E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture u povodu smrti hrvatskog jezikoslovca akademika Milana Moguša
21.11.2017. - U povodu smrti akademika Milana Moguša istaknutoga hrvatskog jezikoslovca, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je brzojav sućuti. 
   „Kao jedan od najsvestranijih i najznačajnijih hrvatskih kroatista svojim je predanim, svestranim i plodonosnim djelovanjem kontinuirano obogaćivao različite znanstvene sfere hrvatskoga jezikoslovlja više od šest desetljeća. Autor je mnogobrojnih radova koji obrađuju problematiku suvremenoga hrvatskog jezika, posebice normativistiku. Najistaknutiji je u tome filološkom kontekstu njegov doprinos kreiranju Hrvatskoga pravopisa, popularnoga Londonca, koji je doživio mnogobrojna izdanja ostvarivši neprijeporan utjecaj na kreiranje hrvatskoga jezičnog, ujedno kulturnoga, identiteta. Značajan je i njegov impozantan pregled povijesti hrvatskoga književnog jezika, objavljen i na engleskome i njemačkome jeziku, kao i nezaobilazna povijest fonologije hrvatskoga jezika. Uz bavljenje standardnim jezikom, s jednakim je žarom obrađivao dijalektološke teme, što je pretočio u mnoge rasprave, članke i publikacije kojima je u fokus stavio autohtonost raznovrsnih perspektiva čakavskoga narječja.

Usporedno uz znanstveni, pedagoški i stručni rad, akademik Milan Moguš, dugogodišnji predsjednik HAZU, obnašao je mnoge voditeljske, tajničke i predsjedničke dužnosti u gotovo svim institucijama u kojima je djelovao, nastojeći i u tome segmentu ostaviti konkretan trag osnivanjem novih istraživačkih jedinica. Kao djelatnici Ministarstva kulture zahvalni smo mu za doprinos koji je ostvario na mjestu višegodišnjega predsjednika Odbora Nagrade „Vladimir Nazor“ te predsjednika Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

   Akademik Milan Moguš, kao izniman intelektualac neumorna i živa duha, svojim je cjeloživotnim mnogostrukim i raznovrsnim djelovanjem, o kojemu osim više stotina publikacija svjedoči i niz najviših državnih priznanja, ostavio neizbrisiv, dubok trag u hrvatskoj kulturi, napose u jednoj od njezinih najbitnijih sastavnica – jeziku, čime je njegovo ime postalo neizostavnom poveznicom s pojmom hrvatske baštine i njezina svekolikog identiteta."
 
 
MINISTRICA
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a