E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Priopćenje povodom održane konferencije za medije Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim"
15.11.2017. - Slijedom niza izjava i prigovora koje je iznijela Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim", a  vezanih uz njihove neistinite navode prema kojima Ministarstvo kulture „svojim odlukama stavlja u diskriminirajući položaj djecu s teškoćama čitanja i disleksijom“, napominjemo kako je Ministarstvo kulture  prepoznalo vrijedan napor Zaklade da se osigura građa lagana za čitanje djeci i mladima s poteškoćama što se očituje kroz do sada odobrena sredstva.
 
   Ministarstvo kulture je putem Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske u 2017. godini za program potpore izdavanja knjiga dodijelilo Zakladi sredstva u iznosu od 160.000,00 kuna, što svjedoči kako je optužba da Ministarstvo kulture svojim odlukama stavlja u diskriminirajući položaj djecu s teškoćama čitanja i disleksijom neosnovana i neutemeljena. Za programe zaklade „Čujem, vjerujem, vidim" u posljednje četiri godine Ministarstvo kulture izdvojilo je 544.900,00 kn za knjige, slikovnice i audio izdanja.
 
   Tvrdnje predstavnika Zaklade da Ministarstvo kulture i Stručno povjerenstvo za dječju knjigu ne uvažavaju mišljenja Vijeća za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Komisije za knjižnične usluge osoba s invaliditetom i posebnim potrebama, neutemeljeno je. Ministarstvo kulture već se očitovalo o razlozima neotkupljivanja knjiga, odgovorom na prigovor te obrazloženjem Stručnog povjerenstva za dječju knjigu koje je vrednovalo prijave za otkup knjiga.
 
   U obrazloženju Stručnog povjerenstva za dječju knjigu stoji kako se radi o vrlo teškom i zahtjevnom zadatku koji obuhvaća cijeli niz aktivnosti od jezične prilagodbe pri kojoj, kako i sami navode treba „jezično prilagoditi, a ne promijeniti stil pisanja književnika ili sadržaja priče“ do izrade kvalitetnih ilustracija, stručno utemeljenog predgovora, konzistentnog i pouzdanog tumača nepoznatih riječi, lekture svih tekstova i drugoga što je sastavni dio svake vrijedne knjige pa tako i knjige za djecu i mladež. Nažalost, Zaklada za ovaj zahtjevan posao nije imala stručan urednički tim, a konačni proizvod/knjige koje su objavljene - nisu zadovoljile standarde kvalitete postavljene prilikom odluka o otkupu.
 
   Napominjemo da je 10. studenog 2017. godine pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo održala sastanak sa upraviteljem Zaklade gospodinom Mirkom Hrkačem, na kojem su članovi Stručnog povjerenstva za dječju knjigu obrazložili svoje postupanje i dali uputu za daljnje poboljšanje književnih izdanja namijenjenih dječjoj knjizi. Upravitelj Zaklade Hrkač na sastanku je iznio i niz neprimjerenih optužbi te je nakon odbijanja iznesenih argumenata najavio konferenciju za medije kao oblik pritiska prema članovima povjerenstva koji su sudjelovali u procesu odlučivanja.
 
   Nastavno na sve iznesene optužbe Zaklade  kako su ugrožena prava djece s teškoćama čitanja i disleksijom na jednakost i pristup literaturi, ponavljamo da su sve optužbe neutemeljene te da  Ministarstvo kulture svojim odlukama pozitivno utječe na razvoj kulture čitanja, što se očituje raznim projektima za razvoj publike u kulturi, ponovno pokrenutim programom Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, te nedavno usvojenoj Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a