E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture sudjelovala na 10. Danima elektroničkih medija
22.11.2017. - 10. Dani elektroničkih medija, 23. Dani radija i 10. Dani interneta započeli su pozdravnim govorima organizatora događanja, a svečano ih je otvorila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u srijedu 22. studenog 2017. godine, u Svetom Martinu na Muri.

FOTO: HINA

   Najavljujući početak rada na Zakonu o elektroničkim medijima koji se planira uputiti u proceduru u 4. kvartalu 2018. godine, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala u panelu o medijskoj strategiji u kojem  se raspravljalo o njenim osnovnim okvirima i glavnim odrednicama koje je potrebno sagledati u okviru nove medijske strategije.

   „Slika medijskog tržišta zacrtana je u Zakonu o elektroničkim medijima koji je zadnji put usklađivan 2008./2009. godine. Slika medijskog tržišta je u tim okvirima i ona nije dovoljna za razvoj, ali ni za regulaciju medijskog tržišta.
   Početkom 2018. godine Ministarstvo kulture će imenovati radnu skupinu koja će započeti rad na izmjenama Zakona o elektroničkim medijima. Pri tome je posebno važno regulirati područja koja do sada nisu bila regulirana, ali i pitanja koncentracije medija, autorskih prava, zaštite maloljetnika, liberalnije dodjele koncesija, te brojne druge teme", rekla je ministrica kulture. 

   Ministrica kulture nadodala je i kako „smo sve bliže donošenju ključnog dokumenta koji će redefinirati medijsku sliku u Hrvatskoj i regulirati medijski prostor. U ovoj godini postignuto je nekoliko iskoraka vezano uz javni radio-televizijski servis jer smatramo da je stabilnost HRT-a ključna za cijelo medijsko tržište“, izjavila je ministrica kulture.

FOTO: HINA

   Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih tijela, te Vladinih predstavnika i ove godine predvodi Agencija za elektroničke medije. Ravnatelj Agencije, Damir Hajduk, upozorio je da je medijski pluralizam u Hrvatskoj sve više ugrožen, ali i da će Hrvatska, koja iduće godine predsjeda ERGA-om (Europskom regulatornom grupom za audiovizualne usluge), poraditi na izmjenama pravnog okvira koji bi trebao zaštititi tradicionalne medije i uvažiti ranjiviji položaj manjih tržišta.

   „Razvoj širokopojasnog interneta i digitalizacija omogućili su nam veći broj televizijskih kanala i dostupnost globalnih usluga poput Youtube-a i Netflixa, ali naše publike nisu dobile nove kvalitetne sadržaje na hrvatskom jeziku. Mala tržišta, a pogotovo jezično ograničena tržišta poput hrvatskog, teško se nose s pojavom globalnih igrača i fragmentacijom, te državna potpora proizvodnji sadržaja od javnog interesa, lokalnim i neprofitnim medijima sve više dobiva na važnosti“, izjavio je Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

FOTO: HINA

   U radu 10. Dana elektroničkih medija sudjeluje velik broj predstavnika lokalnih medija, a okupili su brojne domaće i inozemne stručnjake koji će sudjelovati u radu devet panela. Medijska strategija, Digitalni radio, Kolektivni ženski sport i mediji, Autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji, neke su od tema o kojima će se razgovarati prvog dana događanja.

   Na panelu pod nazivom Djeca i mladi – Izazovi života u medijskom svijetu sudjelovat će i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak. Na panelu će biti predstavljeni rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i mladih.

 
FOTO: HINA

   Prvog dana događanja svečano su dodijeljene i godišnje HURIN-ove novinarske radijske nagrade. Organizatori Dana elektroničkih medija su Hrvatska udruga radijskih nakladnika, Agencija za elektroničke medije i Nacionalna udruga televizija, dok su partneri Odašiljači i veze, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti te Hrvatsko društvo skladatelja - Služba zaštite autorskih muzičkih prava.


>>> Program 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a