E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan „Državni stručni skup Europska godina kulturne baštine - 2018.“
21.2.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na stručnom skupu posvećenom prezentiranju bogatstva i raznolikosti hrvatske baštine u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine u srijedu, 21. veljače 2018. godine,  u Hrvatskom državnom arhivu.     Podsjetivši kako je proglašenjem 2018. godine Europskom godinom kulturne baštine kao središnji interes postavljena važnost podizanja svijesti o vrijednosti i značenju kulturne baštine za društvo, ministrica je istaknula kako je ova godina prilika za znatne pomake na području obrazovanja o baštini koje možemo postići aktivnijom suradnjom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

   Stručnim skupom želi se istaknuti važnost kulturne baštine u procesu, ali i obveza koju nam neprocjenjiva vrijednost baštine ostavlja u zadatak, a to je poticanje djece i mladih na zaštitu i očuvanje baštine.   Ministrica je naglasila koliko je važno da se u edukativne programe koji se formalno održavaju u okviru kurikuluma uključe i sadržaji u kojima se podučava o kulturnoj baštini koja obuhvaća povijest, umjetnost, književnost, glazbu i ostalo. Jednako tako ministrica je istaknula i da „ne smijemo zaboraviti da je u novom digitalnom dobu kulturna baština važan izvor kreativnosti i inovacija, da doprinosi stvaranju novih ideja, rješenja kao i stvaranju inovativnih usluga poput virtualnih izložbi ili digitalizacije kulturne baštine, što sadržaj o kulturnoj baštini čini dostupnim široj javnosti pa i raznim odgojno-obrazovnim procesima.“

   Ministrica je ovom prilikom najavila i prezentaciju novog izdanja UNESCO-ova Priručnika za učitelje i nastavnike pod nazivom „Svjetska baština u rukama mladih“.

   Ministarstvo kulture kao koordinacijsko tijelo obilježavanja Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj organizirat će i podupirati mnogobrojne manifestacije i projekte tijekom 2018. godine kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine te ujedno doprinijeti povećanju dostupnosti informacija o kulturnoj baštini svim zainteresiranim pojedincima i skupinama kao i isticati njezinu edukativnu vrijednost.   Pozdravnu riječ na stručnom skupu na kojem se okupilo oko dvije stotine učitelja, nastavnika, odgojitelja, ravnatelja škola te drugih predstavnika odgojno-obrazovnog sustava uputila je i zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, istaknuvši kako je Grad Zagreb ponosan na svoju kulturnu baštinu te da u njezino očuvanje i prezentaciju ulaže velika sredstva.

   Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković naglasila je kako je kulturna baština upisana u našu prošlost, sadašnjost i budućnost te da je, obuhvaćajući različitosti materijalnih i nematerijalnih dobara, samo po sebi time razumljivo da čini velik udio u odgojno-obrazovnom sustavu.

   Državni stručni skup Europska godina kulturne baštine ‒ 2018. održao se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, koja se ovim putem pridružila obilježavanju Europske godine kulturne baštine.
  
 
   
 
>>> Program 
www.eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a