E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Potpisan Program suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije
18.10.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek tijekom službenog posjeta Ruskoj Federaciji kao članica izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u srijedu, 18. listopada 2017. godine, u Sočiju potpisala je Program suradnje u području kulture  između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za godine 2017. - 2019. 

FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatske

   Programom suradnje želi se potaknuti suradnja institucija dviju zemalja koje su aktivne u područjima kulture i umjetnosti u sljedećem trogodišnjem razdoblju te stvoriti formalni okvir kako bi se potaknuo razvoj suradnje i razmjene u područjima kulture, umjetnosti, kulturne baštine, književnosti, izdavaštva, arhiva, kinematografije i medija koje pridonose boljem upoznavanju nacionalnih kultura i uzajamnom zbližavanju dviju zemalja. 

   Kroz izravnu suradnju između ustanova i udruga kao i razmjenu stručnjaka, želi se potaknuti bolje razumijevanje i povezanost međusobnim sudjelovanjem na umjetničkim festivalima i međunarodnim susretima te razmjenom gostovanja glazbenih, kazališnih, baletnih, folklornih i umjetničkih ansambala i solista. Postoje mogućnosti da se unaprijedi suradnja u području muzejske djelatnosti, suvremene likovne umjetnosti, izložbene djelatnosti te izravnu razmjenu između muzeja kao i između institucija za očuvanje i obnovu spomenika kulture i arhivskih ustanova kao i organizacija koje se bave izdavaštvom i distribucijom publikacija. U tekstu se navodi i suradnja dviju strana kod prevođenja književnih djela i njihova objavljivanja kao i uzajamno prevođenje djela suvremenih pisaca.

FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatske

   Osim dobre i sadržajne bilateralne suradnje dviju zemalja koja će se odvijati kroz direktne kontakte kulturnih institucija i umjetnika koji djeluju u Republici Hrvatskoj i Ruskoj Federaciji suradnja se odvija i u okviru međunarodnih platformi, a izdvajamo onu stručnjaka i autora u Forumu slavenskih kultura.

   Forum slavenskih kultura kao međunarodna zaklada osnovana je 29. lipnja 2004. godini u Ljubljani potpisivanjem Povelje. Zajednički cilj zemalja članica (Bjelorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, RF, Slovenija, Slovačka, Srbija i Ukrajina, a Poljska i Češka imaju status promatrača) je očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicija slavenskih zemalja, bolja razmjena informacija i znanja te njihovo izravno širenje u javnosti, osobito u području jezika, kulture, obrazovanja i komunikacija, provođenje zajedničkih programa, promicanje međusobne suradnje te suradnje s trećim zemljama.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a