E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Izložbom „3 ispod 30" izložena djela troje slikara u Ministarstvu kulture
15.12.2017. - Izložbom „3 ispod 30“ postavljenom ovog tjedna u Ministarstvu kulture, troje mladih slikara koji su nedavno diplomirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu dobili su priliku predstaviti se na početku svoje umjetničke karijere.   Stilski i motivski raznorodnu izložbu čine platna, mahom velikih formata, slikara Domagoja Rogine, Anje Leko i Šimuna Tolića.

   Ovaj projekt, kojim se Ministarstvo aktivno otvara prema svojim suradnicima, osmišljen je s nakanom da učini vidljivijima mlade umjetnike koji po izlasku iz Akademije nemaju mnogo prilika predstaviti svoj rad. Za sudjelovanje su Rogina, Leko i Tolić odabrani u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

   U razgovoru s ministricom kulture dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek, mladi su umjetnici predstavili svoj dosadašnji rad ali i ukazali na probleme s kojima se susreću. Upravo su na rješavanje tih problema usmjerene nove mjere potpore vizualnim umjetnicima, na kojima Ministarstvo kulture radi, a koje za cilj imaju omogućiti im vrijeme za stvaranje i prostor za rad.

   „Ovo nije prvi put da se Ministarstvo kulture na ovakav način otvara mladim umjetnicima: prostori zgrade u Runjaninovoj koriste se za predstavljanje radova mladih ili već afirmiranih umjetnika. Izlaganjem ovih radova nastojimo uspostaviti kontinuitet, praksu predstavljanja diplomiranih studenata umjetničkih akademija kao jedan od načina uspostavljanja dijaloga i trajne komunikacije“, istaknula je Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture.
Anja Leko, Domagoj Rogina, Šimun Tolić

   Anja Leko nakon završene gimnazije upisuje Nastavnički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje završava preddiplomski studij i diplomski studij odsjeka Likovna kultura, smjer Slikarstvo, u klasi profesora Ante Rašića. Dosad je sudjelovala na nekoliko likovnih radionica, kolonija te skupnih (11. Erste fragmenti, Cash&Carry u Galeriji Šira, 20. Međunarodna izložba minijatura, Novi dvori, Zaprešić) i samostalnih izložaba (Galerija VN, Garaža Kamba). Suosnivačica je i članica udruge Prirodno-umjetnički kružok. 

   Domagoj Rogina  diplomirao je slikarstvo 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Damira Sokića. Dosad je izlagao na dvadesetak skupnih izložaba, od kojih su najistaknutije 32. Salon mladih, 4. Bijenale slikarstva, 13. Erste fragmenti i „Materičnost u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti“. Samostalno je izlagao u Galeriji 3.14., Galeriji Vladimir Filakovac i Galeriji Greta. Godine 2015. boravi na rezidenciji Glo'art u Belgiji.

    Zaigranim, odvažnim kolorizmom zrače radovi slikara Šimuna Tolića  koji je ove godine diplomirao u klasi prof. Matka Vekića. Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti 2013. godine. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložaba (Erste fragmenti u Galeriji Kranjčar 2017., Pasionska baština i Festival svjetske književnosti u Galeriji Josip Račić) te jednoj samostalnoj izložbi u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću. Od 2010. zamjenik je koordinatora Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić.


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a