E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Završen Treći forum o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe
25.9.2017. - Nakon završetka središnjeg plenarnog susreta između ministara kulture Kine i ministarskih delegacija šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (CEEC), u sklopu Trećeg foruma o kulturnoj suradnji u subotu, 23. rujna ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno s kolegama posjetila je 11. sajam kulturnih i kreativnih industrija koji je, u njihovoj pratnji, otvorio kineski ministar kulture Luo Shugang.    Na sajam su bile zastupljene i hrvatske kreatorice; Etno Mara (Marija Milković) predstavila se svojim etno kreacijama, kao i Snježana Varović, dizajnerica nakita od lepoglavske čipke. 

   Nakon posjeta sajmu sve važnije gospodarske grane, one brzorastućih kulturnih i kreativnih industrija, ministri su posjetili Glazbeni konzervatorij provincije Zheijang, površinom najveći na svijetu, gdje su prisustvovali potpisivanju Sporazuma o uniji glazbenih akademija Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe. Sporazum je ispred zagrebačke Akademije potpisao prof. Jakša Zlatar. U popratnom programu predstavljen je dio djelatnosti konzervatorija, uključujući koncert orkestra tradicionalnih kineskih instrumenata, predstave suvremenog plesa i pokreta te jazz  koncert Big Banda u kojem je sudjelovao i mladi hrvatski jazzer, skladatelj i saksofonist Mak Murtić.   U nedjelju, 24. rujna, ministri su posjetili sjedište Alibabe, najveće kompanije za e-trgovinu čiji je utemeljitelj Jack Ma upravo iz Hangzhoua. Povijest Alibabe, kompanije koja se razvila iz vizionarskih ideja Jacka Ma i njegovih suradnika danas predstavlja jedan od najpoznatijih kineskih koncerna koji obuhvaća e- trgovinu, medije, logistiku i tržište kupovine i zabave, prikazana je u muzeju Alibabe kojega je posjetila i hrvatska delegacija. Domaćin ministrima bio je Lao Dong iz kompanije Alibaba Pictures, što je bila prilika i za kraći razgovor ministrice s njim s obzirom da Hrvatska postaje sve traženija destinacija za snimanje filmova, pa upravo u filmskoj i kreativnoj industriji postoji potencijal suradnje s Alibabom.   Kineski nacionalni muzej svile u Hangzhou, koji su zatim ministri posjetili,  najveći je muzej svile na svijetu otvoren 1992. godine, koji posjetiteljima nudi opširan povijesni prikaz izrade i upotrebe svile. Uz modnu reviju predmeta od svile, organizirana je i izložba svile koje su oslikali po jedan umjetnik iz svake od 16 srednjih i istočnih zemalja Europe, a hrvatska predstavnica je bila modna kreatorica Katarina Kožić.

   U prvom službenom posjetu NR Kini, ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je od 21. do 25. rujna u Hangzhou na Trećem forumu o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. To je bila prilika za prvi susret s kineskim ministrom kulture Luom Shugangom s kojim je uoči početka Foruma imala i bilateralni sastanak. Tijekom prvog susreta dvaju ministara u ovom formatu, potvrđena je dosadašnja dobra kulturna suradnja Hrvatske i Kine, kako u sklopu inicijative 16 + 1 tako i tijekom proteklih 25 godina s obzirom da se ove godine slavi četvrt stoljeća diplomatskih odnosa Hrvatske i NR Kine, koja će se u Hrvatskoj obilježiti 29.9. u pulskoj Areni uz prigodan program kineskih umjetnika.

FOTO: Ministarstvo kulture NR Kine

   Na Forumu su usvojena dva strateška dokumenta koji će osnažiti i usmjeriti daljnju suradnju ove inicijative: Deklaracija iz Hangzhoua o kulturnoj suradnji (2018.-2019.) između Kine i zemalja srednje i istočne Europe i Memorandum o razumijevanju o osnivanju Koordinacijskog centra za kulturnu suradnju između zemalja srednje i istočne Europe u Republici Makedoniji.

   Ministrica Obuljen Koržinek u razgovoru s kineskim kolegom potvrdila je hrvatsko sudjelovanje u kulturnim, kao i ostalim, programima inicijative „16+1“ te je za buduću suradnju posebno izdvojila nekoliko područja u kojima postoji potencijal za daljnje intenziviranje suradnje; to su svi oblici razmjene umjetnika, područje knjige i nakladništva s naglaskom za izdavaštvo za djecu i mlade i strip, kulturne i kreativne industrije, filmske i televizijske koprodukcije kao i suradnja u području očuvanja kulturne baštine.

   Prema preuzetim obavezama, u Hrvatskoj će se dogodine otvoriti centar za malo i srednje poduzetništvo te su se ministri složili da se posebna pozornost treba posvetiti upravo kulturnim i kreativnim industrijama koje se uglavnom razvijaju kroz malo i srednje poduzetništvo.  

   Uz ministricu kulture, u hrvatskoj delegaciji bili su pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, tajnica kabineta Ana Perišić Mijić, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Nebojša Koharović i savjetnica Bisera Fabrio te kulturna djelatnica i profesorica na Sveučilištu u Xianu Vitomira Lončar.

   Intenzivna kulturna suradnja Hrvatske i Kine nastavlja se već početkom listopada, posjetom kineske delegacije filmskih djelatnika Huayi Brothers koji će posjetiti Hrvatsku gospodarsku komoru, Animafest, Istarsku kulturnu agenciju i druge poslovne subjekte kako bi izvidjeli mogućnost suradnje u Hrvatskoj.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a