E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren novi prostor MMSU Rijeka u kompleksu Rikard Benčić
22.9.2017. - Novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) u kompleksu Rikard Benčić u Rijeci svečano je otvoren u petak, 22. rujna 2017. godine kao prva faza u uređenju, jer se planira za potrebe muzeja preurediti i dvije preostale etaže zgrade. 

FOTO: HINA

   Novi prostor MMSU nalazi se u tzv. H-objektu, nazvanom tako zbog svog tlocrtnog oblika, u prizemlju i prvom katu, na površini od 1550 četvornih metara. U dosadašnjem prostoru u Ulici Dolac u središtu Rijeke, MMSU je djelovao na oko 500 četvornih metara. Na drugom katu i potkrovlju H-objekta sad djeluje riječka tvrtka PIK, u tijeku su pregovori o zamjeni prostora te bi se nakon toga MMSU proširio i na preostali dio zgrade.

   Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je Vlada RH prepoznala projekt EPK 2020 i da stoji iza njega u potpunosti, pa ga tako i financijski podržava. Ostvarena je sjajna suradnja Grada Rijeke i Vlade RH na ovom projektu, ocijenio je.
   2020. godina je biti izvrsna prilika za dvostruku promociju Hrvatske, jer u prvom dijelu godine ona predsjedava EU, tako da će ovdje biti stjecište političkog i kulturnog života Europe. Rijeka će biti srce i krvotok hrvatske kulture 2020. godine, naveo je Cappelli.

FOTO: HINA

   Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl ocijenio je da je ovo izuzetno važan dan za riječku i hrvatsku kulturu. Novi riječki kulturni kompleks u Rikardu Benčiću postat će polivalentno središte te se time pokazuje da kultura može biti generator i aktivator razvoja.

   „Otvorenjem novih prostora Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u revitaliziranom industrijskom kompleksu Rikard Benčić u samom središtu grada Rijeke, na jedinstven način se nastavlja neraskidiva povezanost Grada Rijeke i njegove kulture. Reprezentativni tvornički objekti iz 19. stoljeća u vlasništvu Grada Rijeke prenamijenit će se za potrebe ne samo Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, veći i za Muzej grada Rijeke, Gradsku knjižnicu Rijeka i Art Kino, koji će novim sadržajima obogatiti ovaj ionako već vrijedan prostor i stvoriti višenamjensko gradsko kulturno središte, mjesto priča, povijesti i umjetnosti, ali i mjesto za odvijanje suvremenog kulturnog života šire zajednice“, rekao je državni tajnik Partl.
   Nadodao je i kako će „uređenje prvog objekta kompleksa Benčić u tom smislu pridonijeti razvoju svijesti o vrijednom kulturnom naslijeđu ovoga grada i njegovom očuvanju te će bez sumnje kao važna i nezaobilazna kulturna točka pridonijeti i daljnjem turističkom i gospodarskom razvoja grada i regije.“

   Ravnatelj MMSU Slaven Tolj rekao je da je obnovljeni dio zgrade u sklopu prve faze uređenja, a time je počelo pretvaranje cjelokupnog kompleksa Rikard Benčić u veliko gradilište, jer će se uskoro početi raditi i na drugim objektima.
   Autor projekta uređenja MMSU u ovom prostoru arhitekt Dinko Peračić ustvrdio je da je ovo muzej u nastajanju, da je sad u inicijalnom stanju te izrazio nadu da će muzej biti sredstvo izražavanja građanima, kustosima i umjetnicima koji će ga oblikovati kroz vrijeme prema svojim potrebama.

FOTO: HINA
 
   Ravnateljica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci, Emina Višnić, kazala je da je MMSU u ovom prostoru novi tip institucije koja se ne zatvara u svoje zidine nego se otvara cijeloj zajednici.

   Rikard Benčić pretvara se u pravu umjetničku četvrt, ustvrdio je gradonačelnik Vojko Obersnel, jer će tu, uz MMSU, djelovati i Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kuća, novi prostor u kojem će djelovati ustanove u kulturi koje priređuju programe za djecu. Najavio je da će se sljedeće godine sanirati pročelje zgrade MMSU te prostori na dvije gornje etaže.

   Prvo događanje u novom prostoru MMSU je velika retrospektivna izložba Tomislava Gotovca pod nazivom „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“, a dio je programske linije Doba moći projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. (MK/Hina)


FOTO: HINA
 
FOTO: HINA


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a