E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture posjetila arheološko nalazište u Jalžabetu
22.11.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u prisutnosti državnog tajnika Krešimira Partla obišla je u srijedu, 22. studenoga 2017. godine u Jalžabetu, kraj Varaždina, arheološko nalazište „Gomila" gdje su u tijeku arheološka iskapanja u sklopu projekta  pod nazivom „Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja".


FOTO: HINA

   „Nedugo nakon što je projekt počeo saznali smo da za protuzakonite postupke. U suradnji s  Ministarstvom unutarnjih poslova poduzeli smo niz koraka, a među ostalim, morali smo osigurati dodatna sredstva kako bi se zaštitio lokalitet od daljnjeg urušavanja, što bi bespovratno onemogućilo prezentaciju kakva je sada još moguća ", izjavila je ministrica kulture nakon posjeta lokalitetu.

   Osim što je riječ je o lokaciji na kojoj su iskapanja i istraživanja počela prije nekoliko mjeseci, u otprilike isto vrijeme lokalitet se našao na meti lopova budući je sredinom rujna otkriveno da su nepoznate osobe ukrale keramičke i željezne predmete stare oko 2600 godina.

FOTO: HINA
 
   Ministrica kulture istaknula je i kako je odobreno interventnih 900.000,00 kuna, nadodavši kako istraživanja i dodatna ulaganja Ministarstva kulture otvaraju velike mogućnost za to područje bogato arheologijom. Objasnila je i kako se zna da je tumul „Gomila" dio širega područja, te da je Varaždinska županija doista bogata arheološkim nalazištima. Smatra da se, uz  mudru i dobru strategiju može pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze.

   Nadodala je i kako će Ministarstvo kulture dati punu potporu lokalnoj zajednici i županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju te vrijedne nalaze na adekvatan način.

   Istraživanje lokaliteta u Jalžabetu dio je projekta pod nazivom „Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“, kojemu je cilj preobrazba prapovijesnih krajolika u centre inovativne, multidisciplinarne i primijenjene znanosti  te njihova integracija u regionalnu kulturno-turističku ponudu.

FOTO: HINA

   Projekt se provodi u sklopu programa Europske unije, Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

   Voditelj projekta Saša Kovačević, iz zagrebačkog Instituta za arheologiju, zahvalio je Ministarstvu kulture što je od početka podražavalo projekt i brzo reagiralo nakon loših vijesti koje su se desile u Jalžabetu.

   „Institut za arheologiju pokazao je da ima kapacitet odraditi najkompleksnije projekte i to u vrlo teškim uvjetima poput ovih. Sada dolazimo do najinteresantnijih nalaza i čeka nas puno arheološkoga posla", rekao je Kovačević. Istaknuo je da je dosadašnji dio istraživanja potvrdio pretpostavku o vrlo vrijednu lokalitetu u smislu kulturne arheološke baštine, a upravo je Kovačević pljačkanje toga lokaliteta nazvao jednim od najgorih kulturocida u mirnodopsko vrijeme u povijesti Hrvatske.

   Arheološki lokalitet u Jalžabetu, kod Varaždina, opljačkan je 12. rujna ove godine, a iz grobnoga humka zvanoga Gomila ukradeni su keramički i željezni predmeti stari 2600 godina. Još nepoznati počinitelji kopali su tunel još od listopada prošle godine i do 12. rujna iskopali ga do dubine sedam metara što je izazvalo urušavanje i teško oštećenje tumula na kojemu se u sklopu programa Europske unije provode istraživanja vrijedna 180 tisuća eura.

   Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl nakon obilaska arheološkog nalazišta „Gomila“, posjetili su i Grad Varaždinske Toplice i susreli se sa gradonačelnicom Dragicom Ratković. U sklopu obilaska kulturnih ustanova i spomenika kulture posebno se razgovaralo o arheološkom lokalitetu Varaždinske Toplice – kompleksu rimske javne arhitekture, te mogućim planovima izgradnje centra za posjetitelje, kao ključne komponente dugoročnog upravljanja lokalitetom, ali i suvremenog načina prezentacije. (MK/Hina)
 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a