E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvorena središnja izložba Pustinja Blaca – kulturni krajolik
20.9.2017. - U povodu Dana europske baštine u Hrvatskoj, državni tajnik Krešimir Partl svečano je otvorio središnju izložbu Pustinja Blaca – kulturni krajolik u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Gliptoteci HAZU, obilježavajući službeni početak brojnih događanja.    Prilikom otvaranja izložbe državni tajnik Krešimir Partl, istaknuo je kako se „Dani europske baštine u neprekidnom kontinuitetu obilježavaju više od 20 godina, prikazujući pritom rezultat djelovanja o skrbi kulturne baštine i njezinog naslijeđa. 
   Kompleksne graditeljske cjeline ali i pokretna kulturna baština u svom milenijskom trajanju i povijesnim promijenama došle su do naših dana, kao svjedoci nenadmašnog nadahnuća njihovih žitelja i graditelja da svoje okruženje u kontinuiranom bivanju učine korisnim, sigurnijim te na kraju boljim i ljepšim."   „Danas kad je ideja Europe sveprisutna, Hrvatska priznaje, cijeni, ističe i ponosi se svojim bogatim nasljeđem i kulturnom raznolikošću.
   Na nama je da nađemo načina i shvatimo kako nam to bogatstvo otvara nove mogućnosti razvoja, stavljanjem baštine u funkciju gospodarstva, turizma i obrazovanja", rekao je državni tajnik te istaknuo kako je „večerašnja izložba upravo takav primjer kojim se nastoji prikazati povezanost čovjeka s kulturnim krajolikom te potreba za izražavanjem njezinih raznolikosti i očuvanja vrijednosti", uvodeći nas pritom u Europsku godinu kulturne baštine čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018. godina.   Radoslav Buzančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu i jedan od autora izložbe, istaknuo je kako je „Blaca kroz svoj povijesni luk mijenjala lice i gospodarski okvir, od zajednice zamišljene kao bijeg od stvarnosti života za isposnike, do toga da su u 19. stoljeću postale veleposjed u pravom smislu riječi", pritom nadodajući kako je cilj izlozbe i podsjetnik na 35 godina intenzivnog restauratorsko-konzervatorskog rada na očuvanju tog nekadašnjeg svećeničkog eremitorija nastalog u 16. stoljeću naseljavanjem poljičkih svećenika u suhom koritu kanjona Blaca.

   „Od 2007. godine Konzervatorski odjel MK u Splitu i Centar za kulturu Brač intenzivno provode opsežan program 'Eko muzej Pustinja Blaca', koji ima za cilj Blace pretvoriti u kulturni krajolik prilagođen kulturno-turističkim hodočasnicima 21. stoljeća, pritom čuvajući fragilnost prostora tog izuzetnog fenomena koji nam je ostavljen u nasljeđe", rekla je pročelnica Centra za kulturu Brač Jasna Damjanović.   Istaknula je i kako je riječ o projektu ukupne procijenjene vrijednosti oko šest milijuna eura, za koji je već spremna dokumentacija za apliciranje na fondove Europske unije te nadodala kako je projekt dobitnik i posebnog priznanja Vijeća Europe. „Projekt predviđa mnoštvo različitih poslova vezanih ne samo za zaštitu spomeničke baštine, nego i prirodu, krajolik i sve ono što okružuje taj jedinstveni spomenik kulture", kazala je Damjanović.

   Ovom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom. Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018.
 

   
   Više dodatnih informacija o raznovrsnom programu možete pročitati u Publikaciji Dani europske baštine 2017. gdje su na jednom mjestu dostupni osnovni podatci o događajima: njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja kao i kratki opis njihova sadržaja.
 

•  Priopćenje Europske komisije i Vijeća Europe (hrvatski prijevod):
   Dani europske baštine 2017.: Uska povezanost između ljudi i prirode 

 
  
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a