E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Slovenski ministar kulture Anton Peršak u posjeti Zagrebu
29.9.2017. - U četvrtak, 28. rujna 2017. godine, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet ministra kulture Republike Slovenije Antona Peršaka. 
  
   U pratnji ministra Antona Peršaka bila je izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Smiljana Knez. Uz ministricu dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek na sastanku su sudjelovale pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić.   Ministri su razgovarali o mogućnostima međunarodne kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, ujedno rekapitulirajući dosadašnju kvalitetnu i bogatu bilateralnu kulturnu suradnju. Sastanak je inicirao nekoliko važnih tema poput mogućnosti podržavanja koprodukcijskih projekata na području izvedbenih umjetnosti, posebice dramskog kazališta. Kako hrvatska kazališta intenzivno surađuju sa slovenskim kazalištima obje zemlje vide izvedbeni sektor kao zajednički potencijal kulture i međunarodne kulturne suradnje između Slovenije i Hrvatske. Naglašena je i činjenica da obje zemlje trenutno rade na rješavanju legislativnog statusa samostalnih umjetnika i mogućnostima samozapošljavanja te kulturnoj strategiji. 
 


   Uzevši u obzir suradnju koja se zbila prilikom mariborske realizacije programa Europske prijestolnice kulture 2012. godine, slovenska strana iskazala je interes sada za kulturnu suradnju u okviru projekta Europske kulturne prijestolnice – Rijeka 2020.

   Inicirana je mogućnost suradnje na području audiovizualnih industrija i medija u kontekstu filmskih suradnji, a obje su se strane složile da je iznimno bitno pokrenuti inicijativu međudržavnog ugovora o audiovizualnoj koprodukciji između Hrvatske i Slovenije kojim bi se ostvarila tješnja suradnja u navedenim područjima. Obje su strane istaknule da postoje područja koja se na sličan način razvijaju u obje zemlje, osobito se to odnosi na zaštitu kulturne baštine, zatim nezavisnu kulturu i rezidencijalne programe.
   Na kraju sastanka ministar Peršak i ministrica Obuljen Koržinek naglasili su dobru dosadašnju kulturnu suradnju u područjima književnosti i izvedbenih umjetnosti te postojanje interesa da se takva suradnja i dalje razvija kroz međusobnu razmjenu iskustava i premjere dobrih praksi.

   Nakon sastanka ministri su prisustvovali svečanoj premijeri predstave 'Tko pjeva zlo ne misli', u režiji Renea Medvešeka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagreb.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a