E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan središnji plenarni susret između ministra kulture Kine i ministarskih delegacija šesnaest zemalja srednje i istočne Europe
23.9.2017. - Središnji plenarni susret između ministra kulture Kine i ministarskih delegacija šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) u sklopu Trećeg foruma o kulturnoj suradnji navedenih zemalja održan je 22. rujna u Hangzhouu.

   Forum se održava na godišnjoj razini kao kulturna komponenta inicijative „16 + 1“ kojoj je cilj intenziviranje i proširenje suradnje NR Kine sa 16 strateški važnih zemalja srednje i istočne Europe, u područjima gospodarske suradnje odnosno investicija, prometa, financija, znanosti, obrazovanja i kulture.

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

   Ministar kulture Luo Shugang u pozdravnom je obraćanju pročitao pismo kojega je sudionicima skupa uputio predsjednik Vlade NR Kine Li Keqiang. U ime kineske Vlade, predsjednik je izrazio najtopliju dobrodošlicu svim delegacijama te poručio da je peta godina inicijative „16+1“ puna konkretnih rezultata te predstavlja stalni napredak u kulturi, ekonomiji, trgovini, znanosti i obrazovanju. „Postigli smo sjajne rezultate i dali doprinos novoj kvaliteti odnosa koju u svim područjima osjećaju i građani svih naših zemalja“, stoji u pismu.
   Zbog toga, predsjednik Li Keqiang naglašava da je potrebno nastaviti s novim projektima i planovima u duhu suradnje i zajedništva te da u tom smislu od država sudionica inicijative očekuje novu vitalnost, svježinu i kreativnost koja će dati zamah izvrsnih odnosima koji su tijekom proteklih pet godina uspostavljeni unutar ove inicijative.

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

   Ministar Shugang posebno je istaknuo veliki zamah kulturnih i kreativnih industrija koja se u najvećoj mjeri provode kroz malo i srednje poduzetništvo te naveo da se međukulturnim vezama i dijalogom i ova rastuća grana industrije znatno osnažuje.
   Izrazio je važnost osnivanja Koordinacijskog centra za kulturnu suradnju između zemalja srednje i istočne Europe u Republici Makedoniji te nadu da će Centar uz pomoć svih članica platforme 16+1 zaživjeti u pravom smjeru te postati fokalna točka kulturne suradnje u ovom dijelu Europe.

   Čelnici svih delegacija, među kojima je bilo jedanaest ministara kulture zemalja srednje i istočne Europe, predstavili su skupu najvažnije rezultate svojih zemalja u području kulture ostvarene na temelju platforme „16+1“ te najavili planove za nadolazeće razdoblje.

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svom je obraćanju istaknula da „ovogodišnja tema Foruma Kina – CEEC „Povezati srca, podijeliti kulturu“ naglašava odlučujuću ulogu kulture i umjetnosti u implementaciji prioriteta suradnje inicijative „16+1“.
   Kultura je „mekan“, ali moćan alat za produbljivanje razumijevanja među zemljama, koji stvara uzajamno povjerenje i otvara nove prostore za buduću suradnju. Kada se uspostavi izravna suradnja razmjenom znanja o kulturama, tradiciji i uvjerenjima naroda i država, to se uzajamno razumijevanje konkretizira kroz različite oblike suradnje u drugim područjima – gospodarstvu, turizmu i sl.

   Važnost razvoja kulture i kulturnih i kreativnih industrija kao važnih pokretača ekonomskog razvoja, moderna je interpretacije uloge starih trgovačkih ruta koje su se koristile stoljećima ne samo za razmjenu trgovačkih dobara, već i za širenje znanja o različitim načinima života, različitim tradicijama i filozofijama“.


FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u NR Kini
 
   Ministrica je navela i da Ministarstvo kulture RH snažno podupire programe razmjene umjetnika kroz umjetničke rezidencije i slične inicijative budući da međusobni susreti umjetnika i susreti umjetnika i publike osnažuju dijalog, promiču razmjenu znanja i produbljuju uzajamno razumijevanje između država i naroda, te da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog Foruma uspostava novih stručnih i umjetničkih mreža i partnerstava čime će se postići zajednički strateški ciljevi.

   Što se tiče očekivanja Hrvatske od suradnje s Kinom i zemljama srednje i istočne Europe, navela je da je „osnivanje platforme 16+1 obilježilo novu eru u kineskim nastojanjima promjene kulturne paradigme, tržišnom širenju i globalizaciji u različitim područjima; dok su zemlje srednje i istočne Europe, iako sa značajnim razlikama među njima, ujedinjene zajedničkom željom što boljeg korištenja mogućnosti koje se otvaraju kroz suradnju s Kinom i uspostavom snažne i korisne transregionalne suradnje.“

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u NR Kini

   Na kraju Foruma, ministri su usvojili dva strateška dokumenta koji će usmjeriti daljnju suradnju ove Inicijative: Deklaracija iz Hangzhoua o kulturnoj suradnji (2018.-2019.) između Kine i zemalja srednje i istočne Europe i Memorandum o razumijevanju o osnivanju Koordinacijskog centra za kulturnu suradnju između zemalja srednje i istočne Europe u Republici Makedoniji.

   Na marginama Foruma, ministrica Obuljen Koržinek susrela se s mađarskim kolegom Zoltánom Balogom. Ministri su kulturnu suradnju svojih umjetnika i profesionalaca ocijenili vrlo uspješnom, ističući važnost njegovanja dobrosusjedskih odnosa putem kulture.
   Posebno su se osvrnuli na jako dobar odnos i suradnju s nacionalnim manjinama u obje zemlje. Otvoreno je pitanje dovršetka proširenja i obnove Hrvatskog kazališta u Pečuhu koje je jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan RH; ministar Balog svjestan je važnosti dovršetka tog projekta te je obećao založiti se oko iznalaženja mogućnosti zatvaranja financijske konstrukcije.

   Ministri su razgovarali i o konkretnim izložbenim projektima, razmjeni umjetnika u području izvedbenih umjetnosti te o književnim prijevodima. Ministri su najavili zajednički susret u Varaždinu 27. rujna 2017. godine, gdje će prisustvovati koncertu mađarskog baroknog orkestra Savaria, budući da je Mađarska zemlja partner ovogodišnjih 47. Varaždinskih baroknih večeri.

 
 
 
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a