E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Susret ministrice kulture i ministra ljudskih resursa Mađarske Zoltána Baloga
28.9.2017. - Ministar ljudskih resursa Mađarske Zoltán Balog na poziv ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek posjetio je Varaždin u srijedu 27. rujna 2017. godine te prisustvovao koncertu mađarskog Baroknog orkestra ,,Savaria'' u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri.

FOTO: HINA   

   Mađarski barokni orkestar Savaria, pod ravnanjem Pala Nemetha, na Varaždinskim baroknim večerima u crkvi svetog Nikole izveo je oratorij „Sveti Stjepan, prvi kralj Ugarske“ talijanskog autora Antonija Caldare, a u publici su bili uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, ministar ljudskih resursa Mađarske Zoltán Balog i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

   Uoči koncerta mađarskoga Baroknog orkestra Savaria iz Szombathelyja, ministri su se složili da je kulturna i obrazovna suradnja Mađarske i Hrvatske države vrlo dobra.
  
   Ministrica kulture Obuljen Koržinek istaknula je da su na Varaždinske barokne večeri došli potvrditi „veliko prijateljstvo naših dviju država i bogatu kulturnu suradnju“. „Razgovarali smo o nizu projekata koji nas čekaju. Očekujemo skoro otvaranje hrvatskog kazališta u Pečuhu, a ovo ljeto smo u Dalju otvorili mađarski kulturni centar“, rekla je ministrica kulture.

   Istaknula je i dobru suradnju hrvatske Vlade s nacionalnim manjima pa tako i mađarskom. Ministar Balog pozvao je ministricu kulture Obuljen Koržinek da zajedno otvore obnovljenu zgradu Hrvatskog kazališta u Pečuhu u travnju 2018. godine, kapitalni projekt za hrvatsku manjinu u Mađarskoj čija će se obnova i proširenje realizirati sukladno odlukama s XI. i XII. zasjedanja Hrvatsko-mađarskog međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina.
  
FOTO: HINA   

   Ministrica znanosti i obrazovanja Divjak rekla je da dvije zemlje spajaju manjine i preko njih odlično surađuju. „Ne samo što osiguravamo nastavu na materinjem jeziku manjina i jedni i drugi, nego podižemo standarde. Otvara se hrvatsko kazalište u Pečuhu, a mi ćemo napraviti kulturni centar za Mađare u Osijeku“, najavila je Divjak.

   Mađarski ministar ljudskih resursa Zoltán Balog rekao je da je Mađarska „ponosna i sretna što je ove godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri".
   „Ukorijenjenost barokne glazbe ovdje pokazuje koliko je naša kultura zajednička. Uz otvaranje jedinog hrvatskog kazališta izvan Hrvatske u Pečuhu, naša gimnazija u Budimpešti nosi ime Miroslava Krleže, jer je on pisac koji potvrđuje naš zajednički srednjoeuropski identitet i vrlo nam je važan“, rekao je Balog.   Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok ocijenio je kako se Varaždin u deset dana pretvara u kulturno središte Hrvatske, a posjeti diplomata i državnih dužnosnika koriste se za razgovore o kulturnoj, obrazovnoj i sportskoj suradnji. Tako je mađarski ministar pozvan na sljedeće europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj, na kojem će Mađarska u siječnju iduće godine igrati u varaždinskoj Areni.

   Na kraju izjave medijima ministrica kulture istaknula je kako ju iznimno veseli veliko zanimanje publike na koncertima Varaždinskih baroknih večeri.
   „Od otvorenja pa svaku večer koncerti su puni i u Varaždinu i izvan njega. Ministarstvo kulture će i dalje pomagati financijski ali i u potrazi za zemljama partnerima kroz naše bilateralne susrete, kako bi osigurali vrhunske programe“, istaknula je Obuljen Koržinek.

   Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, kojima je Mađarska zemlja partner, završavaju u ponedjeljak. (MK/Hina)FOTO: HINA   

FOTO: HINA   

FOTO: HINA   Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a