E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Međunarodna federacija glumaca: U dijalogu s vladama svijeta suočiti se s izazovima današnjice
26.10.2017. - Zaštita intelektualnog vlasništva, socijalnih, izvođačkih i drugih prava glumaca, osiguranje umjetničkih sloboda i poštivanja različitosti neki su od ciljeva Međunarodne federacije glumaca (FIA) čiji se godišnji sastanak održava u Zagrebu od 24. do 27. listopada,  a kako bi se to postiglo, kako je rečeno u četvrtak na svečanom otvorenju godišnje konferencije Izvršnog odbora FIA-e, potrebna je dugoročna strategija nulte tolerancije prema bilo kakvim oblicima zlostavljanja.

   U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek na svečanom otvorenju Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca u Zagrebu, sudjelovala je načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković u četvrtak, 26. listopada 2017. godine. 

Načelnica Sektora Nevena Tudor Perković istaknula je kako je jedna od glavnih zadaća Ministarstva kulture identificirati potrebe i poticati kreativni razvoj umjetnika i kulturnih djelatnika u svim sferama kulturnog polja, te nadodala kako je u pripremnoj fazi izrade novi Zakon o umjetnicima kao temeljni dokument koji će pitanje statusa umjetnika uskladiti sa suvremenim društvenim uvjetima u kojima djeluju.

FOTO: HINA
   „U tom smislu aktivnosti i rad međunarodnih udruga poput FIA-a u sferi izvedbenih umjetnosti, od iznimne su važnosti za hrvatske umjetnike i institucije, budući da su teme i izazovi zajednički unatoč različitim lokalnim kontekstima. Djelovanjem međunarodnih udruga jača se glas struke na transnacionalnim razinama, a umjetnicima povratno omogućuje da se upoznaju s procesima odlučivanja, europskim i svjetskim iskustvima i kulturnim praksama“ rekla je Tudor Perković.
   Podsjetila je i kako je Hrvatska prije godinu dana na FIA Kongresu u Sao Paulu izabrana po prvi puta u povijesti u Izvršni odbor, vodeće tijelo FIA-e, te pokrenula inicijativu osnivanja regionalne CSEE Grupe - Grupe zemalja srednje i jugoistočne Europe.
 
   „U digitalnom okruženju današnjice, glumci se suočavaju s nekim od najvećih izazova. Internet nas spaja – danas je umjetnicima lakše nego ikad distribuirati svoja djela po čitavome svijetu. Ali je također lakše drugima njihov rad iskorištavati za vlastiti profit, pritom ni na koji način ne pridonoseći njegovu stvaranju", rekla je otvarajući sastanak u Hotelu Dubrovnik predsjednica FIA-e Ferne Downey. Izuzetno neizvjesno radno okruženje, neredovita plaćanja, nepoštivanja umjetničkih sloboda i različitosti, seksizam, u mnogim zemljama nepostojanje sustava kolektivnog pregovaranja koji bi glumcima omogućio osiguranje minimalnih uvjeta rada, samo su neki od izazova za čije se rješavanje zalaže FIA, kazala je Downey.

FOTO: HINA

   „Danas neki političari umanjuju važnost umjetnosti i vrijednost učenja, zanemarujući činjenice. No, mi znamo da su činjenice bitne, da je kulturna raznolikost bitna. Kao čelništvo ove organizacije, mi zauzimamo stav: ne pristajemo na ništa manje od velike kulturne promjene. Razvit ćemo dugoročnu strategiju nulte tolerancije prema bilo kakvim oblicima zlostavljanja", istaknula je Downey.
   „U tome su vlade jedan od ključnih partnera i nadam se da ćemo, u dijalogu s ministarstvima kulture i političarima diljem svijeta, uspjeti ostvariti taj cilj. Umjetnici su često jedini koji mogu pronaći smisao u ovome svijetu. Budemo li radili zajedno, možda ćemo početi pronalaziti i rješenja", poručila je.

   FIA, The International Federation of Actors / La Fédération Internationale des Acteurs, svjetska je krovna organizacija koja okuplja 97 glumačkih strukovnih udruga i sindikata iz 65 zemalja. Svojim projektima i aktivnostima FIA ima važnu ulogu u kreiranju kulturnih politika, a njezina je uloga zaštita socijalnih, radnih, ekonomskih, izvođačkih i moralnih prava glumaca, umjetničke slobode i različitosti u svim njenim vidovima – spolne, rasne i druge jednakosti.

   Generalni tajnik FIA-e Dominick Luquer posebno je naglasio važnost sustava kolektivnog pregovaranja koji umjetnicima osigurava postojanje barem minimalnih uvjeta rada.
   „Uvjeti rada umjetnika i ovako su teški, posao je zahtjevan i nesiguran, konkurencija izuzetno snažna, žive u vrlo neizvjesnom okruženju. Stoga pozivamo lokalne vlasti i nacionalne audio-vizualne kompanije da se uključe u aktivne kolektivne pregovore sa sindikatima glumaca i glumačkim udruženjima", rekao je Luquer.

FOTO: HINA

   Domaćin je sastanka Izvršnog odbora FIA-e Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), a okupio je u Zagrebu 60 glumaca i suradnika u glumačkim organizacijama iz 15 država svijeta; SAD-a, Rusije, Maroka, Urugvaja, Japana, Australije, Francuske, Velike Britanije, Danske, Irske, Turske i drugih.
   Predsjednica HDDU-a Perica Martinović ocijenila je kako je u vremenu „nedostatka duhovnosti i ustrajanja na materijalnom" posebno važno da umjetnička obitelj svijeta stoji ujedinjena u borbi za svoja prava.
   Vaš dolazak u Hrvatsku poticaj je našim glumačkim udruženjima i sindikatima da bolje rade, uče, i da razmjenjujemo iskustva, na dobrobit glumaca, rekla je Martinović, jer „umjetnici uvijek lete, u nadi da će im se krila dotaknuti".

   Hrvatska je organizatorom i domaćinom sastanka postala godinu dana nakon što je na Kongresu u Sao Paulu 2016. izabrana u Izvršni odbor FIA-e. Hrvatska pripada ogranku EuroFIA-e koja dva puta godišnje održava konferencijske sastanke u nekom od europskih gradova.

   Predstavnica HDDU-a u FIA-i Ana-Marija Vrdoljak istaknula je kako je Hrvatska relativno mlada zemlja, tek je kratko članica Europske unije, pa se HDDU danas susreće s preprekama koje su mnoge druge zemlje već svladale.
   „Zato je biti dijelom Izvršnog odbora FIA-e i domaćinom ovog sastanka od iznimne važnosti za Hrvatsku i HDDU, jer to nam daje poticaj i motivaciju da riješimo probleme s kojima se susrećemo i unaprijedimo položaj izvođača i svih umjetnika koji rade u audiovizualnoj industriji, kako bi njihov rad bio vrednovan na dostojanstven način", rekla je Vrdoljak.

   Sastanku Izvršnog odbora FIA-e prethodili su, u utorak i srijedu, sastanci Predsjedništva FIA-e te Engleske govorne skupine, koja okuplja predstavnike Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Država, Irske i Australije. Zadnjega dana održavanja, u petak 27. listopada, sastat će se Radna skupina za intelektualno vlasništvo.

   Među sudionicima okupljenima u Zagrebu našla su se takva svjetski poznata glumačka imena poput Amerikanke Gabrielle Carteris, predsjednice američke glumačke organizacije SAG-AFTRA iz Los Angelesa koja je široj javnosti poznata po ulozi u teen tv seriji "Beverly Hills 90210", te Dankinje Katje Holm, potpredsjednice FIA-e poznate iz treće sezone serije "Most".
   Otvorenju sastanka Izvršnog odbora organizacije nazočio je u četvrtak i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda zaobrazovanje kulturu i šport Ivica Lovrić. (MK/Hina)>>> Više o Međunarodnoj federaciji glumaca (FIA)


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a