E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održano „Prvo savjetovanje konzervatora"
11.12.2017. - „Prvo savjetovanje konzervatora" Uprave za zaštitu kulturne baštine održano je u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u Muzeju Mimara.      
   Na Savjetovanju se okupilo preko stotinjak konzervatora iz nadležnih konzervatorskih odjela i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kojima se uvodno obratila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 
  

   
   Ministrica kulture naglasila je važnost ovakvih savjetovanja koja bi trebala postati uobičajena praksa jer imaju svojevrsni edukativni karakter te su prilika razmjene iskustava na primjerima dobre prakse s ciljem razvijanja standarda kvalitete postupanja konzervatorske službe.

   Nadalje, ministrica je istaknula važnost primjerene komunikacije i konstruktivne suradnje s tijelima lokalne i regionalne uprave, institucijama, vjerskim zajednicama i drugim dionicima u područjima javnog interesa radi što učinkovitije provedbe mjera očuvanja kulturne baštine. Uz ministricu kulture savjetovanju je prisustvovao i državni tajnik Krešimir Partl.   Nakon obraćanja ministrice kulture i pomoćnika ministrice Davora Trupkovića konzervatorima se obratio i posebni savjetnik Miljenko Domijan, nakon čega je uslijedila stručna rasprava na temu postupanja te procedura vezanih uz rad konzervatorskih odjela moderirana od strane načelnice Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjane Lolić, glavnog konzervatora za nepokretnu kulturnu baštinu Tomislava Petrinec i voditeljice Službe za upravno-pravne poslove u kulturi Irene Bobovčan.  

   Tijekom savjetovanja otvorene su i teme o zaštiti prostorno-planskim dokumentima, o tretiranju zona unutar UNESCO zaštićenih kulturnih dobara, a prisutni su informirani o provedbi programa obnove kulturnih dobara sredstvima EU fondova te o do sada provedenim aktivnostima vezanim za obilježavanje Europske godine kulturne baštine 2018. godine.

   „Prvo savjetovanje konzervatora" zaključeno je prijedlogom tema za sljedeće savjetovanje koje bi u fokusu imalo primjenu konzervatorskih principa temeljem potpisanih konvencija, povelja i preporuka s ciljem daljnjeg unaprjeđenja konzervatorske službe.


  Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a