E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježavanje 15. obljetnice izbora prvoga saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici
18.12.2017. - Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan izbora prvoga saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća – obilježen je svečanom akademijom u petak, 15. prosinca 2017. godine u prepunoj povijesnoj sabornici Gradske kuće u Subotici. 
  


   U nazočnosti brojnih visokih uzvanika iz Republike Hrvatske i Srbije predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić podsjetio je na glavna postignuća Vijeća tijekom proteklih 15 godina, a nakon pozdravnih riječi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH održan je bogati glazbeno-scenski program, što su ga izveli polaznici obrazovnih institucija na hrvatskom jeziku od predškolskih do srednjoškolskih.

   Kako se istodobno obilježila i 15. obljetnica uvođenja osnovnoškolskog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji, odnosno 10. obljetnica obrazovanja na hrvatskom jeziku u srednje škole, zaslužnim učiteljima i udrugama u kulturi svečano su urečene čak tri nagrade za poseban doprinos razvoju nastave na hrvatskom jeziku, za poseban doprinos razvoju hrvatske kulture u Srbiji, kao i za društveno djelovanje.
 


   Ministarstvo kulture ovom prigodom je Hrvatskom odjelu Gradske knjižnice Subotica uručilo i bogatu donaciju od 250 knjiga iz najnovije hrvatske produkcije. Gradska knjižnica u Subotici jedina je narodna knjižnica u Republici Srbiji s odvojenim fondovima na trima jezicima – mađarski, hrvatski i srpski – a i sve programske aktivnosti odvijaju se na svima trima jezicima. Ministarstvo kulture godinama surađuje s Hrvatskim odjelom Gradske knjižnice u Subotici, redovito donirajući Knjižnici najnovije hrvatske i prijevodne beletrističke, lektirne, stručne i znanstvene naslove za korisnike svih dobnih skupina.
 
   Kontinuiranim obogaćivanjem knjižnog fonda Hrvatskog odjela korisnicima se omogućuje uvid u razvoj hrvatske književnosti, dok slikovnice i knjige za djecu i mlade osiguravaju izravan dodir s hrvatskih jezikom od najranije životne dobi. Svečanoj je akademiji u ime Ministarstva kulture prisustvovala gospođa Dubravka Đurić Nemec, glavna savjetnica u Kabinetu ministrice. 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a