E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena retrospektivna izložba Vaska Lipovca
15.9.2017. - Veliku retrospektivnu izložbu Vaska Lipovca čijih je 250 djela izloženo na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori, u četvrtak, 14. rujna 2017. godine, otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a publika je time prvi put dobila priliku vidjeti toliki obujam djela  koja svjedoče o medijskoj i poetskoj raznolikosti opusa tog istaknutog hrvatskog umjetnika.

FOTO: HINA

   Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je Lipovac ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti, a da će posjetitelji ovom izložbom, u kojoj je prikazan dio pedesetogodišnjeg Lipovčeva rada, moći steći podrobniju sliku o različitim fazama stvaralaštva umjetnika.

   „U suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj praksi Vasko Lipovac postao je jedinstven i prepoznatljiv ponajprije po svom razmišljanju o čovjeku u jednom širem kozmičkom poretku. U žanrovskom i oblikovnom smislu takav je umjetnički prosede kod Lipovca rezultirao nečim drugačijim od dominantnih modernističkih trendova – umjetnik je tijekom cjelokupnog djelovanja ostao dosljedan sebi i svojoj vlastitoj poetici“, istaknuo je predsjednik Vlade.

   Naglasio je da Lipovčev opus sadrži nebrojeno više radova nastalih tijekom njegovih pet desetljeća dugoga stvaranja te da će svi posjetitelji ove izložbe imati priliku vidjeti čak 250 djela.

   „Među odabranima mnoga su dobro znana, a pojedina od njih nepoznata široj javnosti. Time će posjetitelji napokon imati prigodu steći podrobniji uvid u sve faze stvaralaštva Vaska Lipovca, čiji su radovi dosad bili javno dostupni dobrohotnošću umjetnikove obitelji i njezine spremnosti da javnosti otvori vrata njegova splitskog atelijera“, rekao je predsjednik Vlade dodavši da je Vasko Lipovac bio jedinstvena pojava u hrvatskoj likovnosti. „Stoga ova izložba nije samo izraz poštovanja, duga i pijeteta prema preminulom velikanu hrvatske umjetnosti nego je i svima nama jedinstvena prigoda da s umjetnikom i njegovim vrhunskim opusom ostvarimo trajni odnos vrijedan poštovanja i divljenja“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

FOTO: HINA

   Na kraju svog govora predsjednik Vlade zahvalio je obitelji Lipovac i svima koji su, svjesni umjetnikove izvrsnosti i važnosti za Republiku Hrvatsku, s velikim znanjem, entuzijazmom i angažiranošću ostvarili ovakav velebni muzeološki i kulturološki projekt.

   „Naime, ovo je zaista jedinstven događaj jer prvi put publika ima priliku vidjeti toliki obujam Lipovčeva bogatog opusa na jednom mjestu. Taj fascinantni opus, osim što je raznolik pa su tu skulpture, slike, grafike, crteži, reljefi i instalacije, obuhvaća i nešto što ovom izložbom nije obuhvaćeno, kao što je, primjerice, dizajn“, rekla je kustosica izložbe Ana Medić.

   Podsjećajući da je na platou ispred Galerije Klovićevi dvori postavljeno i Lipovčevo plavo drvo visoko osam metara, istaknula je kako je izložba prva umjetnikova restrospektivna izložba u Zagrebu te su prvi put prezentirana djela iz obiteljske zbirke. Naglasila je kako postoji golemi dio Lipovčeva stvaranja koji još čeka svoju prezentaciju i izrazila nadu da će publika uživati u prezentiranom. 
   Velik odaziv publike prokomentirala je riječima da Lipovčeva humanistička perspektiva kroz koju gleda svijet ne može ostaviti gledatelja ravnodušnim.

   Na otvorenju izložbe bila je i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te brojni predstavnici kulturnog i političkog života Zagreba i Hrvatske.

FOTO: HINA

   Izložena djela autorski su odabir povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića, koji je rekao da je ideju za izložbu dobio kada je brojna Lipovčeva djela vidio na otprilike 150 metara kvadratnih u njegovom atelijeru. „Ta energija i ljepota koja je prštala, ta pozitivna strana ljudske egzistencije koja je prštala iz Lipovčeva atelijera i kroz njegova djela, ponijela me. Mislio sam kako treba učiniti nešto da se to veliko i rijetko djelo, u vremenu koje nije baš sklonio vedrini, radosti i pozitivnom naboju, mora prikazati u prostoru koji će na najbolji mogući način prenijeti ono što je Lipovac 50 godina stvarao“, rekao je.

   Na izložbi je predstavljen presjek umjetnikova prepoznatljivog stvaralaštva, a dio se prvi put predstavlja u javnosti. Izlošci su najvećim dijelom iz vlasništva umjetnikove obitelji, a izloženi su na otprilike 2000 kvadrata.

   Uvodna sekvencija s ranim radovima predstavljena je kronološki, još iz doba školovanja na Akademiji, pejsaži i portreti te prvo njegovo zrelo djelo, vitraj „Žena s mačkom" iz 1955., kao pomak prema apstrakciji. Radovi geometrijske apstrakcije s kraja pedesetih godina važni su jer pokazuju umjetnikov radikalizam u redukciji sredstava. O različitim načinima na koje je koristio materijale govori ciklus drvenih figura koje nagovješćuju njegov izričaj te one napravljene od metala visokog sjaja u seriji akrobata i sportaša. Dvije su dvorane posvećene Lipovčevim erotskim sadržajima. Predstavljena je i serija bojenog drveta sa specifičnim figurama. Izložba završava Lipovčevim najslavnijim ciklusom od četrdesetak skulptura ljudi na biciklima „Biciklisti“, iz prve polovice devedesetih.

   Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 7. siječnja iduće godine.

   Vasko Lipovac rodio se 1931. u Kotoru, u obitelji koja je njegovala ljubav prema umjetnosti, pa 1950. upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, koju su pohađali mnogi kasnije istaknuti umjetnici: Jagoda Buić, Zlatko Bourek, Ordan Petlevski, Zvonimir Lončarić. Po završetku Akademije polazi Majstorsku radionicu Krste Hegedušića. Krajem šezdesetih odlazi u Split, gdje u mediteranskom okružju stvara specifičan opus i vlastiti figurativni svijet. U svibnju 2006. godine dobio je i nagradu za životno djelo. (MK/Hina)
 
 
FOTO: HINA
 

 
FOTO: HINA
 
  

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a