E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Izložba o Bukovcu u Parizu svečano otvara Europsku godinu kulturne baštine
16.1.2018. - Izložba "Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje" koja se otvara 18. siječnja i kojom se predstavlja Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, najavljena je u utorak na konferenciji za medije u Galeriji Klovićevi dvori. 

FOTO: HINA

   O različim apektima ovog velikog izložbenog projekta govorili su pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, kustosica Petra Vugrinec, autorica Lucija Vuković te ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

   Riječ je o prvoj od tri izložbe na kojoj će biti predstavljeno više od 130 djela tog umjetnika među kojima su "La Grande Iza", "Andromeda ili Dalmatinski ribari", "Portret Baltazara Bogišića" te portret Laure Le Doux i monumentalna kompozicija "Isus prijatelj malenih", prvi put izložena u Hrvatskoj. Otvaranjem ove izložbe svečano se otvara Europska godina kulturne baštine, tijekom koje će se obiljem aktivnosti povećavati znanje građana o raskošnoj i vitalnoj baštini Europske unije.

   Izložba je postavljena kronološki, a podsjetit će i na Bukovčevu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori i Srbiji, ali i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji te na djela nastala izvan akademije. Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
   "Opus razasut diljem Europe želimo predstaviti i mlađim generacijama te prikazati, ne samo remek djela nego i taj životni put 'hrvatskog kozmopolita'. Želimo prikazati odiseju koju je Bukovac prošao od rođenja u Cavtatu, preko boravka u Americi do Pariza gdje se svrstao među najveće europske slikare", kazala je autorica izložbene koncepcije i viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec.

FOTO: HINA
 
   Bukovčev formativni period, rekla je Vugrinec, povezuje se s boravkom u Parizu, gdje je dosegao strelovit uspon i u kratko se vrijeme svrstao u vrh umjetničkih zbivanja tadašnje Europe. Ustvrdila je kako je to razdoblje obilježeno akademskim slikanjem, ali i oslobađanjem od njega.
   Ovom izložbom, istaknula je autorica izložbe i kustosica Kuće Bukovac Lucija Vuković, u već poznata saznanja o Bukovčevu opusu žele se integrirati i nova koja će kulturnu javnost potaknuti na novo razmišljanje u ovdašnjem, ali i u međunarodnom kontekstu.

   Ravnatelj zagrebačke Galerije Klovićevi Antonio Picukarić napomenuo je da se ovom izložbom slikareva djela žele staviti u kontekst Europe kroz koji će se vidjeti da je radio za velike europske i svjetske gradove.
   Slike osim svoje materijalne vrijednosti nose i afektivnu vrijednost, a djelo "Isus prijatelj malenih" baštinski je neprocjenjivo, dodao je Picukarić.

   Monumentalna kompozicija "Isus prijatelj malenih" iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, dimenzija 3x4,40 metara, za ovu je prigodu restaurirana i konzervirana. Djelo je 1888. nagrađeno na pariškom Salonu te je prvi put izloženo u Hrvatskoj kao i djela iz Engleske i Francuske koje je Bukovac radio za trgovce Vicars Brothers, istaknule su autorice izložbe.

  Izloženi su i radovi kojima se slikar predstavio na pariškom Salonu poput "La Grande Iza", "Andromeda ili Dalmatinski ribari" te "Portret Baltazara Bogišića". Djela pristigla iz Engleske su i cijeli portret Laure Le Doux i portret engleskog milijardera Samsona Foxa, a izloženi su "Adam i Eva" iz privatne zbirke.
  Koautori izložbe su ugledni svjetski znanstvenici - američka povjesničarka umjetnosti Rachel Rossner, engleski povjesničar umjetnosti Alex Kidson, osnivačica međunarodne Zaklade hrvatskih spomenika Jadranka Beresford-Peirse, koja godinama nastoji detektirati Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji, akademik Radoslav Tomić s Instituta za povijest umjetnosti iz Splita i izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Igor Borozan.

  U sklopu zajedničkog projekta Klovićevih dvora i Kuće Bukovac u Cavtatu kroz tri zasebne izložbe bit će predstavljena tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva - pariško, zagrebačko i praško.

   U sklopu popratnog programa izložbe povjesničar umjetnosti Alex Kidson održat će predavanje 19. siječnja, a 20. siječnja koautorica izložbe Rachel Rosner vodit će posjetitelje izložbom te se posebno osvrnuti na Bukovčev opus pariškog Salona i crnogorski ciklus te dosad nepoznate informacije o Bukovčevu ranom opusu.

  Na drugoj izložbi predstavit će se slikarevo razdoblje u Zagrebu, Cavtatu i Beču (1893.–1903.), a na trećoj njegovo praško razdoblje (1903.–1922.). (Hina/MK)

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a