E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Na obalama Jadranskog mora – Slikarstvo krajolika na prijelomu 19. i 20. stoljeća“
17.11.2017. - U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek izložbu „Na obalama Jadranskog mora – Slikarstvo krajolika na prijelomu 19. i 20. stoljeća“, otvorio je u četvrtak, 16. studenoga 2017. godine državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u Modernoj galeriji.

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija
    
   Međunarodni izložbeni projekt ostvaren je u kustoskoj koncepciji  talijanskog povjesničara umjetnosti i teoretičara dr. sc. Giandomenica Romanellija i Biserke Rauter Plančić, a svjedoči o važnosti hrvatsko-talijanskih likovnih veza, za koju su prigodu odabrana djela vodećih talijanskih i hrvatskih umjetnika s prijeloma 19. u 20 stoljeće.
 
   Iz uglednih muzejsko-galerijskih institucija u Italiji mogu se razgledati djela umjetnika G. Fattori, G. Ciardi, P. Fragiacomo, G. Cadorin, T. Signorini i ostalih, a remek djela hrvatskih umjetnika dolaze većinom iz fundusa Moderne galerije te nekoliko radova iz muzejsko-galerijskih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na izložbi su tako predstavljena i djela umjetnika od V. Bukovca, M. C. Medovića, M. Cl. Crnčića do  E. Vidovića i ostalih. Izdvajamo i djela Gabrijela Jurkića posuđenih iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i privatne zbirke.

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

   Izrazivši iznimno zadovoljstvo što smo dionici još jednog vrijednog međunarodnog suradničkog kulturnog projekta u ovoj godini, državni tajnik  dr. sc. Ivica Poljičak, istaknuo je kako se vrata naše nacionalne muzejske institucije širom otvaraju predstavljanju svjetske kulture i umjetnosti te se iznova dokazuje „neraskidiva kulturna povezanost naše države s Talijanskom Republikom, povezanost koju smo baštinili i koju godinama njegujemo."

   Državni tajnik Poljičak istaknuo je i kako kraj godine često znači vrednovanje svega što smo ostvarili u proteklom razdoblju i pritom podsjetio na niz vrijednih izložbi i kulturnih događanja, ne samo diljem Republike Hrvatske nego i preko granica. Od obilježavanja projekta „Godina kulture Hrvatske – Austrije 2017.“, preko retrospektivne izložbe Ivana Meštrovića u Poljskoj, te nastavka suradnje Umjetničkog paviljona i francuske Fondacije Maeght, suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i talijanskih institucija na predstavljanju velikih majstora talijanskog baroknog slikarstva, do večerašnjeg otvorenja i još jedne vrijedne međudržavne suradnje."

   Nadodao je i važnost odjeka svih navedenih izložbenih projekata koji pomažu u produbljivanju odnosa hrvatskih i međunarodnih muzejskih i galerijskih institucija te kako svaka suradnja potiče razvoj novih." Kao dodatnu važnost ove izložbe istaknuo je činjenicu da će nakon hrvatske premijere u izloženim djelima, sljedeće godine moći uživati i talijanska publika u Trstu čime se nastavlja još jedna uspostavljena suradnja institucija iz Talijanske Republike i Republike Hrvatske.

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

   Na otvorenju izložbe obratila se i ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančic, istaknuvši kako su izložena indikativna djela za promatranje hrvatsko-talijanskih likovnih veza kojima se ukazuje na časnu poziciju hrvatskoga modernog slikarstva u kontekstu likovnih zbivanja iz europskog susjedstva.

   Uz ravnateljicu Rauter Plančić govorila je ravnateljica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Stefania del Bravo i autor izložbe dr. sc. Giandomenico Romanelli, objasnivši kako su najprije postavljeni okviri talijanske i hrvatske kulture krajolika od kraja 19. stoljeća do 20-tih godina 20. stoljeća, kako bi se zatim stvorila predivna freska djela autora i tema koje su podijeljene po dvoranama i slagane poput poglavlja knjige.

   Izložba je ostvarena u suradnji Moderne galerije i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i ostaje otvorena do 21. siječnja iduće godine, nakon čega će biti predstavljena i u Italiji.


FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija

FOTO: Goran Vranić / Moderna galerija
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a