E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght"
5.10.2017. - Skupna izložba jednih od najvećih imena likovne umjetnosti 20. stoljeća, „Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght", otvorena je u srijedu, 4. listopada 2017. godine u Umjetničkom paviljonu, gdje je okupila niz osoba iz hrvatskog javnog i kulturnog života. 

FOTO: HINA

   Izložba prvi put predstavlja dvadesetak djela Georgesa Braquea, na svojevrsnoj maloj retrospektivi koja prati razvoj njegova djela od početka stoljeća do polovice šezdesetih 20. stoljeća.

   Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, izrazila je uvjerenje da će taj izložbeni projekt obilježiti aktualnu kulturnu sezonu Grada Zagreba.

   „Ova se izložba svrstava u ciklus vrhunskih izložbi Umjetničkog paviljona koji najširu javnost proteklih godina upoznaje s velikanima slikarstva i kiparstva 20. stoljeća te neprocjenjivim naslijeđem europske i svjetske moderne umjetnosti.

   Zahvaljujući nastavku suradnje s francuskom Fundacijom Maeght, koja je započela predstavljanjem radova slavnog katalonskog umjetnika Joana Miróa prije tri godine, potom umjetničke ostavštine švicarskog kipara i slikara Alberta Giacomettija prije godinu dana, od danas se predstavljaju djela nekih od najvećih umjetnika povijesti umjetnosti 20. stoljeća“, rekla je pomoćnica ministrice.

   Istaknula je i kako se nada da će ovaj vrijedan projekt biti poticaj mnogima za otkrivanje 25 autora u čijim umjetninama imamo prilike uživati te čestitala na uspješno ostvarenoj suradnji hrvatskih i francuskih institucija i produbljivanja uspostavljenih kulturnih i umjetničkih veza kojima se iz sezone u sezonu obogaćuju izložbeni prostori u Hrvatskoj i Francuskoj.

FOTO: HINA

   „Neke od umjetnika već smo imali priliku vidjeti u Zagrebu i Hrvatskoj, poput Chagalla, Picassa i Miroa, no tu su još 22 autora koje nikada nisu bili ovdje izloženi, čime izložba još više dobiva na važnosti", rekla je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, koja je i autorica izložbe s direktorom Fundacije, Olivierom Kaeppelinom.

   Osim njega tu su nezaobilazna imena koja se mogu pronaći u svim pregledima povijesti moderne i suvremene umjetnosti, poput Valeria Adamija, Barbare Hepworth, Pierrea Soulagesa, Jörga Immendorffa, Erroa te, kako je istaknula Poklečki Stošić, prvi put četiri velika američka umjetnika Alexander Calder, Sam Francis, Ellsworth Kelly i Paul Jenkins.

   „Izložba je upravo zbog tih imena važna, jer ako bismo ih inače htjeli vidjeti morali bismo putovati u inozemne muzeje", ustvrdila je.

   Sa 64 slika, skulptura, litografija, grafika i crteža izložba prati razvoj cijele europske likovne scene, te od kubizma i ekspresionizma do apstraktne umjetnosti svjedoči o strasti koju je osnivač fundacije Aime Maeght imao prema umjetnosti, ali i strasti samih umjetnika koji su mu pomagali izgraditi Fundaciju. 

   Otvorivši izložbu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako su izložbeni projekti Umjetničkog paviljona kojima se predstavljaju umjetnici koji su obilježili 20. stoljeće važni za Zagreb, Hrvatsku i šire.

   „Posebna je prigoda gledati gigante povijesti umjetnosti u Zagrebu, a tako velika izložba potvrđuje da smo važan čimbenik europskog kulturnog kruga i da smo bili i ostali čvrsto pozicionirani na kulturnoj karti Europe", istaknuo je.

   U suradnji s Fundacijom Maeght Umjetnički paviljon je dosad organizirao izložbu Joana Miroa, 2014. godine, te Alberta Giacomettija dvije godine kasnije.
   Izložba „Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght" bit će otvorena do 14. siječnja iduće godine, kao prvi događaj kojim će Paviljon u toj godini proslaviti svoju 120. obljetnicu. (MK/Hina)

 
FOTO: HINA

FOTO: HINA 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a