E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Djela Nives Kavurić-Kurtović izložena u bečkoj galeriji Bildraum 07
19.10.2017. - Izložba umjetničkih djela Nives Kavurić-Kurtović iz zbirke austrijskoga kolekcionara i promicatelja hrvatske umjetnosti Alfreda Brogyanyia otvorena je 19. listopada 2017. godine, u bečkoj galeriji Bildraum 07.   

   Izložba, koja se može razgledati od 19. listopada do 2. studenoga, "iznimna je prezentacija umjetničkih radova jedne od najpoznatijih hrvatskih slikarica Nives Kavurić-Kurtović", ističe voditelj galerije Bildraum Guenter Schoenberger naglašavajući da "djela te izuzetne umjetnice odišu nadrealističkom poetikom".   Smjelo i buntovničko umjetničko djelo Nives Kavurić-Kurtović odmah me privuklo svojom umjetničkom snagom, rekao je u srijedu u povodu otvorenja izložbe kolekcionar Alfred Brogyanyi te napomenuo da su izložena djela iz njezina kasnog ciklusa.

   Izloženo je četrnaest slikaričinih djela: ulja na platnu, ulja na dasci, gvaševa na papiru koje je umjetnica napravila od  1970. do 2006.  Uz ostalo, izložena su djela Nabujale gomoljine, Pozdravi (2000.), Uzdah u kimonu i Haljina za uvijek ponovnu izvjesnost neizvjesnosti (2001.), Poster za jednog prometnika (2002.), Kraul na suhom (2005.), Začarana ili počarana (2006.)

   Izložbu su otvorile dr. sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske i  dr. Teresa Indjein direktorica Kulturno-političke uprave u Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Austrije.

   Pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Iva Hraste Sočo zahvalila je Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Austrije na poticanju organizacije projekta „Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“, koji dvije zemlje organiziraju s ciljem jačanja kulturnih, političkih i gospodarskih veza, a u koji se uklopila i ova izložba djela Nives Kavurić-Kurtović iz zbirke velikog promicatelja hrvatske umjetnosti Alfreda Brogyanyia. Naglasila je kako posjeduje jednu od najvećih kolekcija suvremene hrvatske umjetnosti u inozemstvu, prisjećajući se izložbe pod nazivom „Ars Croatiae“ koja je 2009. godine bila izložena u bečkom Künstlerhausu. (MK/Hina)


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a