i supruga Ante Topića Mimare gospođa Wiltrud Mimara, koja je prije 30 godina otvorila Muzej. U tekstu zahvale, istaknula je da je počašćena što je sudjelovala u razvoju Muzeja te sadašnjem vodstvu zaželjela uspjeh u daljnjem radu.

   Ravnateljica Muzeja Lada Ratković Bukovčan istaknula je da je život Muzeja potvrdio donatorovu viziju, koji je fundusom i brojnim oblicima muzejske aktivnosti jasno pozicioniran kao jedno od najznačajnijih znanstveno-edukativnih središta te je ujedno nezaobilazna točka u uklapanju Zagreba i Hrvatske u gustu mrežu kulturnih svjetskih središta. Time je dobio ulogu živoga poticajnog žarišta čija se postignuća, sasvim logično, odražavaju na cjelokupni život grada i osnažuju percepciju europskoga i svjetskog značenja Hrvatske, rekla je.
 
   Središnji dio izložbe predstavlja odabir od 75 znanstveno obrađenih djela iz raznorodnog fundusa Muzeja koji nedvojbeno potvrđuje njegovu jedinstvenu vrijednost i značenje. Arhivski materijal, tiskovine, fotografije te obiman dvojezični katalog koji prati izložbu daju presjek djelatnosti, potvrđujući veličinu i plemenitost vizije koja je vodila donatora i koja se jasno ostvarivala tijekom tri desetljeća što su protekla od otvorenja Muzeja, ističe se.

FOTO: Goran Vranić

    Muzej Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara – Muzej Mimara otvoren je 17. srpnja 1987. godine. Fundus tvori zbirka umjetnina koju je  Ante Topić Mimara (Korušce, 7. travnja 1898. – Zagreb, 30. siječnja 1987.), slikar, restaurator i kolekcionar, ostavio svojoj domovini donacijom iz 1973. godine i dodatkom donaciji iz 1986. godine želeći da taj muzej postane kulturno-edukativno središte čija će svakodnevna djelatnost ispunjavati sve pore društvene komunikacije, oplemenjujući i dajući svrhovitost dostojanstvu života namijenjenog čovjeku. Muzej je smješten u za tu namjenu preuređen središnji dio kompleksa tzv. Školskog foruma, koji je na poticaj Izidora Kršnjavog, predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade 1891. – 1896., izgrađen 1895. godine (projekt je njemačkih arhitekata Ludwiga i Hülssnera).

    Muzej Mimara je od prvog je dana djelovanja raznorodnim fundusom prezentirao svoju svekoliku slojevitu kulturološku širinu. Studije, katalozi, popratne izložbe, predavanja na kojima su detaljno obrađena i predstavljana pojedina djela i segmenti muzejskih zbirki, ali i važne međunarodne izložbe, izložbe uglednih suvremenih hrvatskih umjetnika, promocije monografija, suradnja s drugim muzejima i ustanovama u Hrvatskoj i svijetu – sva ta događanja obilježavaju djelatnost Muzeja Mimara“, ističe se u katalogu izložbe. (MK/Hina)
 


 
FOTO: HINA
 
FOTO: HINA
  
FOTO: Goran Vranić 
 
 
FOTO: HINA

FOTO: HINA
 
FOTO: Goran Vranić

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a