E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena Izložba „Izazov moderne Beč - Zagreb oko 1900.“ u Galeriji Belvedere u Beču
20.10.2017. - Izložba „Izazov moderne Beč - Zagreb oko 1900.“ svečano je otvorena u četvrtak, 19. listopada 2017. godine, u Galeriji Belvedere u Beču, gdje će ostati otvorena za posjetitelje do 18. veljače 2018. godine.   Selekcijom od 130 radova kojima se predstavlja presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika, prikazat će se austrijskoj javnosti izložba koju koncepcijski potpisuju autorice dr. sc. Irena Kraševac, Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić i Darija Alujević.

   Izložba je prvobitno bila održana u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu od veljače do svibnja 2017. godine, a na njoj su predstavljena neka od ključnih imena austrijske umjetnosti, među kojima se ističu Gustav Klimt, Koloman Moser, Adolf Loos i Josef Hoffmann. Jednako tako na bečkoj su izložbi predstavljeni radovi naših velikana toga razdoblja, poput Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Viktora Kovačića i drugih umjetnika hrvatske moderne.   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u prigodi svečanoga otvorenja izložbe pozdravila je okupljene u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te posebnu zahvalu uputila predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Republike Austrije Alexanderu Van der Bellenu, pod čijim se visokim pokroviteljstvom ova izložba održava.
   Zahvalila je i Galeriji Klovićevi dvori i Galeriji Belvedere na realizaciji izložbe koja je napravljena po najvišim standardima muzejske struke.

   Ministrica kulture podsjetila je kako je izložba dio projekta „Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017.“, a svečanost otvorenja istaknula kao jedan od vrhunaca ovoga projekta, koji će sigurno otvoriti nove mogućnosti suradnje između institucija i umjetnika dviju država. U svome govoru podsjetila je i na nedavno potpisan obnovljeni Program suradnje u području kulture i obrazovanja za period od 2016. do 2020. godine između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Austrije, koji i formalno omogućuje intenziviranje suradnje.
   Naglasila je kako od povijesnih početaka Hrvatska pripada srednjoeuropskomu, panonskom, i mediteranskomu, jadranskom, kulturnom krugu, „dijeleći tijekom više stoljeća jedinstvenu povijest i kulturu. Danas dijelimo našu suvremenost u okrilju zajedništva i članstva u Europskoj uniji“.    Istaknula je i kako „ova zajednička izložba daje izvrstan kulturnopovijesni pregled razdoblja bečke i zagrebačke secesije, na sjajan način potvrđuje odavno poznate međusobne veze, bliskosti i umjetničke utjecaje između Beča i Zagreba te ukazuje na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture.“

   Ravnateljica muzeja Belvedere Stella Rollig istaknula je kako nas ova djela austrijskih i hrvatskih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće uvode u umjetničko ozračje i značajno poglavlje hrvatske povijesti umjetnosti.
   Nadodala je i kako je Beč na prijelazu stoljeća bio središte umjetnika na koje je secesija imala velik utjecaj. Usvajajući te utjecaje, prenosili su ih kasnije u Zagreb. Prigodnim riječima okupljenima se obratio i Michael Linhart, glavni tajnik austrijskoga Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove.
 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a