E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan sastanak s predstavnicima Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust
31.1.2018. - Na poziv ministrice kulture u srijedu 31. siječnja 2018. godine, održan je u Ministarstvu kulture sastanak predstavnika Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) s ministricom kulture dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek.

   Uz predstavnike IHRA-e gospodina Brune Boyera iz Muzejsko-dokumentacijskog centra "Memorial de la Shoah“ u Parizu, gospodina Thomasa Lutza iz zaklade „Topographie des Terrors“ u Berlinu i gospođe Nevene Bajalica iz Kuće Anne Frank“ u Amsterdamu, sastanku su prisustvovali i gospodin Ivo Pejaković, ravnatelj JUSP Jasenovac te gospođa Andriana Benčić, kustosica u JUSP Jasenovac i hrvatska članica IHRA-e. Uz ministricu kulture sastanku su prisustvovali pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, glavna savjetnica ministrice Dubravka Đurić Nemec i voditelj Odjela za dokumentaciju kulturne baštine Dražen Klinčić.
 
   Zahvalivši gostima na dolasku, ministrica Obuljen Koržinek komentirala je pitanja vezano uz stalni postav JUSP Jasenovac i rasprave na koji način osuvremeniti i bolje kontekstualizirati postav s naglaskom na povijesna istraživanja i individualizaciju kako žrtava i njihove patnje, tako i počinitelja zločina. Pritom bi suradnja s priznatim međunarodnim stručnjacima bila dragocjena, osobito radi razmjene primjera dobre prakse i optimalne metodologije istraživanja, odnosno koncipiranja postava.
   Predstavnici IHRA-e podržali su takav pristup, istaknuvši kako je stručna podrška domaćim institucijama jedan od ciljeva njihova posjeta Hrvatskoj.
 
 U razgovoru je spomenuta i skora komemoracija u povodu 22. travnja koja se svake godine održava u Jasenovcu povodom obljetnice proboja zatočenika iz logora Jasenovac.  Ministrica je iznijela stav kako bi bilo važno da komemoracija okupi državni vrh i predstavnike stradalnika jer iako su žrtve individualne, sjećanje na njih treba biti kolektivno.
   Predstavnici IHRA-e iznijeli su nekoliko primjera dobre prakse u komemoriranju žrtava holokausta i drugih stradavanja u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj.
 
   Na sastanku je ukratko spomenuto i pitanje konzervacije i rekonstrukcije te osnivanja memorijalnog mjesta na području Stare Gradiške što iziskuje golema ulaganja, pa će uz nacionalno financiranje trebati osigurati i inozemne izvore financiranja. Predstavnici IHRA-e izrazili su spremnost da hrvatske napore u osiguravanju potrebnog financiranja podrže i kod zainteresiranih međunarodnih organizacija.
 
   Nakon sastanka u Ministarstvu kulture predstavnici IHRA-e posjetit će JUSP Jasenovac, a za kraj dana planiran je sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak na temu edukacije o holokaustu.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a