E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održana konferencija „Cultures of we”
14.9.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u srijedu, 13. rujna 2017. godine, u Berlinu na konferenciji Cultures of we”, održanoj u organizaciji Instituta za međunarodne odnose ifa.     Povodom stogodišnjice osnutka, ta najstarija njemačka ustanova koja se bavi kulturom i međunarodnim odnosima organizirala je konferenciju čiji je glavni cilj bio raspraviti je li moguće nadići koncepte i narativ „drugog i različitog“ te koja je uloga kulture, a posebno pozicija Europske unije u svjetlu sve veće nesigurnosti i rastućeg populizma u Europi i svijetu. 

   U zaključnom panelu pod nazivom „7 milijardi glasova u multipolarnom svijetu: infrastruktura za budućnost za sve“, uz ministricu Obuljen Koržinek sudjelovali su Farida Shaheed, prva izabrana Posebna izvjestiteljica UN-a za kulturna prava, Chandran Nair, utemeljitelj 'Global Institute for Tomorrow' sa sjedištem u Hong Kongu, Evgeny Morozov, novinar i publicist te moderatorica Amira El Ahl. Raspravljalo se o temama multilateralizma, ulozi kulture u međunarodnim odnosima, definiciji i dostupnosti univerzalnih vrijednosti, ulozi političkih struktura te posebno multilateralizma u osnaživanju veza među narodima, pitanju kulturne raznolikosti unutar i između država, pitanjima participacije u kulturi te općenito pitanjima uloge i položaja kulture u izgradnji suvremenih demokratskih društava.

   Odgovarajući na pitanja o ulozi Europske unije ministrica Obuljen Koržinek istaknula je, između ostalog, da je EU nastala iz ideje osiguranja trajnog mira na europskom kontinentu, te da su unatoč objektivnim problemima države članice Unije postigle mnoge ciljeve i složile se oko niza principa i temeljnih vrijednosti koje obilježavaju zajednički europski prostor, a koje uključuju principe osiguranja temeljnih kulturnih prava, promicanja kulturne raznolikosti i sl. Referirajući se na globalne trendove, ministrica Obuljen Koržinek snažno se založila za nastavak suradnje kroz brojne vladine i nevladine organizacije, mreže i platforme koje kroz različite oblike i projekte kulturne suradnje osnažuju pojedine države i ostale dionike kako bi nastaviti implementirati principe i vrijednosti sadržane u međunarodnim ugovorima i konvencijama o kulturnim pravima.

   Više o konferenciji: http://kulturen-des-wir.de/en/conference

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a