E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  „Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900." u Galeriji Belvedere
28.9.2017. - Izložba „Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900." otvara se 19. listopada u Galeriji Belvedere u Beču i prvi put će izvan granica Hrvatske u cijelosti predstaviti to razdoblje hrvatske povijesti umjetnosti, najavljeno je u četvrtak 28. rujna 2017. godine na konferenciji za novinare u Galeriji Klovićevi dvori.   Izložba je od 9. veljače do 8. svibnja bila postavljena u Galeriji Klovićevi dvori, a za bečki Belvedere autorice Irena Kraševac, Petra Vugrinec, Darija Alujević i Marina Bagarić napravile su za bečki Belvedere selekciju od 130 radova kojima će predstaviti presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te ukazati na stilske i motivske podudarnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika.

   Projekt su predstavili ravnatelj Galerije Antonio Picukarić, autorice izložbe Petra Vugrinec i Irena Kraševac, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević.

   Kako je istaknuto, izložbom u Galeriji Belvedere prvi će se put izvan granica Hrvatske u cijelosti predstaviti ova osobita dionica hrvatske povijesti umjetnosti, njezini ključni protagonisti te antologijska djela hrvatske umjetnosti nastala u tome razdoblju prikupljana iz najvažnijih muzejsko-galerijskih institucija i relevantnih privatnih zbirki.

   „Hrvatska i Austrija su tijekom više stoljeća dijelile zajedničku povijest i kulturu, a danas dijelimo suvremenost u okrilju zajedništva i članstva u EU, ponosni na svoje samostalne kulturne identitete. U „Godini kulture Hrvatska – Austrija 2017.“, bilateralnom projektu koji dvije zemlje organiziraju s ciljem jačanja kulturnih, političkih i gospodarskih veza, iznimno mjesto u brojnim zanimljivim i kvalitetnim programima svakako zauzima izložba „Izazov moderne: Beč - Zagreb oko 1900.“ u bečkom Belvedereu", rekla je pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo.

   Uz naše umjetnike bit će izložena djela austrijskih umjetnika iz fundusa Galerije Belvedere, MAK-a, Muzeja grada Beča te austrijskih privatnih zbirki.
Presjek likovnog stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

   Izložba će prikazati presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i ukazati na stilske i motivske podudarnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika, ističu autorice izložbe u popratnom tekstu uz izložbu.

   Hrvatski su se umjetnici školovali na Školi umjetničkog obrta i Akademiji u Beču te su tamo usvojili postulate novoga stila koji prenose u našu sredinu. Neki su, poput Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Tomislava Krizmana ili Antonije Krasnik, sudjelovali u likovnome životu austro-ugarske prijestolnice, a neki se tamo i afirmiraju te ranim opusom pripadaju korpusu bečke secesije, poput Ivana Meštrovića.

   Izložba u Galeriji Belvedere tri će mjeseca zorno svjedočiti o nesumnjivoj važnosti hrvatskoga obola u dijakroniji razdoblja obuhvaćenog sintagmom bečka moderna. Ukazivat će na specifičnosti usvajanja i posvajanja bečke secesije, aplikaciji stila, ali i preobrazbi i posvajanju secesijskih oblikovnih principa što se na sasvim jedinstven način očituje u djelu Ivana Meštrovića te posredno na domaće umjetnike u njegovome krugu, ističu autorice. (MK/Hina)
>>> Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900. u Galeriji Belvedere, Beč

 
>>> The Challenge of Modernism - Vienna and Zagreb around 1900
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a