E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren Mjesec hrvatske knjige
13.10.2017. - Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je u petak, 13. listopada 2017. godine, u crikveničkoj Osnovnoj školi Zvonko Car manifestaciju Mjesec hrvatske knjige 2017., koja je ove godine posvećena enciklopedistici,  istaknuvši da se knjižnična djelatnost nalazi u samom temelju demokracije i civilnoga društva te poželjevši svim ljubiteljima knjige da tijekom tog mjeseca uspiju pronaći štivo koje će ih ispuniti zadovoljstvom čitanja.   Ministrica kulture Obuljen Koržinek rekla je da će se u Mjesecu hrvatske knjige održavati brojni programi u čijem je središtu knjiga te da je riječ o nacionalnom događanju koje okuplja autore, čitatelje, knjižničare, nakladnike, sve one koji vole knjigu.

   Svi programi isticat će iznimnu važnost i značaj knjige, knjižnica i svega što je vezano uz život našeg najstarijeg medija, rekla je ministrica kulture naglasivši da je svake godine puno događanja te da se knjižnice sve više otvaraju građanima i da su u resornom ministarstvu iznimno zadovoljni njihovom aktivnošću.

   Knjižnična djelatnost nalazi se u samom temelju demokracije i civilnog društva, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek dodavši kako ona „jednako služi svima, jamči socijalnu uključenost i rizinica je kolektivnog sjećanja. Ministarstvo kulture to itekako prepoznaje te stoga posebno skrbi za knjižnice i knjižničnu djelatnost, nastojeći kroz svoje programe sufinanciranja zajedno s osnivačima podržati kvalitetu i razvoj knjižnične djelatnosti u cijeloj zemlji.“   Istaknula je i aktivnu ulogu Ministarstva kulture u pomoći nakladnicima, naročito u ovoj godini, koju je obilježila ozbiljna kriza, kazavši i da su intenzivna nastojanja na unaprjeđenju sustava otkupa knjiga za narodne knjižnice. Skrbi se i o autorima, što se, kazala je, očituje i kroz povećanje broja stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva.
 
Uskoro Nacionalna strategija poticanja čitanja i Zakon o knjižničarskoj djelatnosti i knjižnicama

   Najavila je da se očekuje da će za dva do tri tjedna na Vladi biti prihvaćena Nacionalna strategija poticanja čitanja čija će provedba, planirane mjere i aktivnosti velikim dijelom biti financirani iz Europskog socijalnog fonda. Prikupljena su sva mišljenja, sve su procedure završene, određena su sredstva za financiranje aktivnosti u sljedećoj godini. U suradnji smo s nizom drugih resora, posebno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u vezi s implementacijom, istaknula je ministrica kulture.   Ministrica je najavila i novi Zakon o knjižničarskoj djelatnosti i knjižnicama, koji je u završnoj fazi izrade, pa se sljedećeg mjeseca očekuje objava na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Pozvala je sve da se u nju uključe, dodavši da se novim zakonom želi očuvati dosadašnje standarde i otvoriti mogućnosti za novi razvoj.

   Ove godine radili smo na tri zakona, a donošenje tih propisa je preduvjet za provedbu cjelovitog program digitalizacije kulturne baštine, zaključila je.

   „Mjesec hrvatske knjige" je manifestacija promicanja knjige i čitanja, ove godine posvećena je enciklopedistici, trajat će od 15. listopada do 15. studenoga, a program će obilježiti gostovanja i susreti s renomiranim hrvatskim i regionalnim književnicima pod sloganom "Sve na jednom mjestu".      Predsjednica programskog i organizacijskog odbora Višnja Cej navela je da će se održati oko 2000 programa, a sudjelovat će 213 knjižnica. Tijekom manifestacije održat će se programi cjelodnevnog čitanja, Dan hrvatskih knjižnica, nacionalni kviz za poticanje čitanja i drugi programi.

   Kao mjesto svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige ove godine odabrana je Crikvenica, koja uskoro dobiva prostore nove Gradske knjižnice, koju je ministrica kulture nakon manifestacije svečanog otvorenja obišla u pratnji gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavine, ravnateljice Gradske knjižnice Irene Krmpotić i suradnika.   Nova knjižnica, čije je uređenje stajalo oko 20 milijuna kuna, imat će na raspolaganju oko 500 četvornih metara prostora za više od 1600 korisnika. Preseljenje gradske knjižnice u novouređeni prostor odgođeno je do kraja mjeseca, zbog uređenja nakon nedavnih obilnih kiša i poplave. Kao jednu od zanimljivosti crikveničke knjižnice, njena ravnateljica Irena Krmpotić navela je da je riječ o jedinoj hrvatskoj knjižnici koja je udomila mačka, Edgara Cara, koji ponekad sudjeluje u programima knjižnice. (MK/Hina)


>>> Program događanja za svaku pojedinu knjižnicuNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a