E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture uputila sućut povodom smrti profesora Gorkog Žuvele
21.12.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut obitelji profesora Gorkog Žuvele, hrvatskog likovnog umjetnika, koji je ovog tjedna preminuo u Splitu nakon više od četreset godina plodne umjetničke karijere.     

   „Odlaskom Gorkog Žuvele hrvatska je likovna scena ostala bez snažne ličnosti koja je svojim karijernim odabirima uporno potvrđivala svoju poziciju angažiranog umjetnika-intelektualca. Zaslužan je za osnivanje Umjetničke akademije u Splitu, na kojoj je od 1997. godine bio pročelnik Odsjeka za slikarstvo. Za zasluge pri osnivanju Umjetničke akademije odlikovan je 1998. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

   Njegov je utjecaj na razvoj mladih umjetnika nemjerljiv – profesorsku karijeru započeo je još 1976. godine na Školi likovnih umjetnosti, gdje je predavao crtanje i slikanje, projektiranje, grafički dizajn i pismo.

   Izlagao je na više od četrdeset samostalnih i oko dvjesto pedeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a u više je navrata bio predstavnik nacionalnih selekcija na velikim međunarodnim izložbama u Parizu, Grazu, Veneciji, Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Cardiffu, Aleksandriji, Rigi... Radovi Gorkog Žuvele nalaze se u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, javnim ustanovama i crkvama te u privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu."


                                                                                         MINISTRICA

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a