E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
21.11.2017. - Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup „Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu" održao se u utorak, 21. studenoga 2017. godine u Muzeju Mimari, a glavna mu je nakana bila vrednovati kulturnu i religijsku različitost kao sastavni dio hrvatskoga društva. 


   
   Potporu zagrebačkome skupu u pozdravnim su riječima, među ostalim, izrazili i rektori Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Damir Boras i Željko Tanjić, akademkinja Dubravka Oraić-Tolić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu Mario Cifrak te u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Krešimir Partl.
 
   Sadržajno je skup usredotočen na tri velike cjeline - važnost multikulturalnoga i međureligijskoga dijaloga u globaliziranome svijetu, sociološki i pravni izazovi multikulturalnosti, te suživot, dijalog i suradnja u hrvatskome društvu.  

 
   Državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je kako u „novom prostoru komunikacije i dijaloga koji otvaramo i promičemo, čemu svjedoči i ovaj skup, spoznajemo važnost zastupanja kako partikularnih tako i grupnih identiteta i izričaja, otvaramo prostor za toleranciju, poštivanje drugog i drugačijeg, širimo prostor europske i svjetske Hrvatske.“
 
   Naglasio je važnost poticanja i promicanja drugačijih načina razmišljanja u vremenu kada se brojni sukobi i krize olako pokušavaju opravdati civilizacijskim, religijskim ili kulturnim razlikama. Nadodao je i kako Republika Hrvatska, Ministarstvo kulture i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO kontinuirano potiču kulturno održiv razvoj, umjetnost, umjetničko obrazovanje u svrhu promicanja međukulturalnog dijaloga i socijalne kohezije.
 
   Član Programskoga i organizacijskog odbora i pročelnik Katedre za fundamentalnu teologiju doc. dr. Tomislav Kovač istaknuo je važnost međuinstitucionalne suradnje u hrvatskome društvu državnih, gradskih i znanstvenih institucija te vjerskih zajednica, koja se očitovala i u organizaciji ovoga skupa. Ukazao je i na interdisciplinarnost skupa koja se ogleda u sudjelovanju 16 izlagača među kojima su teolozi, sociolozi, pravnici, predstavnici medija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i vjerskih zajednica. Objasnio je kako cilj organizatora nije bio „dati riječ" baš vjerskim zajednicama nego i njih senzibilizirati za ovu temu. 
  
   Rektor Tanjić govorio je o temi odnosa religije, kulture i identiteta uz ogradu kako je tema doista široka. Smatra kako nam se često događa kada govorimo o kulturnim politikama, pa i u kontekstu međureligijskoga dijaloga, da zaboravljamo i na neki način ne polazimo od toga da je osobe u svojoj integralnosti, poštujući njezine materijalne i duhovne dimenzije, temelj shvaćanja kulture i da kultura nije samo pitanje hoće li se ostvariti određeni produkt ili način razmišljanja već je ona ključni temelj na kojemu ljudi dostižu svoju punu humanost.   Predstavnik UNESCO-ova Regionalnog ureda za znanost, kulturu i obrazovanje u Veneciji Igor Kitaev govorio je o implementaciji dvaju specifičnih UNESCO-ovih projekata u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 2009. do danas. Riječ je o projektima - "Unaprjeđenje kulturnog razumijevanja u BiH" i "Dijalogu za budućnost - Promociji suživota i raznolikosti u BiH".
 
   Organizatori skupa su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a skup je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. (MK/Hina)

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a