E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U skladu s temom sporta "Noć muzeja" otvorena u Domu Hrvatskog sokola
26.1.2018. - Kulturna manifestacija "Noć muzeja" koja besplatnim ulazom i posebnim programima jednom godišnje do kasno u noć u muzeje tradicionalno privuče veliki broj građana, u petak 26. siječnja 2018. godine održava se na više od 200 lokacija diljem Hrvatske,  a službeno je otvorena u Zagrebu, u Domu Zagrebačkog tjelovježbenog društva Hrvatski sokol.

FOTO: HINA

   Organizator "Noći muzeja", Hrvatsko muzejsko društvo je s Hrvatskim športskim muzejem odabralo tu lokaciju za otvorenje, u skladu s ovogodišnjom temom - sportom, s obzirom da je ta dvorana simbol zagrebačke i hrvatske tjelovježbe, kao i sportske gimnastike.

   Tom prigodom ondje je otvorena izložba "Hrvatski sokol", koja uz pomoć plakata, fotografija i novinskih isječaka podsjeća na 140. obljetnicu izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog tjelovježbi i sportu "Sokol" te 135. obljetnicu izgradnje prve tjelovježbene i sportske dvorane.

   Državni tajnik Krešimir Partl, izaslanik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvarajući Noć muzeja istaknuo je kako muzeji nisu samo važni za kulturu, nego i Hrvatsku kao čuvari našega identiteta.

   "Pred novom ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja su veliki zadaci, pronalazak adekvatnog prostora koji će dostojno moći prikazati uspjehe hrvatskog sporta, ne samo radi nas, nego radi djece, da se upoznaju sa sportom koji će ih potaknuti na nove uspjehe", naglasio je državni tajnik Partl.

FOTO: HINA

   Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Ivica Lovrić rekao je kako  je Grad Zagreb već trinaest godina s Hrvatskim muzejskim društvom partner na toj manifestaciji koju zajedno razvijaju te izrazio uvjerenje da će tako nastaviti i dalje.

   Danira Bilić ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, ustvrdila je kako Hrvatski športski muzej, iako mlada institucija, osnovana 2003. godine, ima dugu tradiciju prikupljanja najvažnije nacionalne građe vezane uz sport, pa danas raspolaže iznimno bogatom građom nastalom u proteklih sedamdesetak godina - više od 45 tisuća muzejskih predmeta, oko 200 000 fotografija i negativa te oko 30 tisuća jedinica dokumentacijske i knjižne građe .

   Pozdravila je ovogodišnju temu Noći muzeja, među ostalim i zbog "potencijala koji ona ima u tome da se sport shvati izvan samo natjecateljskog aspekta, već u osvješćivanju da je on dio društva, reflektira njegove dobre i loše stvari, ali pokazuje težnje i nadanja društva ka probitku vlastitih i društvenih barijera i granica".

   Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obišao je izložbu Hrvatskog športskog muzeja, u prisutnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Janice Kostelić.  

FOTO: HINA

   Trinaesta Noć muzeja ovogodišnjom temom nastoji sagledati postojeće zbirke vezane uz sport, potaknuti stvaranje novih zbirki i muzeja te istaknuti značaj sporta, s obzirom na njegovu kulturološku vrijednosti i prisutnost u raznim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.

   Muzeji i brojne druge institucije priredili su brojne programe, otvaraju nove izložbe i predstavljaju tekuće projekte, održavaju koncerte, predavanja, radionice, uz zabavu, gastronomsku ponudu te poneki sportski ili tjelovježbeni događaj.

   Proteklih godina Noć muzeja je obišlo ukupno više od dva milijuna posjetitelja, a samo prošle godine njih je više od 250 tisuća bilo u 215 muzeja i drugih institucija. Ovogodišnji rezultati bit će objavljeni idućih dana.

   Na otvorenju je izveden kratki sportski program mladih gimnastičara i gimnastičarki Hrvatskog sokola, a nastupio je i aktualni svjetski prvak na preči Tin Srbić. (MK/Hina)

FOTO: HINA


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a