E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja"
13.12.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu „Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja“, u utorak, 12. prosinca 2017. godine u Hrvatskom povijesnom muzeju.         Izložbom „Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja“ predstavilo se 216 predmeta koji su odabranih po kriterijima reprezentativnosti, predmeti koji pokazuju društveni razvoj i civilizacijski uspon, predmeti opće i osobne upotrebe, privlačnosti, estetske vrijednosti i učestalosti iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja.

   Ministrica kulture istaknula je kao „uporište hrvatskoga nacionalnog identiteta leži u našoj baštini, koja je još tijekom 19. stoljeća usustavljena kao znanstvena i muzejska disciplina. Stoga ne čudi što su muzejske ustanove središnja mjesta oblikovanja i osvještavanja nacionalne svijesti, a za noviju hrvatsku povijest među njima primat ima upravo Hrvatski povijesni muzej kao mjesto inovativne prezentacije i žive komunikacije s prošlošću.“

   Izložbom je namjera bila predstaviti mali dio muzejskog fundusa kojim se željelo podsjetiti i potaknuti na promišljanje prostornih problema u kojima Muzej djeluje ali i na hitnost rješenja trajnoga smještaja i preseljenja Muzeja. Izložba je formirana u sedam tematskih cjelina: politika, gospodarstvo, svakodnevica, obrazovanje, znanost, kultura i mediji, a predmeti na izložbi ostaju u stalnom postavu.   „Unatoč prostornim ograničenjima Hrvatskog povijesnog muzeja što ga je donio protok vremena i suvremeni zahtjevi muzejske prakse, ta činjenica tumačenja višeznačnosti „identiteta“ u novim kontekstima i suodnosima bila je poticaj i nadahnuće značajnih izložbenih projekata, kroz koje se uspješno oživljavalo i podsjećalo na društvene, političke i kulturno-povijesne fenomene, događaje i ličnosti hrvatske povijesti. Možda su djelatnici Hrvatskog povijesnog muzeja upravo zbog prostornih ograničenja – nastojeći ih kompenzirati i pružiti što cjelovitiji uvid u hrvatsku povijest u međunarodnom kontekstu – izgradili kreativne i inovativne pristupe prezentaciji i interpretaciji muzejske građe te razvili originalan način interakcije s posjetiteljima kroz ciljanu komunikaciju širokog spektra dodatnih informacija“, rekla je ministrica čestitavši ravnateljici Muzeja Matei Brstilo Rešetar i svima koji su sudjelovali u pripremi ovog značajnog projekta.

   Ravnateljica Muzeja Matea Brstilo Rešetar u svome govoru istaknula  je kako su predmeti „na prvi pogled nespojivi, pričaju različite priče i dio su nacionalne baštine zatvoreni u pretijesnim čuvaonicama barokne palače“. Nadodala je kako „predugo ova baština čeka da u stalnom postavu Hrvatskog povijesnog muzeja bude dostupna a ova izložba apel je za prostor muzeju“, izrazivši nadu da će se na novoj lokaciji pod istim krovom naći objedinjena vrijedna muzejska građa i svi djelatnici Hrvatskog povijesnog muzeja.

   Nakon zahvale svim djelatnicima muzeja koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe, ravnateljica Muzeja iskoristila je priliku i zahvalila ministrici i Ministarstvu kulture koje je pokrenulo postupak rješavanja smještaja Hrvatskog povijesnog muzeja.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a