E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
22.2.2018. - Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanosti obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak, 22. veljače 2018. godine.         
 


   Čestitavši Dan Knjižnice koji se simbolično obilježava na dan tiskanja prve hrvatske knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine, ministrica je istaknula kako se time „nedvojbeno upućuje na njezinu ključnu ulogu ne samo u znanstveno-književnom i intelektualnom nego i u kulturnom i društvenom životu naše zemlje.“ Nadodala je kako Nacionalna i sveučilišna knjižnica više od četiri stoljeća pomno dokumentira sva civilizacijska, znanstvena, društvena, kulturna i umjetnička postignuća te poput svojevrsnog pamćenja svijeta prikuplja i za buduće naraštaje ih čuva.
 

   
   Istaknula je i kako ova obljetnica „svjedoči o povijesnim nastojanjima očuvanja hrvatskoga nacionalnog identiteta kroz jezik, znanost i kulturu – temeljne, ali i najranjivije vrijednosti svakoga društva.“

   U tom kontekstu ministrica je spomenula i jučerašnje svečano obilježavanje Međunarodnoga dana materinskoga jezika, istaknuvši kako iako je materinski jezik temelj našega mišljenja i kreativnosti, najčešće se tek 21. veljače prisjetimo prava na posebnost vlastitoga jezika kao neotuđivog dijela našega identiteta, a još rjeđe da je to pravo neraskidivo povezano i s obavezom očuvanja materinskoga jezika i jezične raznolikosti.   Ministrica je podsjetila i kako je Ministarstvo kulture započelo s radom na cjelovitoj strategiji razvoja hrvatske kulture i njezinom strateškom pozicioniranju te donošenju Strategije hrvatskoga knjižničarstva i novoga Zakona o knjižničnoj djelatnosti i knjižnicama sa svim pratećim pravilnicima, koji će urediti poslovanje knjižnica i utjecati na razvojni potencijal čitave djelatnosti. Kao izuzetno važan strateški dokument ministrica je navela nedavno usvojenu Nacionalnu strategiju poticanja čitanja, kojoj je cilj razvoj kulture čitanja.   
  


   Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, uručivši zahvalnice pojedincima i institucijama koji su pridonijeli uspostavljanju portala glagoljica.hr, istaknula je kako je proslava Dana Knjižnice prigoda da se predstavi djelovanje NSK kao nacionalne knjižnice Republike Hrvatske i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu. Istaknula je kako NSK više od 400 godina, prateći tehnološke promjene u okruženju prikuplja, štiti, čuva, daje na korištenje te promovira hrvatsku kulturnu i znanstvenu baštinu.

   Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2017. godinu koja se dodjeljuje za poseban doprinos knjižničarskoj struci pripala je Dijani Sabolović-Krajina. Svečanost obilježavanja Dana Knjižnice svojim je nastupom uveličala Elis Lovrić.


https://glagoljica.hr/
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a