E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljen projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture
27.2.2018. - Za predstavnike diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj u utorak, 27. veljače 2018. godine, u Uredu predsjednice održana je prezentacija „Ususret Europskoj prijestolnici kulture 2020.: Predstavljanje projekta Rijeka 2020“. 

FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatske

   Prezentaciju su pripremili predstavnici Grada Rijeke i tvrtke Rijeka 2020 d.o.o.", koja je zadužena za provedbu projekta, kako bi se diplomate upoznalo s pripremama i planovima za provedbu tog projekta i omogućilo im se da se sa svojim prijedlozima i idejama aktivno uključe u intenzivniju razmjenu i suradnju na području kulturne diplomacije.
 
   Predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je istaknula kako je izbor Rijeke, njezina rodnog grada, za Europsku prijestolnicu kulture, veliko priznanje, ali i obveza s obzirom na to da je to prvi put da je jedan hrvatski grad izabran za nositelja tog važnog projekta.
   Napomenula je kako će Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjedavati Europskom unijom te će tako biti centar političkih i širih društvenih zbivanja u Europi.  
 
FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatske

   Rijeka je grad višestoljetne tradicije u razvoju školstva i visokog obrazovanja, industrijsko središte, grad mladosti i žive umjetničke produkcije otvoren kulturnoj suradnji, ukratko, jedna velika luka pozitivnog razvoja, luka različitosti koja je gradu uvijek davala novu vrijednost i poseban šarm susreta srednje Europe i Mediterana", kazala je.

   Uvjerena sam kako će Rijeka ostvariti kvalitetan program kojim će Europi predstaviti hrvatsku kulturu, baštinu i suvremena umjetnička dostignuća u čemu ima moju snažnu potporu, no ono najvažnije je što uživa potporu same lokalne zajednice, kao i Ministarstva kulture koje ga financijski podržava", dodala je.
 
   Projekt je po organizatorima otprilike u srednjoj fazi priprema, a više o konkretnim događajima znat će se u drugoj polovici 2019. godine. Slogan projekta Rijeka 2020 je Luka raznolikosti", kazala je direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o." Emina Višnić, istaknuvši kako je Rijeka industrijski grad turbulentne prošlosti koji je u zadnjih 100 godina bio dijelom šest država, najveća hrvatska luka i grad u kojem žive 23 nacionalne manje.

FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatske

   Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je da se u sklopu projekta neće graditi nove zgrade nego će se koristiti postojeći prostori, povezani s industrijskim nasljeđem grada, s fokusom na industrijskom kompleksu Benčić koji će biti obnovljen i u kojem će biti smješteni Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka, Dječja kuća i Muzej grada Rijeke. Umjetnički direktor projekta Slaven Tolj kazao je da se umjetnička strategija projekta sastoji od sedam međuovisnih programskih pravaca grupiranih oko tri teme - rad, voda i migracije, a nazvani su Doba moći, 27 susjedstava, Dopolavoro, Kuhinja, Lungomare, Slatko i slano i Dječja kuća.
 
   Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovom boljem međusobnom razumijevanju.
   Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednome gradu u dvije države članice Europske unije pa će ga tako 2020. uz Rijeku nositi i irski Galway.

FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatske

FOTO: Ured predsjednice Republike Hrvatskehttp://rijeka2020.eu/

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a