E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Povelja UNESCO-a dodijeljena Šibeniku
21.12.2017. - Svečanosti dodjele Povelje UNESCO-a za šibensku tvrđavu sv. Nikole, koja je na popis zaštićene svjetske baštine uvrštena 9. srpnja kao dio međunarodnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. Stoljeća”, prisustvovala je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića   čestitala svima koji su u suradnji s međunarodnim stručnjacima iz Italije i Crne Gore pripremali ovu nominaciju. 

FOTO: HINA

   „Svaki upis nekog dobra samo je dijelom priznanje onima koji su tu baštinu izgradili, a u velikoj mjeri priznanje je svima onima koji su je baštinili kroz stoljeća i čuvali je i obnavljali do danas", rekla je ministrica, istaknuvši kako je ovom poveljom potvrđena univerzalna vrijednost šibenske baštine.

   Povelju je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uručio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin. U svome je govoru naglasio da ga se tvrđava sv. Nikole jako dojmila.

   „To je jedna od najimpresivnijih tvrđava koje sam ikad vidio”, rekao je i dodao kako je izraditi grupnu nominaciju za ulazak pod zaštitu UNESCO-a izuzetno težak posao, a upravo projekt “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća” može poslužiti kao ogledan primjer u koji bi se svi trebali ugledati.

FOTO: HINA

   Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom dugotrajnom procesu izrade nominacije, a ponosan sam što danas dijelim vašu radost i što sam imao prilike vidjeti koliko ste predani očuvanju baštine. Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji ima dva dobra pod zaštitom UNESCO-a, uz London, Berlin, Peking i New Delhi. Napravili ste odličan posao, ali ovo je tek početak. Pred vama je posao koji je dugotrajan i nadići će mandate gradonačelnika i svih dužnosnika i zato je potrebno dobro se posvetiti rekonstrukciji tvrđave kako bi ona bila dostupna posjetiteljima”, rekao je Bandarin, napominjući kako se u obilasku tvrđave uoči svečanosti uvjerio kako je ona u jako dobrom stanju.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a