E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Posjet ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji
30.9.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl sa suradnicima u petak, 29. rujna 2017. godine, posjetili su Rijeku te održali radni sastanak s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i suradnicima, županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom  i suradnicima, ravnateljicom Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. koje provodi projekt EPK Eminom Višnić i umjetničkim direktorom Slavenom Toljom te predstavnicima strateških i programskih partnera projekta EPK.   Na početku posjeta, ministrica i državni tajnik zajedno sa suradnicima obišli su nove prostore Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Rikard Benčić te retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca pod nazivom „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“, koja je dio programske linije Doba moći projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

   Tijekom radnog sastanka o tijeku priprema za EPK, Emina Višnić predstavila je razvoj projekta Rijeka EPK 2020 i programske pravce koji vode uspostavi suradnje između kulturnih institucija, neovisnih umjetničkih organizacija i svih ostalih dionika projekta. Tema sastanka s gradonačelnikom, županom i predstavnicima strateških i programskih partnera projekta bila su operativna i strateška pitanja programa, a predstavnici dijela dionika projekta, poput Sveučilišta u Rijeci, Hrvatske turističke zajednice, HNK, Prirodoslovnog muzeja i Art kina predstavili su do sada učinjeno i planove za daljnji razvoj projekta.   „Projekt Europske prijestolnice kulture 2020. opsegom, cijenom i kompleksnošću nadilazi bilo koji drugi projekt koji se do sad realizirao u hrvatskoj kulturi“ istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te naglasila da će Ministarstvo kulture dati maksimalnu potporu projektu. Ministrica je nadodala  i kako se temeljem sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i resornih ministara s predstavnicima projekta  EPK 2020. održanog u srpnju ove godine nastavlja realizacija dogovorenog  vezano uz planiranje financiranja i osiguranje svih potrebnih procedura za učinkovito povlačenje sredstava iz europskih fondova te promociju projekta i uspostavu partnerstava putem diplomatsko- konzularne mreže te uključivanjem niza resora, a posebno turizma.

   Ministrica je istaknula važnost projekta za hrvatsku kulturu i u kontekstu predsjedavanja Europskom unijom tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine te izrazila uvjerenje da će Rijeka kao EPK biti vidljiva i ostvariti velik uspjeh, temeljen na suradnji i sinergiji s europskim susjedima.   Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je važnim iskazanu podršku Vlade i spremnost da se projekt financira iz državnog proračuna putem ministarstava te je naglasio da je procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta EPK, zajedno s ulaganjem u infrastrukturu, oko 50 milijuna eura.

   „Da bi Rijeka bila uspješna prijestolnica kulture mora biti prije svega hrvatska prijestolnica kulture", istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te zaključio da je EPK 2020 velik i ambiciozan projekt i da njegovo ostvarenje ne bi bilo moguće bez angažmana resornog ministarstva kulture, kao i cijele Vlade.

   Nakon radnog sastanka održanog u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka uslijedio je obilazak kompleksa bivše tvornice Benčić i broda Galeb koji su sastavnice programskog dijela projekta Rijeka EPK 2020.   Ministrica i državni tajnik zajedno sa suradnicima posjetili su i grad Opatiju te u pratnji gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos obišli Hrvatski muzej turizma, specijaliziranu muzejska ustanovu nacionalne razine koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja.   U povodu 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine i obilježavanja Nacionalnog dana Kine, ministrica je prisustvovala svečanoj proslavi „Zajedno u svjetliju budućnost“ koja je održana u pulskom amfiteatru. Tijekom cijele godine nizom događanja obilježava se 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, a održana svečanost u Areni predstavlja središnje obilježavanje te obljetnice. Dobri odnosi Hrvatske i Kine u području kulture, potvrđeni su i na prošlotjednom Trećem forumu o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe održanom u Hangzhouu gdje je ministrica kulture održala bilateralni sastanak s ministrom kulture Kine te dogovorila niz novih projekata suradnje.

   Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na svečanom otvorenju sezone 2017/2018. Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci nazvan Juranić & Jurinić. Riječka filharmonija pod ravnanjem maestra Zorana Juranića izvela je djelo Ivana pl. Zajca, „Rapsodia Fiumana", sa pijanistom  Aljošom Jurinićem u ulozi solista Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva, a u drugom dijelu Beethovenovu sedmu simfoniju.

   Tijekom boravka u Puli u subotu 30. rujna 2017. godine, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl sa suradnicima obišli su radove rekonstrukcije zgrade Arheološkog muzeja Istre. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo izvijestio je ministricu o novim nalazima na radovima rekonstrukcije malog rimskog kazališta.
   Prvi radovi započeli su u ožujku 2017. godine, a u planu je adaptacija postojeće zgrade muzeja, dogradnja zgrade muzej kao i uređenje okoliša.   Ministrica je sa suradnicima zatim posjetila Poreč i tom prigodom sastala se sa biskupom Porečke i Pulske biskupije msgr. Draženom Kutlešom.
   U pratnji biskupa ministrica je obišla kompleks Eufrazijeve bazilike koji predstavlja jedan od najvrijednijih kulturnih spomenika Grada Poreča i Hrvatske upisanih na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a